Un studiu făcut pe 1.600 de bolnavi de coronavirus din SUA și Marea Britanie i-a ajutat pe cercetătorii de la King’s College să elaboreze 6 “seturi” de simptome specifice care indică, relativ devreme, cât de gravă va fi forma bolii.
“Seturile” de simptome i-au dus pe savanți la concluzia că există 6 tipuri diferite de Covid-19. Conform clasificării, 3 generează forme ușoare, în majoritatea copleșitoare a cazurilor nefiind nevoie de internare și de tratament special. Alte 3 generează forme mai grave, unele ducând la spitalizare și chiar la nevoia de terapie intensivă.
Studiul originar (care poate fi citit aici) a fost consultat de europalibera.org.
Cele 6 “seturi” de simptome ale infectării cu coronavirus
Din cele 6 “seturi” ale simptomelor îmbolnăvirii cu coronavirus pe care le puteți citi mai jos, primele 3 duc, în majoritatea covârșitoare a situațiilor, la forme ușoare de boală, care pot fi gestionate acasă, cu tratament clasic.
“Seturile” 4, 5 și 6, însă, sunt destul de periculoase și pot avea o evoluție imprevizibilă.
- Simptomele de gripă clasică – durere de cap, pierderea mirosului, dureri de mușchi, tuse, gât iritat, dureri în piept. LIPSEȘTE FEBRA.
- Simptome de gripă – durere de cap, pierderea mirosului, tuse, gât iritat, răgușeală, febră, lipsa poftei de mâncare.
- Simptome gastrointestinale – dureri de cap, pierderea mirosului, lipsa apetitului, diaree, gât iritat, dureri de piept, FĂRĂ TUSE.
4. Simptome serioase – oboseală, dureri de cap, pierderea mirosului, tuse, febră, răgușeală, dureri în piept.
- Simptome serioase – confuzie, dureri de cap, pierderea mirosului, lipsa poftei de mâncare, tuse, răgușeală, gât iritat, dureri în piept, oboseală și dureri musculare.
- Simptome serioase de natură abdominală și respiratorie – dureri de cap, pierderea mirosului, a poftei de mâncare, tuse, febră, răgușeală, iritație în gât, dureri de piept, oboseală, confuzie, dureri musculare, respirație scurtă, diaree, dureri abdominale.
Potrivit studiului, care a fost ajustat cu rezultatele analizei a alți 1.000 de pacienți intrați mai târziu în analiză, nevoie de terapie intensivă și respirație asistată au avut
– 1,5% din pacienții de la categoria 1,
– 4,4% din pacienții de la categoria 2,
– 3,3% din pacienții de la categoria 3,
– 8,6% din pacienții de la categoria 4,
– 10% din pacienții de la categoria 5,
– 19,8% din pacienții de la categoria 6.
Dintre pacienții de la categoria 1, doar 16% au avut nevoie de spitalizare.
Dintre cei de la categoria 6, însă, 50% a fost necesar să fie internați.