Exploatarea filonului național-comunist și a electoratului nostalgic după “Epoca de Aur” a ajuns, în România, la punctul în care PSD insistă pe ideea ca statul să controleze din nou prețurile pe piață, iar AUR propune naționalizarea companiilor. Cele două măsuri sunt socotite de economiști printre principalele cauze ale falimentului înregistrat de comunism în întreaga lume. Reprezentanții producătorilor români, îngrijorați, avertizează deja că asta ar însemna dispariția alimentelor de pe piață și faliment pentru multe companii.
Marcel Ciolacu, liderul PSD, revine obsesiv la ideea că statul ar trebui să plafoneze nu doar prețul energiei electrice și al gazelor, ci și al tuturor alimentelor. Președintele social-democraților a sugerat că vânzătorii – de la marile hipermarketuri până la comercianții din piață – sunt niște hoți care au prins momentul să facă speculă: „Vom obliga producătorul să vândă cu un preţ. Întotdeauna trebuie să găseşti bani să intervii în cazul unei specule.
Cauza rămâne în continuare scumpirea energiei şi efectele se regăsesc în preţul alimentelor, al combustibililor. Cred că vom veni cât se poate de rapid cu aceste soluţii ca să acoperim. Era programată o şedinţa de coaliţie, care s-a amânat pentru că nu s-a găsit o soluţie“.
Soluția nu s-a găsit pentru că PNL se opune acestui mercurial, știind urmarea: criză alimentară și faliment pentru producători. Florin Cîțu a răspuns: „Dacă noi credem că există vreo minte luminată, care stă undeva, cu un pix şi un creion, şi spune că preţul ăsta este cel mai bun şi ăsta e cel mai bun şi că aşa se reglează piaţa, greşim amarnic!“.
Ciolacu are propria sa viziune asupra crizei actuale: „Nu s-a scumpit producerea energiei, ci preţul energiei, ceea ce e total incorect. Aceasta este cauza. Efectele le-am văzut cu toţii atât în inflaţie, cât şi în scumpirile carburanţilor şi alimentelor. Când vorbim de plafonare, automat înseamnă că există şi o compensare. Când am vorbit de plafonare la alimentele de bază, asta nu înseamnă că obligăm producătorii să vândă sub preţul de producţie. Asta înseamnă că statul român, ca şi în aceste două luni când am plafonat preţul energiei, intervine şi subvenţionează o parte din acest preţ. Am văzut oameni politici care susţin că s-a întâmplat o nenorocire şi îi omorâm pe producători. Am zis că vom veni cu un astfel de proiect după ce vom avea discuţii atât cu hipermarketurile, cât şi cu producătorii. Cu primul-ministru am avut discuţia, să se creeze aceste grupe de lucru şi apoi ministrul de resort să vină în coaliţie, să prezinte propunerile şi să decidem politic. Cred că acesta este un mers constituţional şi normal, aşa cum ne dorim cu toţii“.
Ideea controlării prețurilor de către stat i-a înfuriat teribil și pe producătorii români, care se așteaptă la o situație foarte grea dacă se întâmplă acest lucru.
Planul PSD de a plafona prețurile va afecta foarte grav industria alimentară, iar efectele vor fi pe termen lung, pentru că nu va mai fi reflectat costul de producție, ceea ce va însemna că producătorii vor lucra în pierdere, avertizează nervos Sorin Minea, președintele patronatului Romalimenta, într-un comunicat de presă. Acesta a avut o intervenție vehementă și la Antena 3, unde moderatoarea l-a scos rapid din emisiune când a început să critice măsura pe care intenționează PSD s-o impună.
„Economia traversează o criză prelungită, nu doar naţională, ci europeană şi chiar globală, inclusiv inflaţie alimentară, iar remediile trebuie atent cumpănite.
Comunicatul lui Sorin Minea, președintele patronatului Romalimenta, despre ideea controlării prețurilor de către stat
„Producătorii alimentari din România au nevoie de stabilitate, predictibilitate și de sprijin constant din partea decidenților pentru a-și putea continua activitatea în această situație dificilă, iar impunerea unei plafonări artificiale nu va face decât să pună în pericol capacitatea lor de a-și continua activitatea. Prin adoptarea unei astfel de măsuri, apare riscul unei crize alimentare majore, pentru că industria nu va putea suporta pierderile, multe companii își vor înceta activitatea, iar aprovizionarea alimentară a populației va fi afectată direct şi imediat. În concluzie, solicităm factorilor decizionali să înţeleagă importanța sectorului alimentar și măsurile speciale necesare pentru menținerea funcționării lanțului alimentar în toate aspectele sale și să nu pună bariere în calea producţiei și aprovizionării consumatorilor cu produse vitale, în acest context deosebit.“
AUR: Naționalizăm industria dacă venim la putere!
În acest context tulbure a apărut și George Simion, președintele AUR, care miercuri seara a anunțat, la o emisiune la postul B1 TV, unde a fost invitat, că partidul său are în plan naționalizarea industriei dacă va ajunge la putere!
Moderatorul Silviu Mănăstire i-a atras atenția liderului AUR că această măsură este comunistă, deși Simion se pretinde anticomunist. Pus în încurcătură, politicianul a spus că naționalizarea nu se va face pe modelul Partidului Comunist, ci pe modelul AUR! Adică nu se vor naționaliza casele, ci doar companiile strategice. Apoi, Simion a demonstrat că nici măcar nu știe despre ce vorbește, confundând companiile de producție cu firmele de distribuție.
Dialogul Silviu Mănăstire – George Simion, miercuri, la B1 TV
George Simion: O să spun un cuvânt acuma, dar nu vreau să fiu interpretat greșit… Punctul 8. O să spun un cuvânt care pe mulți o să-i supere. Știți care-i cuvântul?
Silviu Mănăstire: Care?
George Simion: Naționalizare. Și o să-l scriu aicea.
Silviu Mănăstire: Eu credeam că sunteți anticomunist. Numai comuniștii au făcut naționalizare.
George Simion: Așa ziceți dumneavoastră.
Silviu Mănăstire: Așa zic.
George Simion: Ia, să vedem. Discutăm, nu-i nicio problemă, dar vreau să…
Silviu Mănăstire: Ați spus că aveți studii de istorie. Comuniștii au făcut naționalizare. Mai vreți să naționalizați pe modelul Partidului Muncitoresc Român?
George Simion: Nu pe modelul PMR-ului, ci pe modelul AUR-ului, adică: nu naționalizăm case, nu naționalizăm proprietăți private, naționalizăm companii strategice, care nu trebuiau privatizate.
Silviu Mănăstire: Care au fost privatizate?
George Simion: Păi… aproape… toți!
Silviu Mănăstire: Da-ți-mi un exemplu, în afară de OMV-Petrom!
George Simion: Enel-ul.
Silviu Mănăstire: Păi, nu. Enel-ul nu are producție, are distribuție. E altceva.
George Simion: Da.
Silviu Mănăstire: Dacă statul, la un moment dat, a decis să privatizeze distribuția, dar producătorii nu sunt privatizați…
George Simion: Nu a decis statul român, au decis niște oameni care erau niște proști administratori.
Silviu Mănăstire: OK, deci vreți să naționalizați distribuția energie și gaze în România.
George Simion: Da.
Pai nu tot voi urlati de pericolul „fascist” in timp ce bolshevicii autentici au invadat tara si se pregatesc sa o arunce in aer.
Dar ca tot romanul, bateti si voi un cal mort de aproape 80 de ani fara sa vedeti ditamai dihania bolshevika facandu-si „treaba” in mijlocul sufrageriei.
Asta e, bula „hypereducata” din marile orase pare ca e neputicioasa psihic, fizic si intelectual in fata unui borfas cu patalama ghidonat de o latrauca obeza (Mungiu Pippidi, ca sa nu o confundati cu Socarina).