Siegfried Mureșan – inamicul public ale căpeteniilor rusofile de la Chișinău. Doi penibili: Dodon și Chicu

1
639
Siegfried Mureșan (dreapta) și mizerabilii săi denigratori: Igor Dodon și Ion Chicu

Europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL) a provocat mânia trompetelor rusofile care conduc Republica Moldova: premierul Ion Chicu și președintele Igor Dodon. Mureșan a făcut o radiografie corectă a situației de la Chișinău, ceea ce a determinat atacurile veninoase ale celor două slugi ale Moscovei.

Cronologia evenimentelor: Mureșan a scris joi, Chicu l-a înjurat vineri, Dodon a dat cu piatra sâmbătă. Întregul „dialog” s-a purtat prin postări pe Facebook.

Textul premierului Chicu este o mostră de impertinență și obrăznicie pe care numai patronajul „Maicii Rusia” ți le poate da.

Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL (21 mai)

„Guvernul Republicii Moldova eșuează în gestionarea crizei Covid-19 fiindcă a eșuat și în implementarea reformelor”

„Guvernarea slabă în vremuri liniștite afectează cetățenii în vremurile de criză. În ultimii 5 ani de zile, Republica Moldova a avut parte de mai multe guverne slabe. Guvernele Partidului Democrat și cel al Partidului Socialiștilor au destabilizat situația politică din Republica Moldova și au împovărat cetățenii. Din această cauză, criza Covid-19 a prins Republica Moldova nepregătită.

Raportul publicat zilele acestea de Serviciul de Cercetare al Parlamentului European privind punerea în aplicare a Acordului de Asociere a UE, inclusiv a Acordului de liber schimb profund și cuprinzător (DCFTA) cu Republica Moldova, confirmă că Republica Moldova este în urmă în ceea ce privește implementarea reformelor. Sunt aceleași probleme despre care eu vorbesc de 5 ani încoace.

Instabilitatea politică, schimbările frecvente ale guvernului și evenimentele politice din ultimii ani au contribuit semnificativ la diminuarea ritmului de implementare a reformelor. În plus, o serie de evenimente au dus la deteriorarea standardelor democratice și a statului de drept, arată raportul Parlamentului European.

Toate acele reforme cerute de UE ar fi întărit instituțiile Republicii Moldova, ar fi redus corupția și incompetența din instituții, iar Republica Moldova ar fi fost mai pregătită să-și apere cetățenii în fața crizei Covid-19.

Singurul guvern care și-a respectat angajamentele, a implementat proiecte și a făcut un progres vizibil a fost Guvernul condus de Maia Sandu. Guvernul a introdus un program de reformă ambițios, în spiritul de-oligarhizării, și a inițiat o serie de reforme stipulate în Acordul de Asociere.

Deși actualul guvern și-a declarat disponibilitatea de a continua integrarea cu Uniunea Europeană, același raport spune că viitorul reformelor rămâne incert, pentru că succesul final al modificărilor din domeniul de justiție și anticorupție va depinde de voința politică a actualelor autorități, care tind să-și favorizeze persoanele asociate guvernării.

Guvernul Republicii Moldova nu trebuie să mai întârzie cu reforme precum consolidarea independenței instituțiilor statului, garantarea separării puterilor în stat și independența sistemului judiciar și a celui de urmărire penală. Trebuie să lupte împotriva corupției, să îmbunătățească condițiile de viață ale cetățenilor și, nu în ultimul rând, să avanseze în investigarea fraudei bancare din 2014.

În plus, conform raportului, riscul re-politizării instituțiilor importante ale statului și a sistemului judiciar (în special a procurorilor și a instanțelor) reprezintă o altă provocare în implementarea reformelor în Republica Moldova. Acesta este încă un motiv pentru care asistența macrofinanciară acordată Republicii Moldova de către Uniunea Europeană trebuie să fie însoțită de condiționalități stricte și clare și de un mecanism puternic de monitorizare.

Cu toate acestea, Uniunea Europeană rămâne cel mai important partener al cetățenilor Republicii Moldova. Noi vom continua să susținem implementarea reformelor și parcursul european al Republicii Moldova și vom ajuta cetățenii acestei țări. Iar de la autoritățile de la Chișinău așteptăm o deschidere mai mare în vederea implementării tuturor reformelor necesare pentru consolidarea democrației și dezvoltarea economică în Republica Moldova.”

Ion Chicu, premierul Republicii Moldova (22 mai)

„Băiețașii ăștea români care vin cu «patronajul» peste noi”

„Stau si mă uit eu la băiețașii ăștea români oploșiți prin structurile europene, care vin cu «patronajul» peste noi… Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de «adus mingi» buni…

Ce-ai făcut, june, în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa? Ai numai în județul Suceava jumate din numarul de bolnavi Covid-19 înregistrați în toată țara mea. Și medici, cam tot atâția. Județele moldovenești au 40% din decedați din total pe România. Și de două ori mai mulți decedați moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, deși numărul populației este egal.

Pentru noi este foarte importantă opinia cetățenilor noștri despre activitatea guvernului. Și doar critica moldovenilor pentru noi contează. Atacurile concertate ale unor personaje cu pretenții de avocați ai Moldovei pot să-i impresioneze doar pe patronii lor. Pe mine – deloc.”

Igor Dodon, președintele Republicii Moldova (23 mai)

„Modul provocator în care este denigrată Republica Moldova”

„Constat cu îngrijorare modul provocator în care este denigrată Republica Moldova și instituțiile sale de către unii europarlamentari, care pe parcursul ultimilor ani par a fi mai degrabă membri ai unor partide de opoziție din Republica Moldova și au o abordare partizană în ceea ce privește interesul cetățenilor noștri, una care creează adesea tensiuni și distorsionează realitățile din țara noastră.

Cu regret, în ultima perioadă asistăm tot mai des la folosirea în scop politicianist și populist a relațiilor noastre cu unii dintre partenerii externi și consider că aceste abordări trebuie să înceteze. Colaborarea noastră trebuie să fie una orientată strict spre interesele cetățenilor și să nu fie afectată de diferite declarații, indiferent de care parte sunt făcute.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Lista celor 103 municipii cu zone metropolitane pe 30 km, în care nu e obligatorie declarația pe proprie răspundere

1 COMENTARIU

  1. Siegfrid a dat cu bata in balta. Administratia liberala din Suceava a gestionat cu succes criza virusului Wuhan sau a esuat?! intrebam nu dam cu parul!Avand in vedere ca toate guvernele si presedintii Romaniei Romaniei au sustinut coruptia de la Chisinau si traficantii de persoane ca Plahotniuc si faptul ca am cedat Basarabia fara sa tragem un glont, noi ar trebui sa tacem dracului din gura pentru cateva secole in ceea ce priveste Basarabia si sa le aratam fratilor basarabeni doar prin fapte si actiuni concrete, nu prin discursuri cu aere false de superioritate tipice miticilor cu roiuri de muste pe caciula ca vrem sa ii ajutam si sa ne reunim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here