Sondaj: Geoană rămâne pe primul loc în intenția de vot la prezidențiale, urmat de Ciolacu și Lasconi. Sondajul a fost făcut înainte să se afle că Geoană e plagiator, iar Lasconi să devină șefa USR

5
549
Geoană (dreapta sus) este încă favorit clar, în timp ce Lasconi (stânga sus) a intrat în top direct în ceafa lui Ciolacu (centru jos)

Mircea Geoană se menține pe primul loc în intenția de vot a românilor pentru alegerile prezidențiale din toamnă, relevă un sondal INSCOP realizat la comanda News.ro. Deși sondajul a fost realizat în perioada 19-27 iunie, adică înainte de alegerile și Congresul USR unde Elena Lasconi a preluat șefia partidului, primărița din Câmpulung Muscel urcase deja pe locul 3 în clasament, pe poziția a doua situându-se premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD.

Rezultatele opțiunilor de vot pentru turul 1 sunt foarte interesante. Sondajul INSCOP este mult mai credibil decât ce furnizase CURS (institut controlat de PSD-istul Iosif Buble) la comanda PSD cu o zi înainte, când Ciolacu era dat (bineînțeles) pe primul loc.

Așadar, în sondajul INSCOP, clasamentul intențiilor de vot printre români la sfârșitul lunii trecute, pentru turul 1 al alegerilor prezidențiale, se prezenta astfel:

  1. Mircea Geoană (independent) – 26,7%
  2. Marcel Ciolacu (PSD) – 17,8%
  3. Elena Lasconi (USR) – 14,3%
  4. Diana Șoșoacă (SOS) – 13,4%
  5. Nicolae Ciucă (PNL) – 11,9%
  6. George Simion (AUR) – 11,2%
  7. Kelemen Hunor (UDMR) – 3,4%.

Un alt amănunt foarte important este că aproape trei sferturi dintre românii intervievați spun că vor merge sigur la vot – ceea ce va asigura alegerilor prezidențiale o reprezentativitate importantă.

S-a observat, față de luna mai, o creștere a intenției de vot pentru Geoană și o scădere pentru Ciolacu. Lasconi a fost măsurată pentru prima oară în 2024, până acum fiind introdus în chestionar Cătălin Drulă, fostul președinte al USR. Acesta avusese în luna mai o intenție de vot de 8,6%.

Geoană ar câștiga clar toate finalele, Ciolacu i-ar învinge pe Ciucă și Lasconi

În scenariile pentru turul 2 al prezidențialelor se poate vedea că Geoană ar ieși învingător în toate variantele posibile:

  • Geoană – Ciolacu: 63,7% – 36,3%
  • Geoană – Ciucă: 63,7% – 36,3%
  • Geoană – Lasconi: 66,2% – 33,8%.

Ciolacu era dat câștigător, dacă turul 2 s-ar fi disputat la sfârșitul lunii iunie, cu Ciucă și Lasconi:

  • Ciolacu – Ciucă: 54,6% – 45,4%
  • Ciolacu – Lasconi: 58% – 42%

O confruntare între Ciucă și Lasconi ar fi fost câștigată la o distanță minusculă de liberal:

  • Ciucă – Lasconi: 51,6% – 48,4%.

Dinamica electorală este foarte mare. În doar câteva zile s-au produs evenimente notabile, care pot influența intenția de vot

Ceea ce trebuie menționat este că sondajul a avut loc înainte să se producă mai multe evenimente notabile.

În primul rând, între timp Emilia Șercan a demonstrat că Mircea Geoană și-a plagiat teza de doctorat susținută în 2005 la ASE. Secretarul general adjunct al NATO a comis apoi o nouă gafă, încercând să se victimizeze după apariția anchetei și să sugereze că Șercan ar fi fost pusă de Sistem să îl ponegrească. O înregistrare făcută publică de jurnalistă după declarațiile lui Geoană arată că acesta spusese cu totul altceva în timpul dialogului cu aceasta. Geoană nu doar că nu-i spusese că face jocuri murdare, dar dimpotrivă, spusese că e total de acord cu demersul ei de a-i verifica teza de doctorat.

În al doilea rând, după sondaj au avut loc alegerile din USR și Congresul partidului în care Elena Lasconi a câștigat președinția formațiunii și o conducere favorabilă. Ea a devenit astfel oficial candidata USR la alegerile prezidențiale din România, ocazie cu care notorietatea (aflată momentan foarte jos) i-a crescut mult, în ciuda embargoului mediatic dictat de PSD și PNL.

În al treilea rând, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unor eșecuri în plan politic. Acesta a fost pus de liberali într-o situație penibilă, deoarece aceștia au refuzat să mai meargă pe varianta agreeată cu PSD, de a face alegeri prezidențiale în septembrie. Ministrul de Interne pus de PNL, Cătălin Predoiu, și-a sfidat pur și simplu ordinul șefului direct, premierul Marcel Ciolacu, și a refuzat să dea OUG de organizare a alegerilor în septembrie.

Toate aceste evenimente ar putea modifica semnificativ intenția de vot în condițiile în care Lasconi, abia intrată în sondaje și cu notorietate foarte scăzută (doar 60% din români auziseră de ea în iunie), este deja foarte aproape de Ciolacu în topul preferințelor de vot.

Remus Ștefureac: „Noutatea măsurătorii de la finalul lunii iunie este Elena Lasconi, care se înscrie pe un culoar mai bun comparativ cu fostul preşedinte USR, având şi un potenţial de creştere în condiţiile unei notorietăţi semnificativ mai reduse”

Remus Ștefureac, directorul INSCOP, a venit cu unele comentarii pe marginea acestui sondaj.

„Intenţia de vot pentru alegerile prezidenţiale surprinde o serie de modificări ale opţiunilor în condiţiile în care, comparativ cu luna trecută, este măsurată în premieră în 2024 Elena Lasconi din partea USR, iar Dacian Cioloş nu a mai fost măsurat deoarece a anunţat că se retrage din viaţa politică activă. În aceste condiţii, clasamentul suferă anumite modificări.

Mircea Geoană rămâne lider în opţiunile de vot în turul 1, cu un procent mai mare decât în luna mai şi conduce detaşat în toate finalele de tur doi în care a fost măsurat. Secretarul-adjunct al NATO este urmat de premierul Marcel Ciolacu care îşi conservă procentul de aproximativ 18%, la aproape 9 puncte distanţă de primul clasat.

Pe locul 3 se situează Elena Lasconi cu 3,5 procente mai puţin decât Marcel Ciolacu. Lidera USR este urmată de Diana Şoşoacă, în uşoară crestere, Nicolae Ciucă în stagnare şi George Simion în scădere.

Noutatea măsurătorii de la finalul lunii iunie este Elena Lasconi care se înscrie pe un culoar mai bun comparativ cu fostul preşedinte USR, având şi un potenţial de creştere în condiţiile unei notorietăţi semnificativ mai reduse (60%), comparativ cu restul candidaţilor care ating în majortatea lor notorităţi de 90% sau peste acest procent.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* GRAFIC. „Jaf de proporții istorice“. Guvernul PSD-PNL a făcut în acest an un deficit mai mare decât cel din pandemie!

* Noul Biroul Național al USR: Elena Lasconi n-a obținut majoritatea în conducerea partidului. Cum se împarte puterea

* Geoană a plagiat masiv în lucrarea de doctorat, relevă o anchetă a Emiliei Șercan. Sistemul era pregătit: dezmințirea a fost publicată înaintea anchetei!

Epidemia de voturi nule indică o fraudă masivă la europarlamentare! Creștere galopantă a numărului de voturi anulate: de la 2,93% în 2019 la 5,19% în 2024

VIDEO. Delir xenofob al lui Rareș Bogdan. Jigniri primitive aduse Franței, în încercarea de a lovi în Clotilde Armand. Cuvinte rudimentare: „colonie”, „Bantustan”, „bande”, „România nu e Mali”. Ambasada Franței e acuzată că o ajută pe Clotilde să fure voturi, iar firmele franceze – că ne fură banii!

5 COMENTARII

  1. „Vor merge sigur la vot”??… să nu arunc prea departe cu piatra, în propria mea familie refuză să iasă la vot.. doar prezidențiale… și câte alte familii în aceași direcție cu același modus operandi.

  2. Ar fi interesant de vazut un sondaj dupa intrarea in cursa a lui Lasconi.
    Pana aici, Geoana a fost preferat pentru ca e barbat, la noi e un avantaj, indiferent de genul votantului. Pare un om serios, cum se spune pe la noi, vorbeste calm, domol, cu o doza de blandete, nu face scandal- asta nu o pot intelege, noi suntem destul de certareti dar daca iese unul si face gura, chiar daca are dreptate, lumea are tendinta sa-l excluda-explicatie posibila, poate ca tine de faptul ca ne ridica cortizolul, oricum ridicat de felul lui, si sfarseste antipatic si marginalizat.
    Un avantaj important e ca vine de la o o organizatie militara si, desi e civil, lumea subintelege o uniforma, care atrage dupa ea disciplina, corectitudine, seriozitate, hotarare, stabilitate, siguranta… ocrotire. Toate aste se presupune, de catre perceptia comuna, ca exista sub o uniforma. Pe deasupra, e tata de familie, cum striga vecinul de sus de la ferestre, cand a fost anuntat presedinte, in miez de noapte. A fost si a lucrat prin strainataturi cu lume buna deci e destept. Doctoratul, oricum ar fi, nu stirbeste cu nimic imaginea. Populatia, dintr-un sentiment poate de frustrare, poate inferioritate, cam detesta subiectul, doctoratul e fita si oricum nu foloseste la nimic, cam asta e perceptia votantul, o sa-i dea skip subiectului doctorat. Am mai auzit si asta “sa iasa un independent, sa le-o .. la partidele astea mari de care ne-am saturat”, deci dl MG combate plictiseala, rutina votantului. Pana aici, publicul vede ca din ingredientele astea poate sa faca cozonac pe 24 si pe 8. Greu de batut poza asta, e atat de buna ca singurele cazuri in care ar pierde ar fi fie ca electoratul s-o placa mult pe Lasconi, si ea o prospatura, fie candidatul sa-si puna singur piedica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.