STUDIU. Un român din 3 trăiește în sărăcie, unul din 6 trăiește în sărăcie extremă

0
1490
Dragoș Tuță

Un român din 3 trăiește în sărăcie, unul din 6 trăiește în sărăcie extremă, arată un studiu realizat la inițiativa „Ambasadei Sustenabilității în România”. 15% dintre români au un venit zilnic sub 10 lei.

Imediat după promulgarea ”Strategiei naționale de apărare a țării” de către Președintele României, inițiativa civică „Ambasada Sustenabilității în România” a făcut public ”Barometrul siguranței și sustenabilității naționale”.

Studiul a fost realizat de Reveal Marketing Research pornind de la obiectivele din Strategia Națională pentru dezvoltare Durabilă a României 2030 (SNDDR), pe un eșantion de 1.300 de persoane, reprezentativ la nivel național, atât femei, cât și bărbați, cu vârsta de peste 18 ani, și arată care sunt principalele amenințări la siguranța națională percepute de români.

Primele cinci mari teme socotite de români a fi drept amenințare la adresa siguranței naționale sunt:

 1. Orașe și comunități sustenabile – 93%
 2. Sănătate și bunăstare – 89%
 3. Educație de calitate – 89%
 4. Combaterea sărăciei – 87%
 5. Apa potabilă și igienă – 85%

Dragoș Tuță, inițiator și coordonator al Ambasadei Sustenabilității în România:

 • „Societatea civilă nu doar constată, ci se implică. Oamenii politici ar trebui să aibă înțelepciune și deschidere către reprezentanții ONG-urilor și companiilor responsabile. Ei nu sunt competitorii oamenilor politici, ci colaboratorii lor, expertiza lor profesională putând fi folosită în interesul țării”.
 • „Apreciem că, în bună parte, temele care-i preocupă pe cetățeni, conform barometrului, au fost identificate și în SNAT. Cum, însă, cele mai multe sunt tratate doar la nivel secundar, sperăm că autoritățile vor lua în considerare concluziile studiului pentru a le trece pe plan principal și a întreprinde mai departe acțiuni concrete”.
 • „Noi, cei de la Ambasada Sustenabilității în România, prin Coaliția România Sustenabilă, reprezentată de companii responsabile, organizații neguvernamentale și comunități implicate, suntem dispuși să colaborăm cu instituțiile statului pentru realizarea de politici publice, programe și inițiative care să ducă la îndeplinirea punctelor comune din cele două strategii, care sunt la fel de importante pentru România”.

Barometrul siguranței și sustenibilității naționale mai arată că instituțiile statului sunt responsabile:

 • să asigure un sistem eficient de justiție, instituții puternice și transparente (53%);
 • să dezvolte infrastructura, să faciliteze dezvoltarea industriei și să stimuleze inovația (52%);
 • să dezvolte orașe și comunități sustenabile (50%);
 • să pună la punct un sistem bazat pe servicii de educație de calitate (48%).

Un român din 3 trăiește în sărăcie, unul din 6 trăiește în sărăcie extremă

Studiul mai menționează că 87% dintre românii din toate mediile consideră că sărăcia este o amenințare reală la adresa siguranței naționale.

De asemenea, 70% dintre români așteaptă soluții din partea instituțiilor statului (studiu pe care ASR l-a semnalat presei în luna mai).

Aproape toți (95%) cred că se pot găsi soluții convenabile.

Studiul arată, de asemenea, o altfel de ”normalitate” decât cea menționată de strategie: unul din trei români trăiește în sărăcieunul din șase trăiește în sărăcie extremă, cu familia afectată de foamete.

Mai mult, cei care nu sunt victimele acestor probleme sociale nici nu-i condamnă pe cei care recurg la gesturi anti-sociale de disperare sau pentru a-și hrăni familia.

Sărăcia și foametea, amenințări reale

Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024 pune un accent important pe a transforma România într-un stat care are o credibilitate ridicată la nivel internațional, prin continuitate, adaptabilitate, predictibilitate, reziliență și transparență decizională.

Deși nu au anvergura amenințărilor teroriste sau potențialul de a cauza pagube comparabile cu atacurile cibernetice sau armate, sărăcia și foametea sunt amenințări, în sensul definit de Strategia de apărare: stări de fapt care pot afecta interesele și obiectivele naționale de securitate și/sau sunt de natură să pună în pericol direct sau indirect securitatea națională, prin afectarea vieții și integrității fizice a cetățenilor și a organizării comunităților umane.

La punctul 56 din Strategia de apărare se discută despre coeziune civică, un scop nobil, însă greu de implementat când 15% dintre români au un venit zilnic sub 10 lei. În aceste condiții, predictibilitatea socială devine aproape imposibil de atins.

Mai multe detalii puteți afla aici:

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here