joi, noiembrie 21, 2024
AcasăNewsStudiu al Ministerului Educației: peste 50% dintre părinți vor ca elevii să...

Studiu al Ministerului Educației: peste 50% dintre părinți vor ca elevii să reînceapă cursurile normal. Circa 31% ar vrea sistem mixt, acasă și la școală

-

Un studiu comandat de Ministerul Educației a scos la iveală că părinții din România vor, în proporție majoritară, că elevii să reia cursurile, începând din septembrie, în forma tradițională, prin prezența fizică în clase. Un număr însemnat de părinți ar fi de acord și cu un sistem mixt, în care cursurile online să alterneze cu cele efective, față-n față cu profesorii.

Potrivit studiului “Back to School Post-Covid”, făcut printre părinții care au copii la grădiniță și la școală în clasele 1-12, 55% dintre subiecți își doresc ca elevii să revină la cursurile clasice, care presupun prezența în clase și predarea la tablă de către profesori.

Această variantă este preferată mai ales de părinții cu copii la grădiniță și în liceu (clasele 9-12).

Părinții se tem, în principal, de inconștiența celor care-și trimit copiii bolnavi la școală, dar și de faptul că nu se vor respecta normele de precauție

Preocuparea principală a părinților, în această formă de învățământ, se leagă de capacitatea copiilor de a respecta regulile de distanțare fizică și igiena. Un alt pericol cât se pote de real, sesizat de mulți dintre respondenți, în reprezintă inconștiența unora dintre părinți, care își trimit copiii la grădiniță sau la școală chiar și când prezintă simptome de îmbolnăvire.
Acest fenomen era larg răspândit și înainte de epidemia de Covid, stând la baza focarelor de gripă care afectează, sezon de sezon, clase și chiar școli întregi. Numeroși părinți, fie pentru că n-au cu cine lăsa copiii acasă, fie pentru că preferă să paseze responsabilitatea către cadrele didactice, își trimit odraslele bolnave la grădiniță sau la școală – uneori, chiar cu temperatură și alte simptome serioase. Triajul epidemiologic, teoretic obligatoriu, este fie ignorat, fie practicat de formă în majoritatea zdrobitoare a unităților de învățământ. Așa se ajunge în situați în care copiii bolnavi îmbolnăvesc toată clasa și chiar personalul didactic, ulterior ajungându-se ca unele clase – sau, uneori, întreaga școală – să fie închisă temporar, pentru stoparea epidemiei.

- Advertisement -

Totuși, majoritatea părinților preferă să-și asume acest risc de infectare pentru că predarea clasică, față în față, este mai eficientă.

Forma clasică de învățământ e preferată, totuși, în ciuda riscurilor, pentru a se evita lipsa socializării și petrecerea timpului la computer de către copii

Un număr important de oameni, 31%, ar fi de acord cu o variantă mixtă de școală: alternativ, față în față și online. Această variantă nu se bucură de o încredere foarte mare. În special părinții cu copii în clasele V-12 și-au exprimat preferința pentru acest sistem.

Doar 14% dintre părinții din România ar prefera cursuri exclusiv la distanță. „Părinții elevilor de gimnaziu și din clasele mai mici tind totuși să accepte mai ușor această formă de desfășurare a cursurilor, comparativ cu cei din clasele de liceu. Reticența părinților a fost generată de lipsei socializării (65% dintre părinți), a timpului prelungit petrecut în fața calculatorului (58%). Aceasta este reflectată în dificultatea asimilării informațiilor predate în cadrul cursurilor la distanță (62%) ori de faptul că elevilor le lipsește concentrarea (54%), neavând un program clar și o anumită rutină de învățare (52%)”, se arată în comunicatul Ministerului Educației.

- Advertisement -

Studiul a fost efectuat de o companie privată, la cererea Ministerului Educației, și s-a desfășurat în perioada 26 iulie – 3 august, pe un eșantion de 1.067 de persoane.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -