Simțind că Moscova e slabă, Kazahstanul vorbește despre teritoriile sale luate cu japca de Rusia: Astrahan, Orenburg, Tiumen și Altai, unde Putin are mai multe buncăre anti-atomice

0
1680
Prezentatorul TV care a exprimat gândurile conducerii statului din centrul Asiei

Kazahstanul prinde curaj după eșecul „rebeliunii” lansate de Evgheni Prigojin în Federația Rusă. Remarcând că „operațiunea militară specială” a Moscovei se prăbușeștei, dar și slăbiciunile uriașe din sistemul intern de apărare, fostul stat sovietic condus de Kassim-Jomart Tokaev a trecut la acțiune directă printr-un program inedit, difuzat chiar la televiziunea centrală.

Prezentatorul unei emisiuni pe teme istorice i-a informat pe kazahi că mai multe teritorii din Federația Rusă au aparținut de drept și de fapt țării lor, nicidecum statului agresor! Se dau ca exemple regiunile Astrahan, Orenburg, Tiumen și Ținutul Altai, unde tiranul Vladimir Putin are amenajate câteva buncăre în caz de atac nuclear.

Videoclipul ajuns pe rețelele de socializare a făcut deja furori.

Informațiile au apărut și în presa centrală de la Kiev. Site-ul Obozrevatel.com scrie că președintele Tokaev n-a privit cu ochii buni de la bun început „uniunea” Rusiei cu Belarus, pe care a catalogat-o drept „o formațiune care a devenit o problemă pentru alte țări”. Așa că difuzarea reportajului-bombă despre „pământurile” kazahe deținute ilegal de ruși nu este întâmplătore.

Iată ce declarase anterior președintele kazah Kassim-Jomart  Tokaev: „În istoria politică mondială s-a creat un precedent sau un fenomen unic pentru crearea unui stat după formula «două țări – un stat». Cu un singur spațiu politic, juridic, monetar, cultural, umanitar. Cu un singur guvern de uniune, cu un singur parlament de uniune. Îmi pare rău, chiar și armamentul nuclear este acum «unul pentru doi»”.

„Locuitorii stepei au cutreierat pe acolo atunci când nu se simțea încă mirosul statului rus. Observ că Orenburg este prima capitală a Kazahstanului” 

La televiziunea de stat din Kazahstan se arată că, înainte de venirea rușilor în regiunile enumerate mai sus, locurile erau populate de „un grup etnic vorbitor de turcă”. Astfel, lui Putin i se bate obrazul că zonele pe care le deține Rusia în prezent se află sub ocupație.

Obozrevatel.com: „La televiziunea centrală a Kazahstanului a fost difuzat un program, unde prezentatorul îi informează, într-o manieră discretă, pe telespectatori că nu numai Kazahstanul de Nord, ci și Siberia de Vest, precum și ținuturile Astrahan, Altai au fost din punct de vedere istoric zone ale kazahilor. Aceste locuri au fost dens populate de grupul etnic vorbitor de turcă, și asta cu mult timp înainte de apariția rușilor acolo, respectiv, aceste regiuni pot fi considerate ale Rusiei doar ca urmare a ocupației”.

Declarația furibundă a prezentatorului kazah: „Vă reamintesc că nu numai Kazahstanul de Nord, ci și Siberia de Vest, Astrahan și Altai au fost zone de așezare kazahă. Locuitorii stepei au cutreierat pe acolo atunci când nu se simțea încă mirosul statului rus. Observ că Orenburg este prima capitală a Kazahstanului. Astrahanul este un ținut ancestral al clanurilor kazahe, acolo este îngropat marele compozitor și muzician Kurmangazî. Tiumen în kazahă sună ca «tumen», adică «ținutul de jos», și era cea mai nordică parte a taberelor de nomazi kazahi, iar Altai este leagănul tuturor popoarelor turcice”.

Teritoriile după care oftează kazahii

Plasarea regiunilor revendicate de kazahi. Ținutul Altai se află la interferența Kazahstan – China – Mongolia

* Regiunea Astrahan are 49.024 kilometri pătrați și puțin peste 950.000 de locuitori. În 2021, populația kazahă era de 14,9%.

* Regiunea Orenburg are 123.702 kilometri pătrați și peste 2,1 milioane de locuitori. În 2021, populația kazahă era de 6,19%.

Regiunea Tiumen are 160.122 de kilometri pătrați (fără regiunile autonome) și peste 3,8 milioane de locuitori. În 2010, populația kazahă era de 0,6%.

Regiunea Altai (Republica Altai) are 92.903 kilometri pătrați și aproape 211.000 de locuitori. În 2010, populația kazahă era de 6,2%.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Apropiați ai Gabrielei Firea apar într-un înfiorător dosar de tortură la un azil de bătrâni. O fostă responsabilă pentru aceste atrocități lucrează acum la Ministerul Familiei; Firea a luat-o cu ea de la Antena 1, via Primăria Capitalei

* Iohannis, înconjurat de plagiatori și impostori, a promulgat entuziast legile „României Educate”. Primul efect toxic: amnistierea plagiatorilor

* Victor Rebengiuc: „Pot să spun că sunt fericit într-o ţară condusă de Marcel Ciolacu? Asta e nenorocirea noastră” / „Revoluţia a fost o iluzie, ruşinea pe care o trăim acum. Moştenitorii comuniştilor au pus mâna pe putere, au furat toţi banii”

* Ministrul Boloș (PNL), amenințat în partid că „va fi dat cu capul de pereți”! Motivul: a îndrăznit să dezvăluie că UE ne taie fondurile europene dacă nu reducem deficitul

Nepotism scârbos al premierului Ciolacu: și-a numit-o șefă de cabinet pe Otilia Romașcanu, nașa fiului său, după ce pe nașul Lucian Romașcanu l-a făcut senator și ministru!

* VIDEO. Băsescu către jurnalistul-mutant de la Realitatea Plus: „Marș, mă! Documentează-te!”. Fostul președinte i-a aplicat chiar sloganul televiziunii. Răzbunarea frustratului: i-a închis telefonul

* CARTIANU: Solovioave, ai grijă că-ți rup urechile!

* VIDEO. Minciunile lui Putin. De la „Rusia nu are nimic de-a face cu Wagner” la „Wagner este finanțat în întregime de stat”. Mercenarii sunt responsabili de masacre în mai multe țări și declarați organizație criminală la nivel mondial

* „Du-te, copile, unde vezi cu ochii! Alege o meserie pe care s-o poți practica oriunde și apoi pleacă, du-te cât mai departe de țara asta!”

* România e regina Europei la tenis de masă: unguroaica noastră e mai tare decât chinezoaicele nemților! În finală: România – Germania 3-2, Bernadette Szöcs ne-a adus două puncte

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here