Tăvălug gigantic de sancțiuni contra Rusiei, pregătit de G7: embargo asupra aurului, plafonarea prețului la petrol, blocarea completă a tehnologiilor, tarife vamale mărite

0
3475
Liderii G7, la care s-au adăugat reprezentanții UE, pregătesc niște sancțiuni devastatoare împotriva Rusiei lui Putin. FOTO: Newsroom.consilium.europa.eu

Liderii țărilor din G7 – SUA, Marea Britanie, Canada, Japonia, Franța, Germania, Italia plus Uniunea Europeană – pregătesc un tăvălug de sancțiuni care, dacă va intra în vigoare, va strivi complet Rusia, ca răspuns la invadarea barbară a Ucrainei și la crimele de război pe care regimul Putin le comite în statul atacat. BBC a făcut inventarul acestui nou set de sancțiuni care se așteaptă să fie anunțate zilele acestea. Loviturile aplicate Moscovei ar fi pe două nivele: financiar și tehnologic. Concret, s-ar sista complet orice transfer de tehnologie de vârf, s-ar interzice comerțul cu aur rusesc, s-ar plafona prețul pentru petrolul vândut de Rusia și s-ar mări taxele impuse mărfurilor din această țară, făcându-le neatractive din perspectivă economică.

Spre deosebire de sancțiunile de până acum, cele discutate la summitul G7 din Germania au caracter sistemic. Rusiei îi va mai rămâne doar piața asiatică, dar bravada Moscovei, care anunță că va exporta petrolul în Orient și Africa, este fără fundament. Marii consumatori sunt țările dezvoltate. China și India deja importau materii prime din Rusia, deci nu-și pot suplimenta cu mult consumul de acolo, iar economiile puțin dezvoltate din Asia și Africa au o capacitate de preluare a produselor rusești foarte limitată.

Ideea din spatele noilor sancțiuni pregătite de G7 este sufocarea mașinii de război a lui Putin prin două metode convergente: tăierea finanțării și griparea industriei producătoare de armament. Războiul Rusiei în Ucraina e mare consumator de bani și arme. Banii vin din exportul de materii prime, în principal. Iar armele sunt produse folosindu-se tehnologie de vârf adusă din Occident în principal. Fără bani și echipamente avansate, Rusiei în va fi tot mai greu să continue atacurile.

Țintele: aur, petrol, tehnologie, tarife vamale

BBC face inventarul noilor sancțiuni care s-ar putea decide împotriva Rusiei și pe care liderii G7 le-au discutat deja. E vorba de 4 mari capitole.

1. Aur. Marea Britanie, SUA, Canada și Japonia au anunțat deja chiar de duminică faptul că vor interzice importurile de aur rusesc pentru a afecta capacitatea Moscovei de a finanța războiul din Ucraina. Președintele SUA, Joe Biden, a sugerat că și celelalte națiuni G7 – Germania, Franța și Italia – se vor alătura interdicției.
Rusia a exportat în 2021 aur în valoare de 14,6 miliarde euro, iar Marea Britanie spune că importanța acestor exporturi a crescut de la invazie, deoarece oligarhii se grăbesc să cumpere lingouri pentru a evita sancțiunile.

2. Petrol. G7 finalizează, de asemenea, planurile pentru un plafon de preț pentru petrolul rusesc, a declarat luni un oficial american de rang înalt. „Suntem încă în discuții finale cu alți colegi din G7 care lucrează pentru a definitiva acest lucru. Suntem foarte aproape de momentul în care liderii acestui grup vor decide să îndrume de urgență miniștrii de resort să dezvolte mecanisme pentru a stabili un plafon de preț global pentru petrolul rusesc”, a declarat un înalt oficial, citat de agenția de presă AFP. Acest lucru are ca scop să secătuiască regimul de la Kremlin de „principala sa sursă de bani și să forțeze scăderea prețului petrolului rusesc”.

3. Tehnologie. Statele Unite au anunțat, de asemenea, noi sancțiuni care vizează sectorul de apărare al Rusiei, relatează AFP. „Liderii G7 vor alinia și extinde sancțiunile specifice pentru a restricționa și mai mult accesul Rusiei” la tehnologia occidentală care poate sprijini industria de armament rusă, precizează Casa Albă. Iar SUA vor viza, de asemenea, „în mod agresiv lanțurile de aprovizionare rusești în domeniul apărării (…) și vor limita capacitatea Rusiei de a înlocui echipamentele militare pe care le-a pierdut deja în timpul războiului său brutal”.

4. Tarife vamale. Liderii G7 ar fi convenit, de asemenea, ca banii colectați din tarifele comerciale mai mari impuse exporturilor rusești să fie dați ca ajutor Ucrainei, potrivit Casei Albe, citată de AFP. Liderii G7 „vor solicita autoritatea de a folosi veniturile colectate prin orice noi tarife aplicate bunurilor rusești pentru a ajuta Ucraina și pentru a se asigura că Rusia plătește pentru costul războiului său”, a declarat un oficial american de rang înalt. Aceste tarife vamale crescute vor mai avea un efect: produsele provenite din Rusia se vor scumpi, devenind necompetitive ca preț pe piața occidentală – principalul consumator de bunuri din lume.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Rușii bombardează din nou Kievul! Trimit rachete de la distanță. O fetiță de 7 ani, scoasă de sub dărâmături. Joe Biden: „Încă o barbarie a lor”

* „Putin nu va reuși. Va fi o catastrofă pentru Rusia. Ucraina va reveni la granițele ei din 1991, își va recupera toate teritoriile”

* VIDEO. O rachetă trimisă de ruși, în Lugansk, s-a întors și a lovit punctul de lansare, provocând o explozie catastrofală!

* Misterul împușcării colonelului FSB care purta valiza nucleară a lui Putin. Vadim Zimin se afla în arest la domiciliu

* VIDEO. PSD-istul pervers care i-a cerut favoruri sexuale unei tinere pentru a o angaja la Primărie: „Sunt un familist convins!”

* Prins că a trucat un concurs de angajare, ministrul Chesnoiu (PSD) și-a dat demisia de la Agricultură, dar nu și din Parlament. DNA cere ridicarea imunității sale parlamentare

* Netejoru, șeful Inspecției Judiciare cu care PSD a terorizat magistrații reformiști, se pensionează cu 6.500 de euro/lună, mai mult decât salariul pe care l-a avut

* Nepoata directorui SRI din regimul Iliescu, salariu de 11.000 de euro pe lună la stat. Ioana Timofte a făcut o facultate particulară și a fost pusă șefă la ISCIR București

* Populismul grețos al lui Dan Negru. Are salariu de 25.000 de euro, dar a pus motorină de 1,4 lei, instigând la blocarea benzinăriilor

* Dulce ca mierea e pușcăria patriei. Cazul Elena Udrea

* Extraterestrul David Popovici, dublu campion mondial la seniori, deși are doar 17 ani și 9 luni! Din 1973, nimeni n-a mai reușit „dubla” 100 + 200 de metri liber

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here