SUA va interveni militar în cazul unui atac al Chinei asupra Taiwanului, avertizează Joe Biden. „Sper că nu o va face. China flirtează deja cu pericolul”

0
666
Joe Biden i-a avertizat pe chinezi să nu încerce în Taiwan ce a făcut Putin în Ucraina pentru că SUA vor interveni militar, de data asta

Crește tensiunea între SUA și China comunistă, ale cărei provocări la adresa Taiwanului s-au înmulțit îngrijorător în ultimele luni: Joe Biden a avertizat că America va interveni militar dacă Beijingul se lansează într-o invazie a insulei, relatează BBC. Declarațiile au fost făcute la Tokyo, într-o vizită de stat pe care președintele american o face în Japonia – alt aliat al SUA pe care China îl provoacă în ultima perioadă, revendicând diverse insule.

Biden a spus în conferința de presă că statul chinez deja „flirtează cu pericolul” în legătură cu Taiwanul, anunțând că va interveni militar dacă se produce un atac. Biden a făcut o paralelă între situația Taiwanului și invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce a dus imediat la o replică furioasă din partea Beijingului.

Avertismentele lui Biden arată că americanii au informații despre planurile Chinei

China consideră Taiwanul ca fiind o provincie separatistă care trebuie să fie readusă sub controlul Beijingului. Situația e însă mult mai complicată. La sfârșitul anilor 1940, Guvernul legal al Chinei s-a retras în Taiwan după ce comuniștii au câștigat războiul civil. Insula a reprezentat oficial China la ONU și în Consiliul de Securitate până când Beijingul, pe cale diplomatică, a reușit să-i “fure” aceste poziții.

În ultimii 70 de ani, China comunistă și Taiwanul capitalist s-au dezvoltat independent și paralel. Insula este astăzi lider mondial pe piața microcipurilor, de producția de aici depinzând nenumărate industrii de vârf, de la cea auto la cea de armament și la cea a telefoanelor mobile și tehnologiei spațiale.

China urmărește să pună mâna pe această bogăție pretinzând că insula i-ar aparține. În ultimele luni s-a speculat intens asupra unei înțelegeri între Vladimir Putin și Xi Jinping, liderii celor două dictaturi. Unul din scenarii era acela că, după ce Rusia cucerea Ucraina, China urma să atace Taiwanul. Numai că înfrângerea Rusiei și reacția foarte dură a comunității internaționale l-au descumpănit pe Xi Jinping, care s-a văzut nevoit să-și pondereze ambițiile.

Biden a comparat ambițiile Beijingului față de Taiwan cu atacul Rusiei asupra Ucrainei

Avertismenul de luni al președintelui american Joe Biden vine să transmită un mesaj dur Chinei. Biden răspundea unor întrebări la Tokyo, în timpul unei conferințe de presă cu premierul japonez Fumio Kishida, când un jurnalist i-a întrebat pe cei doi despre apărarea Taiwanului. Președintele american a început prin a face o legătură directă între situația China-Taiwan și invazia Rusiei în Ucraina, afirmând că Vladimir Putin încearcă să „elimine identitatea Ucrainei”. Dacă în cele din urmă ar exista o apropiere între Ucraina și Rusia, iar sancțiunile nu ar fi menținute, „atunci ce semnal transmite acest lucru Chinei cu privire la costul încercării de a cuceri Taiwanul prin forță?„, a întrebat retoric președintele american. Acesta a continuat: „Ei (chinezii – n. red.) cochetează deja cu pericolul în acest moment prin faptul că zboară atât de aproape de insulă și prin toate manevrele pe care le întreprind”.

Descurajarea Chinei ține de reacția pe care comunitatea internațională o poate induce, a explicat Biden: deși „așteptările mele sunt că (o invazie chineză – n. red.) nu se va întâmpla, nu va fi încercată„, depinde de „cât de mult va arăta lumea că acest tip de acțiune va duce la o dezaprobare pe termen lung”.

Întrebat direct dacă SUA ar apăra militar Taiwanul în cazul unei invazii din partea Chinei, Biden a răspuns clar: „Da… Acesta este angajamentul pe care ni l-am luat. Ideea că poate fi luată cu forța (insula Taiwan – n. red.) nu este potrivită. Va disloca întreaga regiune și va fi o altă acțiune similară cu ceea ce s-a întâmplat în Ucraina”.

SUA nu are legături diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar îi vinde arme în cadrul Legii privind relațiile cu Taiwanul, care prevede că SUA trebuie să ofere insulei mijloacele necesare pentru a se apăra singură.

China a reacționat imediat. Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a afirmat că „Taiwanul este o parte inalienabilă a teritoriului Chinei” și că nu există loc de compromis. „Chestiunea Taiwanului și problema Ucrainei sunt fundamental diferite. Să le compari pe cele două este absurd. Îndemnăm încă o dată SUA să respecte principiul «O singură Chină»”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Incredibila evadare a 9 militari ucraineni, capturați de putiniști și duși la comandantul rus ca să fie prezentați ca trofeu. Au avut noroc cu două mine, care au aruncat în aer blindatul cu care erau transportați

* FOTO: 7 imagini istorice. Apocalipsa și eroismul din buncărele de la Azovstal, ultima redută a regimentului Azov

* Fost șef al Armatei SUA în Europa: „Forțele rusești vor colapsa până la sfârșitul verii. Ucraina va trece la ofensivă, iar în septembrie va ajunge pe linia din 23 februarie sau dincolo de ea”

* Propaganda abjectă a lui Putin: “Zelenski s-a sinucis într-un buncăr” / „Polonezii fac trafic de organe de la refugiații ucraineni”

* După ce i-au furat centrala atomică de la Zaporoje, rușii somează Ucraina să plătească energia electrică, altfel o lasă în beznă!

* Cum arată un violator în serie din armata rusă. Bulat Fassakov (20 de ani) – acasă era „băiatul mamei”, în Ucraina a devenit o bestie care viola fete sub amenințarea armei

* Dezvăluiri-șoc: cancelarul Germaniei era omul Moscovei, marxist fanatic, ataca NATO și SUA ca „militariști iresponsabili”. Olaf Scholz și-a ascuns legăturile cu regimul est-german

* Putin are exact stilul lui Hitler: ia decizii în locul coloneilor și comandă de la Kremlin ce să facă brigăzile din Ucraina – spun serviciile secrete occidentale

* 7 caricaturi devastatoare ale unui artist rus la adresa lui Putin. Moartea l-a luat deja de mână pe tiranul de la Kremlin

* Un deputat rus amenință SUA: „Cenușa nucleară va veni de la voi!” / Finlanda, Suedia și țările baltice „vor trebui zdrobite”, „vrem să le distrugem”

Pilot pe F-35: NATO „ar distruge complet forțele rusești” în doar câteva zile, dacă alianța ar fi atrasă într-un război convențional. Avioanele occidentale le surclasează pe cele rusești

* STENOGRAME. Mafia de la metrou, condusă de Rădoi (PSD), plănuia lichidarea ministrului Drulă (USR) cu rakeți ucraineni! „Punem preț pe două capete, Drulă și directorul. Şi-ai să vezi cum ne lasă lumea în pace!”

* Modelul Putin: PSD încearcă să decapiteze o televiziune pe care n-o poate controla. Un amendament al ministrului Romașcanu ar forța RCS/RDS să vândă sau să închidă Digi 24

* Coaliția PSD-PNL-UDMR a masacrat Codul Rutier. „Au băgat înapoi toate șmecheriile de scăpat cu carnetul pentru cei care încalcă grav regulile de circulație”

* Cum a fost prins Sorin Oprescu în Atena. Își închiriase o vilă de lux într-un cartier de fițe, dar s-a dat de gol când și-a deschis cont și a mers la bancă să scoată banii

* RECHIZITORIU. Fiul mafiotului Rădoi închiria spațiu la metrou cu 250 de euro pe lună și îl subînchiria cu 2.800. Profit: 237.600 de euro în 9 ani

* Cum arată casa din SUA a ministrului Sebastian Burduja. Locuința este evaluată la un milion de dolari

* Cornel Nistorescu, condamnat să le plătească 9.000 de euro fostei sale angajate Brândușa Armanca și soțului acesteia, pe care i-a calomniat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here