joi, noiembrie 21, 2024
AcasăMainTriplă lovitură a Guvernului Orban, pe relația SUA: autostrada și calea ferată...

Triplă lovitură a Guvernului Orban, pe relația SUA: autostrada și calea ferată Constanța – Gdansk, Centrala de la Cernavodă și finanțarea cu 7 miliarde de dolari

-

Deplasarea la Washington a ministrului Economiei, Virgil Popescu, și a ministrului Apărării, Nicolae Ciucă, dublată de prezența ambasadorului Adrian Zuckerman, a adus României trei rezultate excepționale, de mare importanță strategică:

  • construirea autostrăzii și a căii ferate Constanța – Gdansk (de către americani);

  • dezvoltarea Centralei de la Cernavodă (construirea Unităților 3 și 4 și retehnologizarea Unității 1);

  • o finanțare americană de 7 miliarde de dolari (pentru proiecte din domeniul nuclear, dar și din alte domenii).

E un adevărat „Plan Marshall” pentru România, derulat de Statele Unite ale Americii la dimensiuni nemaiatinse în perioada post-comunistă. O premieră istorică pentru România, care în anii 1947-1951 nu a putut beneficia de finanțarea reconstrucției după război, inițiată de secretarul de stat George Marshall, din cauza interdicției impuse de ocupantul sovietic de a lua bani de la „imperialiștii americani”.

Suprapus peste „Planul Marshall european”, anunțat deja de Comisia Europeană și constând în peste 80 de miliarde de euro până în 2027, ambițiosul proiect american poate schimba radical infrastructura strategică a României și încredera investitorilor în țara noastră.

Autostradă și cale ferată de la Marea Neagră la Marea Baltică

”Vom începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi și a unei căi ferate, care să lege Constanța, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Acest proiect de infrastructură va reprezenta un beneficiu uriaș pentru economiile României și Poloniei, dar și pentru economiile din regiune, ani buni de acum încolo”, a declarat ambasadorul Adrian Zuckerman la evenimentul de semnare a Acordului Interguvernamental cu Departamentul pentru Energie.

- Advertisement -
Zuckerman a anunțat un plan formidabil pentru România în cadrul mesajului adresat participanților la Forumul Institutului Aspen de la București.

Creșterea capacității Centralei de la Cernavodă

România și SUA au parafat vineri un acord interguvernamental pentru construirea Unităților 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă, pentru retehnologizarea Unității 1 și pentru cooperare pe diverse paliere în domeniul nuclear civil din România.

Pe lângă acest acord, mai există un memorandum de înțelegere cu EXIM US (Banca de Export-Import a SUA) pentru o finanțare de 7 miliarde de dolari pentru dezvoltarea proiectelor din domeniul nuclear, dar si alte domenii, a anunțat ministrul economiei Virgil Popescu de la Washington. Însă ar mai putea fi implicate și alte instituții financiare.

Virgil Popescu spune că acordul cu SUA, pentru construirea reactoarelor, va permite utilizarea expertizei americane, păstrând în același timp tehnologia CANDU 6 (canadiană).

- Advertisement -

Acordul pe care l-am parafat astăzi alături de Secretarul pentru Energie al Statelor Unite ale Americii, Dan Brouillette, ne permite să avem tehnologie și expertiză americană atât pentru Reactoarele 3 și 4, cât și pentru retehnologizarea Unității 1, păstrând tehnologia CANDU 6, în cadrul unui consorțiu mai amplu euro-atlantic, reprezentând țări care fac parte din NATO, și cu sprijin financiar din partea partenerilor implicați„.

Virgil Popescu mai spune că se creează cadrul unei ample cooperări între România și SUA în domeniul nuclear civil.

„În același timp, ne dorim ca, pe lângă partenerii americani, să-i avem parteneri și pe canadieni și francezi. Dovedim astăzi că se pot obține parteneriate serioase, predicitibile, dacă există voință politică și muncă susținută. Pentru Societatea Națională Nuclearelectrica (SNN), acest parteneriat este deosebit de important în dezvoltarea companiei, care se află pe o traictorie ascendentă, mai ales după ce a intrat în indicii FTSE Russell. Felicit SNN pentru munca depusă până acum și-i încurajez să implementeze, cu responsabilitate, pașii următori”, a mai spus Virgil Popescu.

Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, a anunțat că proiectul de la Cernavodă va fi coordonat de AECom și va implica un consorțiu format din companii din SUA, România, Canada și Franța.

”Separat de acordul parafat, am reușit să identificăm interesul SUA și pentru o componentă de finanțare de 7 miliarde de dolari pentru dezvoltarea proiectelor din domeniul energetic, inclusiv energie nucleară și gaz natural lichefiat, și din domeniul infrastrucutrii – rutieră, cale ferată, depozite de gaze -, printr-un Memorandum de Înțelegere cu Exim US„, a mai anunțat ministrul Virgil Popescu.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

2 COMENTARII

  1. Foarte bine, bravo, viitorul ar putea sa sune bine, daca nenorocitul de virus s-ar mai opri dracului din raspandire, insa te pui cu javrele psdiste, care-au insistat in tampirea oamenilor la cap pana am ajuns la 3500 de cazuri pe zi! Sa fie ai dracului psdistii ordinari, ccr si purceaua de weber, care distrug tara asta, dimpreuna cu prostii!

  2. am citit articolul si m-am entuzismat. apoi am inceput sa gandesc logic.
    ok, americanii vor construi autostrada asta, dar cine o plateste? americanii sau romanii? daca amercanii o construiesc ei gratis, e ok, dar daca trebuie sa o plateasca romanii, e o problema, pt ca nu sunt bani nici pentru autostrazile incepute acum 20 de ani.
    se mai zice ceva de 7 mld dolari de la banca de export import a sua. din cate stiu eu, bancile nu sunt institutii filantropice. dimpotriva. cat sunt dobanzile la cel 7 mld? de unde rambursam banii si peste cat timp? cat de rentabil este acest proiect?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -