Președintele-criminal Vladimir Putin vrea să arate lumii întregi că este capabil să-și însușească noi teritorii, chiar dacă armata sa înregistrează eșecuri catastrofale pe frontul ucrainean. Așa că s-a gândit să organizeze, prin marionetele lui, un alt „referendum” pe modelul celui din peninsula Crimeea, anexată în 2014 fără nicio luptă armată.
În această vară, Putin ar urma să alipească la Federația Rusă așa-zisa republică autonomă Osetia de Sud, din Caucazul de Sud. Aceasta și-a proclamat unilateral independența față de Georgia în 1990, pe când încă mai exista Uniunea Sovietică (desființată în decembrie 1991), iar RSS Gruzină (numele de atunci al Georgiei) era una dintre cele 15 republici unionale.
Independența Osetiei de Sud și a Abhaziei (cealaltă regiune ruptă de Rusia de la Georgia prin forță armată) a fost recunoscută de Rusia în 2008, când președinte (formal) era Dmitri Medvedev, iar prim-ministru Vladimir Putin. Comunitatea internațională n-a recunoscut această „independență”. Doar 5 țări de pe mapamond (din peste 200) recunosc independența Osetiei de Sud: Rusia, Venezuela, Siria, Nicaragua și Nauru. Toate au regimuri dictatoriale și/sau se confruntă cu un grad ridicat de sărăcie.
„Susțineți reunificarea Republicii Osetia de Sud cu Rusia?”
Vineri, 13 mai, Anatoli Bibilov, președintele-de-carton al Osetiei de Sud, a semnat un decret privind „referendumul” de reunificare cu Rusia. „Scrutinul” ar urma să aibă loc pe 17 iulie. Conform site-ului Obozrevatel.com, în document se arată că această aderare este „aspirația istorică a poporului Republicii Osetia de Sud”.
Informațiile sunt furnizate de serviciul de presă al „președintelui” rusofon al Osetiei de Sud. Locuitorilor regiunii li se va pune o singură întrebare la urne: „Susțineți reunificarea Republicii Osetia de Sud cu Rusia?”.
Osetia de Sud are o suprafață de 3.900 km² (cam 80% din suprafața unui județ din România), reprezentând 6% din suprafața totală a Georgiei.
Populația Osetiei de Sud este de 53.500 de locuitori – 1,44% din populația totală a Georgiei.
Împreună, Osetia de Sud și Abhazia, cele două regiuni rupte de Rusia de la Georgia, au 12.561 km² (18% din suprafața Georgiei) și 298.700 de locuitori (8% din populația Georgiei).
Osetinii și războiul din Ucraina
La începutul invaziei din acest an, Rusia a transferat în Ucraina unități din teritoriile georgiene ocupate, Osetia de Sud și Abhazia. În total, au fost create cinci grupuri tactice de batalion (BTGr), cu un număr de aproximativ 2.000 de oameni. Mulți militari contractuali din acele zone au refuzat să intre în luptă când au aflat despre măcelul realizat de ucraineni în rândul trupelor ruse. Ei s-au întors acasă, făcând autostopul. Dintre cei care au ajuns totuși pe front, majoritatea au pierit chiar în prima zi de bătălie.