Surse: la ora 17.30, Barna trecuse peste Dăncilă! Diferența ar urma să crească în ultimele ore. PSD încearcă o „mobilizare de seară”

1
20788
Valul de votanţi în diaspora promitea un scor mult mai bun pentru Barna. Rezultatele arată însă altceva

E agitație mare în PSD, dezvăluie surse politice. La sediul din Bd. Kiseleff există un nucleu care încearcă activarea rețelelor de partid (primari, consilieri, baroni influenți) pentru o „mobilizare de seară”.

Alarma a fost dată după ora 17.30, când realizatorii exit poll-ului (Marius Pieleanu de la Avangarde și Iosif Buble de la CURS), oameni apropiați PSD, au venit cu vestea proastă: Viorica Dăncilă a fost depășită de Dan Barna, care a devenit favorit pentru ocuparea locului 2 și accederea în finala prezidențială. Diferența e foarte mică, dar trendul e în favoarea lui Barna.

Până atunci, șefa PSD a fost asigurată permanent că are procente bune peste liderul USR. Cifrele vehiculate pentru ora 14.00: Iohannis 40%, Dăncilă 20%, Barna 16%, Diaconu 11%, Paleologu 7%. Iar pentru ora 15.00: Iohannis 39,7%, Dăncilă 21,1%, Barna 16,6%, Diaconu 7,8%, Paleologu 6,7%.

Până la 17.30 s-ar fi produs rocada între Dăncilă și Barna.

„Valul de seară” + „furtuna” din diaspora

Tradiționalul „val de seară” curge în favoarea blocului politic anti-PSD, deci în ultimele ore Barna va culege mai multe voturi decât Dăncilă. În acest caz particular, există și un curent al celor care-l vor pe Klaus Iohannis președinte și-l vor vota în turul 2, dar au decis în ultimul moment să pună ștampila în primul tur pe Dan Barna, ca să scoată din joc candidatul PSD. Decizia multora dintre acești votanți a fost luată după ce au avut garanția că Iohannis conduce detașat și nu există riscul ca președintele în funcție să rateze prezența în turul 2.

E greu de crezut că încercarea disperată a PSD de a contracara valul anti-Dăncilă, din ultimele ore de votare, va avea succes. Răspunsul rețelelor PSD e slab, Dăncilă nu are suficientă autoritate și nu inspiră încredere, iar mobilizarea partidului – destul de modestă – a avut loc în prima parte a zilei, mai ales în județele din Muntenia și Oltenia, controlate de PSD la toate nivelurile.

Mai e un element pe care PSD nu-l poate bloca: votul masiv din diaspora, de unde Dan Barna (ca și Klaus Iohannis, dar și Theodor Paleologu) va lua procente consistente. Diaspora nu e măsurată de exit poll, de aceea ea îi va livra un bonus – poate decisiv – candidatului USR.

Dan Barna: „Jucăm la câteva mii de voturi”

Dan Barna a dat un mesaj de mobilizare, duminică seara, în jurul orei 18.00, de la sediul USR.

  • „Din cum arată cifrele, din cum arată rezultatele, estimările care mi-au ajuns pe la urechi, jucăm la câteva mii de voturi. De aceea fac un apel la toţi tinerii, la toţi cei care stau acasă acum şi au votat deja să verifice, să dea telefoane, stânga, dreapta, să-şi trimită prietenii şi colegii la vot, pentru că e mult mai uşor să votezi decât să pleci din ţară, e mult mai uşor să votezi decât să stai în frig la proteste în lunile de iarnă, e mult mai uşor să votezi decât să ieşi la mitinguri în loc să te bucuri de viaţă de calitate cu familia sau cu prietenii. Mergeţi la vot, verificaţi dacă prietenii şi familia voastră au fost la vot. Iar dacă nu au făcuit-o, trimiteţi-i să voteze.”
  • „E unul din momentel acelea în care poţi să spui «poate era altfel dacă ieşeam să votez» sau poţi să spui «atunci am fost şi am votat şi am făcut istorie şi lucrurile s-au schimbat din ziua aceea».”
  • „Astăzi este un moment când ştampila aceea mică reprezintă o forţă extraordinară pe care o are fiecare cetăţean şi, dacă ieşim mai mulţi la vot, o să avem rezultatul de care are nevoie România.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

  1. Votam… MULTI (!) si votam… „CU-CAP” (!!!!!!!!!), obiectivul acestui prim-tur al „alegerilor-pentru-Cotroceni” fiind: SA SCOATEM „CIUMA-ROSIE” DIN ZONA PUTERII POLITICE din ROMÂNIA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    SINGURUL vot… RATIONAL / RESPONSABIL / UTIL al oricarui cetatean care uraste „Ciuma-Rosie” este (in afara de cel pentru Klaus Iohannis, care, ORICUM — ! –, este deja in turul-doi, chiar si numai prin votul membrilor si simpatizantilor P.N.L. !), acela pentru candidatul „Alianței 2020” U.S.R.-PLUS, DAN BARNA !!!

    In acest moment, al turului-întîi al „prezidențialelor”, ORICARE ALTE optiuni-electorale (de genulll… Theodor Paleologu !) ale celor care vor sa vada… ALUNGAREA „CIUMEI-ROȘII” (!) ar insemna voturi… IROSITEEEEE: votam DAN BARNA, daaaaaaaaaaaaa ?!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here