Toți administratorii Wikipedia din Arabia Saudită au fost dați afară după ce compania a descoperit că fuseseră cumpărați de Guvern, care controla astfel conținutul site-ului

3
1941
Mohammed bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite și conducătorul de facto al țării

Toți administratorii care lucrau la Wikipedia Arabia Saudită au fost concediați de compania-mamă Wikimedia după ce au fost prinși că fuseseră mituiți de Guvernul de la Riad, scrie Middle East Eye. Regimul autoritar al prințului-moștenitor Mohammed Bin Salman ajunsese astfel să controleze conținutul celebrului site.

O anchetă internă făcută la sfârșitul anului trecut de Wikimedia a descoperit cum puterea politică saudită ajunsese la vârful filialei companiei care se ocupa de regiunea Orientului Mijlociu, reușind să-i cumpere pe toți factorii de decizie. Aceștia nu mai lucrau pentru compania care-i plătea, ci ca agenți guvernamentali.

O declarație comună făcută de Democracy for the Arab World Now (DAWN) și SMEX arată că „ancheta Wikimedia a dezvăluit cum Guvernul saudit s-a infiltrat la nivelul celor mai înalte grade în echipa Wikipedia din regiune”.

DAWN este o organizație pentru drepturile omului fondată de Jamal Khashoggi, jurnalistul saudit ucis la ordinul prințului Bin Salman în sediul Consulatului acestei țări din Istanbul. Khashoggi a fost atras în clădire, paralizat cu o substanță și tranșat de viu cu fierăstrăul.

SMEX este un alt grup care luptă pentru drepturile digitale în lumea țărilor arabe.

Cele două organizații au descoperit cazul pe baza interviurilor cu surse din compania Wikimedia, cu informatori și cu alți administratori ai Wikipedia.

Wikipedia este un produs care aparține companiei-mamă Wikimedia.

Nu e prima oară când Guvernul saudit recurge la mijloace murdare în încercarea de a controla ceea ce apare pe site-ul Wikipedia. În 2020, doi administratori de top ai Wikipedia cu acces privilegiat la site, Osama Khalid și Ziyad al-Sofiani, au fost arestați de poliția saudită, judecați și condamnați la închisoare pe 32 de ani și, respectiv, 8 ani.

Acțiunile fac parte dintr-o „campanie de reprimare” a administratorilor Wikipedia, cred DAWN și SMEX. Cei doi au fost aruncați în pușcărie sub acuzația că ar fi dezvăluit informații critice cu privire la persecutarea activiștilor politici din Arabia Saudită. Era vorba despre pagini Wikipedia care abordau aceste subiecte și care fuseseră postate de cei doi administratori condamnați.

Conducerea companiei Wikimedia a început să sesizeze că e ceva în neregulă cu versiunea pentru Arabia Saudită a Wikipedia la începutul anului trecut. În decembrie 2022, 16 administratori ai site-ului „care se implicau în editarea de proiecte Wikipedia din regiunea Orientului Mijlociu și a Africii de Nord” au fost eliminați din companie, sub acuzația că erau în conflict de interese. Wikimedia „a putut confirma că un număr de utilizatori cu legături strânse cu părți externe editau platforma într-un mod coordonat pentru a promova obiectivul acelor părți”.

Sub acoperirea anonimatului, surse din Wikimedia au adăugat că e vorba de toți cei 16 administratori saudiți, întrega echipă editorială de top din regiune, descoperită ca fiind o agentură a Guvernului de la Riad. Aceștia aveau misiunea să promoveze conținutul pozitiv despre Guvernul prințului Mohammed Bin Salma și să șteargă conținutul critic la adresa puterii, inclusiv informațiile despre deținuții politici.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Familia tradițională” AUR: deputatul Dumitru Focșa și-a snopit în bătaie soția de față cu copilul minor. Femeia a sunat la 112, iar polițiștii sosiți la fața locului au evaluat cazul ca fiind de „risc iminent”

* Propaganda pro-Putin și cea pro-AUR l-au lăsat pe Robert Turcescu fără emisiune la B1 TV

* Bobby Păunescu, co-patron la B1 TV, executat silit de fostul fotbalist Ciprian Marica. Fiul lui George Constantin Păunescu se afișează ca „investitor” la un proiect imobiliar „de miliarde” la Cluj

Revolta unui profesor universitar: „Un general de vârsta mea s-a pensionat cu 30.000 de lei pe lună. Era obosit sărmanul. Eu mai am de așteptat vreo 20 de ani. Pensia mea va fi de 6-7 ori mai mică“

VIDEO. A murit Mitică Popescu, actorul trecut prin lagărele comuniste. La RTV s-a anunțat „moartea” lui Mitică Dragomir!

* Gigi Becali, trimis din nou în judecată. A încălcat termenii eliberării condiționate: a votat la Referendumul pentru Familie, deși avea interdicție!

* „Planul lui Putin de a îngheța Europa fără gaz rusesc a eșuat”. Mărturia politologului care îi scria discursurile satrapului de la Kremlin

O uriașă afacere penală în Redacția Sport a TVR: bișnița cu bilete. La Mondialul din Qatar, 64 de bilete au fost vândute „unor prieteni” ai lui Cristian Oprean, în mandatul lui Dorin Chioțea. Toate – la semifinale și finală, unde prețurile pe „piața neagră” explodează

Fotografia începutului de an: „Doi țărani, foști fotbaliști”. Balint: „Era păcat să-l am pe Hagi la mine, la țară, și să nu-l îmbrac în ie populară”

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.