Talibanii au cucerit Kandahar, al doilea oraș ca mărime din Afganistan, și se pregătesc să asedieze capitala Kabul

0
812
Pe harta Afganistanului, zonele colorate cu verde sunt controlate de taligani, iar cele cu alb - de Guvern

Talibanii au cucerit Kandahar, al doilea oraș ca mărime din Afganistan (cu o populație de 615.000 de locuitori), au declarat vineri mai mulți oficiali, potrivit Reuters. Este cea mai importantă înfrângere a Guvernului afgan de la începutul ofensivei insurgenților, după retragerea trupelor SUA și NATO. Tot vineri, alte două capitale de provincii au căzut în mâinile talibanilor.

„După lupte grele, care au avut loc noaptea trecută, talibanii au luat controlul asupra orașului Kandahar”, a declarat un oficial guvernamental pentru Reuters, după ce și militanții și-au anunțat victoria.

„Kandahar este cucerit în totalitate. Mujahedinii au ajuns în Piaţa Martirilor din oraş”, a scris un purtător de cuvânt al talibanilor, pe un cont oficial de Twitter, potrivit Agerpres, care preia Agenția France Presse (AFP).

Un locuitor a confirmat pentru AFP că, după toate aparenţele, forţele guvernamentale s-au retras pe poziţii în afara Kandaharului, capitala provinciei cu acelaşi nume din sudul Afganistanului.

Forțele guvernamentale controlează în continuare aeroportul din Kandahar, care a fost a doua cea mai mare bază militară americană din Afganistan, pe durata misiunii de 20 de ani.

Tot vineri, talibanii au capturat și orașul Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand, în sudul Afganistanului, după ce au lăsat armata şi responsabili politici şi administrativi să evacueze oraşul, a declarat o sursă de securitate, citată de AFP, potrivit Agerpres.

„Lashkar Gah a fost evacuat. Ei au decis o încetare a focului de 48 de ore pentru a se putea evacua” armata şi responsabili civili, a declarat agenţiei France Presse un înalt responsabil afgan din domeniul securităţii. Cu puţin timp înainte, talibanii revendicaseră preluarea oraşului.

În cursul dimineţii de vineri, insurgenţii au ocupat Chaghcharan, capitala provinciei Ghor, în centrul ţării, a anunţat un purtător de cuvânt al guvernatorului, Zalmai Karimi.

Herat, al treilea oraș ca mărime, a căzut joi

Talibanii au cucerit joi Herat (255.000 de locuitori), al treilea oraş ca mărime al Afganistanului, situat în vestul ţării. Insurgenţii „au luat tot”, a declarat un înalt responsabil al forţelor de securitate afgane pentru AFP, potrivit Agerpres.

Oficialul a recunoscut că trupele guvernamentale au bătut în retragere pentru a evita mai multe distrugeri ale oraşului.

Talibanii şi-au înălţat drapelul pe sediul poliţiei din Herat, capitala provinciei cu același nume, a relatat un corespondent al AFP, care mai afirmă că rebelii nu au întâmpinat nicio rezistenţă în ofensiva lor.

Un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a scris pe Twitter că „inamicul a fugit” şi „zeci de vehicule militare, arme şi muniţii au căzut în mâinile” insurgenţilor.

Aceştia din urmă au cucerit în ultimele săptămâni aproape toată provincia Herat, inclusiv Islam Qala, cel mai important post de frontieră cu Iranul.

Talibanii au avansat în ritm rapid în ultimele zile. Tot joi au cucerit orașul Ghanzi (12.300 de locuitori), situat la 150 de km sud-vest de Kabul, deschizând astfel drumul către capitala Afganistanului.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Adio, Colonele! Te las cu rucsacul tău plin cu pietre, care ți-a încovoiat spinarea. Curea și Andronic să-ți lumineze calea!

* Robert Turcescu către cei care o susțin pe Clotilde Armand: „Asta e democrație, tembelilor? Hai, acum liber la înjurat, că doar asta știți!”

* „Dosarul din SUA” al lui Florin Cîțu, detonat de un site care militează pentru legalizarea canabisului! Amenințări timp de două zile, înainte de publicarea datelor

* CTP: „Mi se pare absurd ca Florin Cîțu să-și dea demisia. El e reabilitat, Dragnea nu era reabilitat!”

* FOTO. Presa americană în 2000: Florin Cîțu a fost oprit de polițiști la ora 2.11 noaptea. Intersecția în care a fost prins + casa în care locuia

* A murit generalul Kemenici, comandantul unității militare în care au fost împușcați soții Ceaușescu. Kemenici era „pe mână” cu spionul sovietic Militaru. A făcut diversiuni mortale și a încercat să șteargă urmele lor cu bidineaua

* Radu Herjeu a fost recuperat de PSD la Metropola TV. E plătit de clanul Firea-Pandele, ca „invitat permanent”, cu banii cetățenilor din Voluntari

* Un fost ministru s-a înecat cu un un cățel de usturoi, pe litoral, la ora 2.00 noaptea. L-a salvat un medic adus de acasă

* Ministrul Sportului, Eduard Novak, se antrenează în Bulgaria, pentru că în România nu există un velodrom practicabil!

* America își trimite Infanteria Marină să evacueze Ambasada din Afganistan, amenințată de ofensiva talibanilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here