Titlul celebrei cărți “Zece negri mititei”, de Agatha Christie, a fost schimbat în “Au fost zece”, pentru a nu mai conține cuvântul “negri”

5
1144

Sub presiunea “politicii corecte” se rescrie nu doar istoria, ci și literatura. Titlul celebrei cărți “Zece negri mititei”, scrisă de romanciera Agatha Christie, a fost schimbat pentru a nu mai conține cuvântul “negri”, anunță postul de televiziune german RTL, citat de G4Media.ro.

Decizia ca romanul “Zece negri mititei” să fie rebotezat “Au fost zece” i-a aparținut lui James Prichard, strănepotul celebrei scriitoare.

Agatha Christie a scris cartea în 1939: o capodoperă a genului mister care a încântat, de atunci, nenumărate generații de cititori. Titlul “Zece negri mititei” era inspirat dintr-un cântec, iar povestea era despre 10 personaje chemate într-un loc izolat, unde încep să fie asasinate unul câte unul.

De-a lungul timpului, s-a mai atentat la titlul original dat de autoare. După 1940, în Statele Unite “Zece negri mititei” a devenit “Și atunci n-a mai fost niciunul”, după ultimele 5 cuvinte din cântecul care dăduse și titlul original. Între 1964 și 1986, o ediție de buzunar a cărții a fost rebotezată “Zece indieni mititei”.

Strănepotul Agathei Christie s-a scuzat pentru titlul cărții

Indiferent de nume, povestea a rămas cea mai vândută carte din lume din categoria mister, cu peste 100 de milioane de exemplare comercializate.

Acum strănepotul romancierei Agatha Christie spune că nu vrea ca titlul cărții să deranjeze, explicațiile fiind mai degrabă niște scuze: „Atunci când cartea a fost scrisă, limbajul era diferit și erau utilizate cuvinte uitate acum. Această poveste se bazează pe un cântecel popular care nu este semnat de Agatha Christie. (…) Sunt destul de sigur că titlul original nu a fost niciodată folosit în Statele Unite. În Marea Britanie a fost schimbat în anii 1980 și astăzi îl schimbăm peste tot. (…) Opinia mea este că Agathei Christie nu i-ar fi plăcut ideea că cineva este rănit de una din întorsăturile sale de frază. (…) Nu trebuie să mai folosim termeni care ar putea răni: acesta este comportamentul de adoptat în 2020”.

Asaltul celor care vor să rescrie istoria sub pretextul eliminării referirilor la rasism a căpătat proporții violente în 2020. Grupuri de activiști au răsturnat statui ale lui Cristofor Columb, descoperitorul Americii și au deteriorat chiar statui ale lui George Washington, eroul războiului de independență al SUA și primul președinte al acestei țări. În Londra, adolescenții au urinat pe statuia lui Winston Churchill, eroul Marii Britanii și al omenirii în lupta împotriva nazismului și, ulterior, a comunismului.

Statuia eroului Winston Churchill, cel care a avut tăria să înfrunte nazismul în cele mai grele clipe ale omenirii, a fost vandalizată de activiștii de stânga la Londra

Alte monumente închinate unor exploratori care au jucat roluri majore în descoperirea lumii și în crearea imperiului britanic au fost ascunse sau mutate de autorități după ce activiști neomarxiști, sub pretextul luptei împotria rasismului, au amenințat că le vor vandaliza.

HBO a retras “Pe aripile vântului”, Amazon a scos de la vânzare “Zece negri mititei”. Asaltul stângiștilor pentru rescrierea istoriei – respins de Franța și de intelectualii de marcă

Sub presiunea activiștilor, HBO a retras una din marile capodopere ale cinematografiei mondiale, “Pe aripile vântului” (după romanul omonim), catalogat drept rasist.
În acest context, gestul strănepotului Agathei Christie poate avea și conotații mai degrabă pragmatice, pentru că romanul “Zece negri mititei” a fost retras de la vânzare de Amazon Franța în luna mai, tot din rațiuni care țin de “politica corectă”. Familia scriitoarei a calculat că astfel poate să beneficieze, în continuare, de pe urma vânzării cărții.

Furia revizionismului față de trecutul umanității, susținută puternic de activiști și de neomarxiști, a primit o replică deja, acum câteva luni, de la sute de intelectuali de talie mondială, de toate orientările politice. Aceștia au semnat o scrisoare în care au cerut stoparea acestui fenomen, al rescrierii istoriei în funcție de viziunea ideologică de acum, fără să se țină seama de realitățile și conjuncturile existente în acele vremuri.

Franța, prin vocea președintelui Emmanuel Macron, a stopat din fașă valul revendicărilor, anunțând că nu are de gând nici să-și renege istoria, nici să-și distrugă simbolurile naționale.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

5 COMENTARII

  1. O să vină o vreme când nu o să mai ai libertatea să folosești termenul alb, ca să nu-i ofensezi pe cei care sunt de o altă culoare. Apoi nu o sa mai poți utiliza termenii heterosexual, înalt, slab etc. Cred că se merge totuși prea departe….

  2. Noaptea mintii
    Aoleu! Oi fi gresit? „Noaptea?” nu cumva e un cuvant interzis, fiindca e de obicei asociata cu negrul?
    Dar e culmea absurdului si a nesimtirii sa schimbi titlul unei carti fara ca autorul sa poate fi de acord!
    Te poti astepta sa intervina si in picturile celebbre care au si chipuri de alta culoare!
    Eu nu cred ca afro-ameicanii, care sunt cunoscuti ca oameni normali, rezonabili, ar fi ajuns la asemenea aberatii daca nu ar fi fost incitati de albi dornici sa-si rezolve diverse interese, sa-si legalizeze viciile, profitand de forta dezordinii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here