Drumul spre finală a fost marcat și de două erori grave de arbitraj, în semifinale, ambele în favoarea marilor favorite: un penalty acordat Argentinei la 0-0 și un penalty neacordat Marocului la 0-1.
Învingătoarea finalei Argentina – Franța va ajunge la 3 titluri supreme, urcând pe locul 4 în clasamentul all-time al Cupei Mondiale, după Brazilia (5), Italia (4) și Germania (4).
Finala Mondialului din Qatar va fi și o confruntare între cele două mari vedete ale actualei ediții: Lionel Messi (35 de ani) și Kylian Mbappé (23 de ani), colegi la Paris Saint-Germain, echipă cu patroni din Qatar!
N-a fost nicio surpriză în cea de-a doa semifinală a Campionatului Mondial de fotbal (Qatar 2022), după cum nu fusese nici în prima. Marile favorite s-au impus fără probleme, dar ambele au fost beneficiarele câte unei erori majore de arbitraj, în momente-cheie.
- Argentina – Croația 3-0. Messi a deschis scorul dintr-un penalty în minutul 34, dar lovitura de pedeapsă a fost acordată în mod greșit de brigada italiană. Nu portarul croat Livakovici l-a faultat pe atacantul argentinian Julian Alvarez, ci sud-americanul l-a busculat pe ex-iugoslav, intrând direct în el, deși Livakovici stătea pe loc. În mod normal, arbitrul din camera VAR, Massimiliano Irrati, ar fi trebuit să-i semnaleze acest lucru conaționalului său Daniele Orsato, care dictase penalty. Dacă ar fi fost chemat la monitor să revadă faza, Orsato avea toate argumentele să anuleze penalty-ul. Scorul ar fi rămas 0-0 și nu se știe cum se încheia meciul, chiar dacă ulterior Argentina a strălucit, iar Messi și Alvarez au fost încântători.
- Franța – Maroc 2-0. În minutul 27, la scorul de 1-0 pentru francezi, Theo Hernandez l-a „secerat” în propriul careu pe Boufal, care s-a prăbușit la pământ, dar arbitrul mexican Cesar Ramos i-a dat cartonașul galben africanului pentru simulare! Eroare flagrantă, se impunea penalty pentru Maroc și anularea cartonașului lui Boufal, dar arbitrul din camera VAR, canadianul Drew Fischer, n-a semnalat nimic.
Așadar, un penalty acordat gratuit Argentinei la 0-0 și unul refuzat Marocului la 0-1 – două erori majore, imputabile mai ales arbitrilor video, care au avut avantajul reluărilor. Foarte probabil, chiar și fără aceste greșeli, tot la o finală Argentina – Franța s-ar fi ajuns, pentru că au fost evident echipele mai bune, iar tandemul Messi – Alvarez și respectiv explozivul Mbappé au făcut legea.
Semifinalele World Cup 2022
Argentina – Croația 3-0. Goluri: Messi (34 – din penalty), J. Alvarez (39, 69)
Franța – Maroc 2-0. Goluri: Theo Hernandez (5), Kolo Muani (79)
Franța – singura națiune cu 4 finale și (cel puțin) două titluri în ultimul sfert de secol
Finala Argentina – Franța pune față în față două echipe care au deja câte două titluri mondiale: Argentina în 1978 și 1986, Franța în 1998 și 2018.
Așadar, una dintre ele va fi campionă a lumii pentru a treia oară și se va plasa pe locul 4 în clasamentul all-time, după Brazilia (5), Italia și Germania (câte 4).
Celelalte trofee supreme au fost câștigate de Uruguay (2), Anglia (1) și Spania (1).
Pentru Argentina este a 6-a finală, pentru Franța a 4-a.
Finalele jucate de Argentina
- 1930 (Uruguay): Uruguay – Argentina 4-2
- 1978 (Argentina): Argentina – Olanda 3-1, după prelungiri (1-1 după 90 de minute)
- 1986 (Mexic): Argentina – R. F. Germania 3-2
- 1990 (Italia): R. F. Germania – Argentina 1-0
- 2014 (Brazilia): Germania – Argentina 1-0, după prelungiri
- 2022 (Qatar): Argentina – Franța
Finalele jucate de Franța
- 1998 (Franța): Franța – Brazilia 3-0
- 2006 (Germania): Italia – Franța 1-1, după prelungiri (5-3 la penalty-uri)
- 2018 (Rusia): Franța – Croația 4-2
- 2022 (Qatar): Argentina – Franța
Franța este singura țară din lume care în ultimii 24 de ani (1998-2022) a câștigat două titluri mondiale (cu șanse de a-l obține și pe cel de-al treilea). Celelalte trofee au revenit Braziliei (2002), Italiei (2006), Spaniei (2010) și Germaniei (2014).
De asemenea, în acest ultim sfert de veac, Franța este singura țară care a jucat 4 finale. În ultimul act au mai ajuns Brazilia (2), Argentina (2), Germania (2), Italia (1), Spania (1), Olanda (1) și Croația (1).
Ultimele 4 ediții au fost câștigate doar de echipe europene, aceasta ar putea fi a 5-a consecutivă. America de Sud n-a mai triumfat din 2002 (prin Brazilia). Astfel, în „meciul” istoric cu America de Sud, Europa a întors „scorul” clar în favoarea sa: de la 8-9 (în 2002) la 12-9! E vorba, evident, de titluri câștigate.
Până la această serie de 4 succese europene, niciun continent n-a reușit să obțină mai mult de două titluti consecutive (Italia 1934 și 1938, Brazilia 1958 și 1962). În rest, a fost „alternanță la putere” între cele două mari continente ale fotbalului.
Cele 4 mize ale duelului Messi – Mbappé
Finala Argentina – Franța va fi și o confruntare între cele două mari vedete ale actualei ediții: Lionel Messi (35 de ani) și Kylian Mbappé (23 de ani), colegi la Paris Saint-Germain, echipă cu patroni din Qatar (țara-gazdă a acestui Campionat Mondial).
Messi și Mbappé își vor disputa, în acest meci, un trofeu colectiv (titlul de campion mondial) și trei individuale:
- golgheterul CM 2022: până acum, Messi și Mbappé au marcat câte 5 goluri, fiind urmați de alți doi finaliști, argentinianul Alvarez și francezul Giroud;
- cel mai bun jucător al CM 2022;
- balonul de aur (fotbalistul anului).
Clasamentul golgheterilor
- 5 goluri: Lionel Messi (Argentina), Kylian Mbappé (Franţa)
- 4 goluri: Julian Alvarez (Argentina), Olivier Giroud (Franţa)
- 3 goluri: Marcus Rashford (Anglia), Bukayo Saka (Anglia), Richarlison (Brazilia), Alvaro Morata (Spania), Gonçalo Ramos (Portugalia), Cody Gakpo (Olanda), Enner Valencia (Ecuador).