Fost comandant al NATO: „Am făcut două erori majore – am supraestimat militar Rusia și am subestimat brutalitatea și ambițiile lui Putin”

2
6689
NATO a greșit de două ori: a supraestimat armata Rusiei și a subestimat brutalitatea lui Putin, afirmă fostul comandant al alianței nord-atlantice

NATO a comis două erori majore de apreciere în privința Rusiei, erori care au dus în cele din urmă la atacul asupra Ucrainei, a recunoscut marți Anders Fogh Rasmussen, fostul secretar general al organizației, într-un interviu acordat publicației Foreign Policy. Prima eroare a fost supraestimarea forței militare a Rusiei, de unde a rezultat o prudență exagerată față de aceasta. A doua eroare a fost subestimarea brutalității și a ambițiilor care-l macină pe Putin.

Conducător executiv al NATO în perioada 2009-2014, Rasmussen mărturisește că erorile de apreciere expuse mai sus au generat alte decizii greșite. Una dintre acestea a fost comisă la summit-ul NATO de la București, din 2008, când s-a decis ca Ucraina și Georgia să fie primite în organizația nord-atlantică, dar fără să li se dea și un calendar precis de aderare. Putin, spune Rasmussen, a interpretat eronat situația, considerând că NATO nu e foarte decisă și că nu va avea necazuri dacă-și va dezlănțui ambițiile imperialiste. Așa că a atacat mai întâi Georgia, în august 2008, apoi Ucraina, în februarie 2014.

NATO „a făcut două calcule greșite. Primul este acela de a fi supraestimat puterea armatei ruse. În ciuda investițiilor masive în echipamente militare și a redeschiderii vechilor baze sovietice, am văzut (în Ucraina – n. red.) o armată rusă foarte slabă. Cred că masiva corupție poate fi unul dintre motive. Cealaltă greșeală de calcul este că am subestimat brutalitatea și ambițiile lui Vladimir Putin”, a explicat Rasmussen.

El spune că abia acum au ieșit la iveală greșelile rezultate din calculele eronate: „Văzut retrospectiv, am făcut greșeala cu mulți ani în urmă. Prima greșeală a fost în 2008, când am avut un summit la București în care am decis că Ucraina și Georgia vor deveni membre ale NATO. Dar nu ne-am putut pune de acord să le acordăm un așa-numit plan de acțiune privind aderarea (Germania condusă de Angela Merkel s-a opus atunci – n. red.). Și această scindare din cadrul NATO i-a transmis lui Putin un mesaj greșit, care a atacat Georgia câteva luni mai târziu, în august 2008. Am mai făcut o greșeală și în 2014, după anexarea ilegală a Rusiei, a Crimeii, unde am anunțat niște sancțiuni. Dar ele erau foarte ușoare. Și toate astea i-au dat lui Putin impresia că poate, aproape fără niciun cost, să cucerească teritorii cu forța“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Digi 24 l-a scos din grilă pe Cristian Tudor Popescu. „Ar fi trebuit să mă despart de mult de Digi 24” / „Diagnosticele puse au fost considerate mai dăunătoare pentru imaginea postului decât boala”

Securistan: coaliția PSD-PNL a inițiat o lege care dă puteri uriașe SRI. Țara va fi controlată prin intermediul serviciilor secrete, ca pe vremea comunismului

* Firele acțiunii de compromitere a jurnalistei Emilia Șercan duc direct la vârful statului. „Operațiunea a fost pusă la cale la două ore după ce i-am reclamat ministrului Bode scurgerea unei probe din dosarul penal”

* Procurorul plagiator Bogdan Licu se pensionează la 52 de ani, cu o „specială” de 28.000 de lei pe lună. El va deveni judecător CCR, numit de PSD, dar și cu voturile PNL

* Un fruntaș USR îi aplică „plăcuța suedeză” lui Cioloș: „Ai înțeles un căcat din politică. Să te uităm cât mai repede. M…e Cioloș!”

* VIDEO. Cristoiu și Turcescu întețesc propaganda pro-Putin: „Aceste sancțiuni sunt îngrijorătoare, automate, orice-ar face Rusia” / „Occidentului i-a trebuit acest război mai mult decât lui Putin” / Pentru încheierea războiului, Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei

* Generalul Wesley Clark: „Alianța NATO însăși va fi în pericol dacă Ucraina nu va primi sprijin deplin pentru a-l respinge pe Putin”

* Moment istoric: Germania va redeveni puterea militară numărul 1 a Europei. Parlamentul a aprobat un buget anual de 100 de miliarde de euro, al treilea cel mai mare din lume, după SUA și China

* Oribilul dialog dintre un soldat rus și mama lui: „Eu omor oameni aici, mamă!“ / „Ești sigur că sunt oameni? Hoholi!“ / „Batem prizonierii până le rupem oasele. N-am nicio remușcare” / „Și eu, dacă aș fi acolo, m-aș bucura!”

* Rusia: „Crește riscul unei confruntări directe cu NATO”

* VIDEO. „Am primit atât de multe rachete Harpoon, încât putem scufunda întreaga flotă rusă din Marea Neagră!”

* Rușii au ucis deliberat un jurnalist francez în Donbass, apoi l-au prezentat drept „mercenar străin” care le aducea muniție militarilor ucraineni!

* INTERCEPTĂRI. Militarii ruși, gata să-l ucidă pe generalul Solodciuk, venit să-i oblige să atace. „Puștiul ăsta a scos cuiul grenadei și i-a spus generalului: «Hai, împușcă-mă, hai! O să explodăm împreună aici!»”

* O ucraineancă refugiată în Anglia a văzut cum bunurile ei din Lugansk erau furate de ruși cu tancul!

2 COMENTARII

  1. Mai mult, i-ati ignorat total pe toti cei care va spuneau ca Putler si rusii lui sunt mai apropiati de regnul animal decat de cel uman. Si au fost multi care v-au avertizat despre cruzimea poporului sovietic, despre dorinta de refacere a imperiului tarist pe care o are Putler si despre cat de mincinosi pot fi rusii. Il ridicati in slavi pe Lavrov cu „inteligenta si cultura” lui. Acum va ia si ne ia drept prosti. Cei care indraznesc sa comenteze anti-putler pe paginile de fb ale ambasadei sovietice in Romania sunt interzisi pentru 30 de zile. Occidentalii inca mai ezita cand este vorba despre aplicarea sanctiunilor impotriva rusilor si ajutorarea Ucrainei (vezi Ungaria, Germania, Franta, Austria) cu armament. SUA refuza Ucrainei donarea unor arme cu raza lunga de actiune de frica atacarii Rusiei de catre Ucraina, fara sa se gandeasca la faptul ca daca Rusia nu este pusa ACUM cu botul pe labe este posibil ca toata Europa sa se transforme in URSS sau in cel mai fericit caz sa inceapa al treilea razboi mondial. Ce sa mai zic? Nu numai ca ati facut aceste erori enorme, dar inca persistati cu nonsalanta in ele. Lui Macron ii pasa de naturelul simtitor al lui Putler mai mult decat de ucrainienii morti in chinuri pentru ca-si apara tara. Niste lasi, domnule, niste lasi si niste corupti asta sunteti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here