luni, noiembrie 25, 2024
AcasăNewsStareța Mănăstirii Sfintei Cruci, din Oradea, condamnată pentru spălare de bani. Măicuța...

Stareța Mănăstirii Sfintei Cruci, din Oradea, condamnată pentru spălare de bani. Măicuța “rula” sume mari, dar fictive

-

Tribunalul Mureș a condamnat-o pe maica Mina (pe numele real Maria Bădilă), stareța Mănăstirii Sfintei Cruci, din Oradea, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală, anunță publicația ebihoreanul.ro. Este o sentință care vine după nu mai puțin de 7 ani de proces, interval în care au avut loc 52 de termene de judecată!

Măicuța Mina, despre care ebihoreanul.ro spune că este una dintre cele mai cunoscute fețe bisericești din județul Bihor, a fost acuzată inițial de spălare de bani și participare la un grup infracțional organizat. Instanța a reținut, până la urmă, doar prima acuzație, condamnând-o cu suspendare. Avocatul stareței a anunțat deja că va face recurs, pentru că maica Mina se consideră o victimă nevinovată.

Combinația în care s-a băgat stareța avea ca scop final “albirea” unor bani cu care să fie șpăguiți doctorii pentru că-și direcționau pacienții către anumite farmacii

Povestea este relativ simplă. Printr-un cont al Mănăstirii Sfintei Cruci s-au rulat aproximativ un million de lei, bani proveniți din evaziune fiscală. Afacerea era făcută în cârdășie cu firma farmaceutică Ropharma Brașov, care avea nevoie de bani “negri” pentru a-i mitui pe medicii care își dirijau pacienții către farmaciile Ropharma.

Mecanismul pus la cale de patronii lanțului de farmacii și de măicuța Mina era următorul: banii erau virați, sub formă de sponsorizare, în contul mănăstirii. Apoi, erau scoși de acolo și transferați în conturile unor salariați ai firmei Ropharma. Practic, mănăstirea – ca instituție – nu beneficia cu nimic de pe urma învârtelii, iar banii erau fictivi, fiind scoși din cont cu diverse justificări: achiziții de tablă, cherestea, răsaduri, ceară, muguri de pin, rășină, lemn pentru iconostas etc, relatează ebihoreanul.ro. Evident, marfa nu se livra fizic, existând doar în acte.

- Advertisement -

Șmecheria pusă la cale de patronii firmei și de maica Mina rezolva problema banilor dați ca șpagă medicilor și, în același timp, micșora impozitele plătite de Ropharma, pentru că banii, fiind socotiți sponsorizare, erau deduși din sumele plătite statului.

Maica Mina și-a tras 132.000 de lei din cei 914.000 care au tranzitat conturile mănăstirii în 3 ani

Ancheta a relevat apoi că, de fapt, mănăstirea era băgată în combinații chiar mai complicate, pentru că unii dintre directorii de filiale ai Ropharma, din alte orașe, își acopereau și delapidările tot prin așa-zise sponsorizări făcute către locașul de cult. Patronul firmei Ropharma este milionarul Mihai Miron.

Maica Mina a fost băgată în combinație de Ciprian Nițulescu, patron al farmaciilor Fontana și Mig Farm, fin de cununie al lui Mihai Miron.

- Advertisement -

Procurorii au arătat, cu exemple, că stareța își trăgea comision la fiecare tranzacție fictivă. În 24 decembrie 2010, de exemplu, firma a virat 40.000 de lei în contul mănăstirii. Pe 27 decembrie, stareța a virat 30.100 de lei către o directoare a Ropharma Brașov, cu motivarea “achiziție tablă”. Pe 28 decembrie, aceeași directoare primea încă 5.400 de lei, drept contravaloare pentru “achiziție lână”. Diferența de bani, de 4.500 de lei, a fost băgată în buzunar de stareță. În total, procurorii au descoperit tranzacții de 914.000 lei, în intervalul 2010-2013. Din acești bani, 132.000 de lei și i-a tras stareța, drept comision pentru facilitatea evaziunii.

Stareța se consideră victimă și face recurs la sentință, deși ordinele de plată erau semnate de ea, iar firma farmaceutică îi plătea până și telefonul mobil

Pe tot parcursul procesului, maica Mina și-a proclamat nevinovăția, deși la dosar erau depuse ordinele de plată pentru achiziții fictive semnate chiar de ea, iar toate abonamentele telefonice ale personalului din mănăstire erau înregistrate pe firma Ropharma.

Cei 7 inculpați au recurs la toate tertipurile posibile pentru a tărăgăna judecata. Un an s-au verificat probele, apoi acuzații au solicitat, pe rând, amânări pentru invocând lipsa apărării, unii martori nu s-au prezentat până n-au fost aduși cu forța, apoi s-a cerut readministrarea unor probe, expertize, s-a sesizat și Curtea Constituțională.

Maica Mina a acuzat, la final, că este condamnată pe nedrept, o victimă a Justiției.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

 

1 COMENTARIU

  1. Asta imi confirma parerea ca BOR a devenit mai mult o firma prospera decat aparatorul unei religii.
    Daca si aceasta stareta, care trebuia sa fie mai aproape de Dumnezeu si mai departe de lume, s-a bagat in afaceri! Daca nu i-a pasat ca a contribuit la coruperea doctorilor, bani sa iasa!
    Sa te mai miri de atitudinea agresiva a purtatorului de cuvant in scandalul Daniel – CTP?
    Am asistata la o scena stupefianta la Realitatea plus. Realizatorul emisiunii religioase de la acest post s-a exprimat precum cel mai lipsit de decenta raspandac ai ex-primarului Tudorache, reluand minciuna cu sacii de voturi furati de useristi, vituperand mai ceva decat Antena 3 impotriva USR.
    Noroc ca era pe acolo Ion M Ionita care l-a pus la punct atat pe el, cat si pe gazda emisiunii, care incerca sa cocoloseasca minciuna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -