vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăMainȘi demisionarii din Parlament pot primi pensie specială! Ciolacu ia sigur, cei...

Și demisionarii din Parlament pot primi pensie specială! Ciolacu ia sigur, cei din USR doar dacă obțin un al doilea mandat

-

Adevărul gol-goluț e cel prevăzut de lege: „Pentru mandate incomplete, indemnizația pentru limită de vârstă se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de un mandat parlamentar”. Marcel Ciolacu însumează deja mai mult de un mandat parlamentar, având aproape două. Cei de la USR se vor afla în aceeași situație în cazul realegerii.

Am jubilat când, luni pe înserat, am aflat că toții parlamentarii unui partid (USR) demisionează marți din Parlament pentru a nu beneficia de odioasa pensie specială, care în lege se numește „indemnizație pentru limită de vârstă”.

Mi s-a făcut greață când l-am auzit pe Marcel Ciolacu zicând că și el va demisiona, dar în ultima zi de mandat, din același nobil motiv: să nu încaseze pensia specială. Am aflat ulterior că șeful PSD a furat startul: i-a șoptit cineva care e planul USR și s-a grăbit să anunțe primul.

Apoi a venit lovitura de ciocan a premierului Ludovic Orban, în direct, la Realitatea Plus: „Minciună mai gogonată mai rar mi-a fost dat să aud. Sunt obișnuit cu PSD că minte și când respiră, dar n-aș fi crezut că pot fi capabili de asemenea demagogie mincinoasă. Ciolacu și cei care au anunțat că își dau demisia au mai multe mandate, deci ei deja sunt beneficiari de pensii speciale. Ciolacu a avut mandat în 2012-2016, acum este la al doilea madat. Să ieși să minți românii – este de neacceptat! Pentru că nu este adevărat că cine își dă demisia nu beneficiază de pensie specială. Se calculează proporțional cu perioada din mandat. Ciolacu a avut 4 ani de mandat, iar al doilea mandat i se calculează la pensia specială cu o zi în minus. Soluția nu este aceasta, să-și dea cineva demisia. Soluția simplă – și îi solicit lui Ciolacu, că tot are majoritate în Parlament – e să convoace Birourile Permanente reunite și împreună să adopte unul dintre proiectele de lege prin care se prevede abrogarea Articolului 49 privind pensiile speciale pentru parlamentari. Altfel, e demagogie”.

- Advertisement -

Și am mers la lege. E vorba de Legea nr. 357 din 23 decembrie 2015 (votată înainte de Crăciun!), publicată în Monitorul Oficial la începutul lui ianuarie 2016. Se numește Legea nr. 357/2015 pentru completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor.

Legea e scurtă, are 5 articole. Importante sunt primele două, celelalte vin cu precizări tehnice.

Articolul I

„După articolul 48 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 353 din 22 mai 2015, se introduce un nou capitol, capitolul X1, cu următorul cuprins:

- Advertisement -

CAPITOLUL X1: Indemnizația pentru limită de vârstă

ARTICOLUL 481: Dreptul la indemnizația pentru limită de vârstă

(1) Deputații și senatorii care îndeplinesc condițiile vârstei standard de pensionare, eșalonate, după caz, în anexele nr. 5 și 6 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, sau ale vârstei standard reduse în conformitate cu prevederile aceleași legi sau ale altor legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizație pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeși pentru un nou mandat.

(2) Deputații și senatorii beneficiază de indemnizația pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare.

(3) Cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă prevăzut la alin. (1) se acordă în limita a 3 mandate și se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată.

(4) Pentru mandate incomplete, indemnizația pentru limită de vârstă se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de un mandat parlamentar.

(5) Pe perioada exercitării unui nou mandat, plata indemnizației pentru limită de vârstă se suspendă, urmând a fi reluată, la încetarea acestuia, în cuantumul recalculat prin valorificarea perioadei de mandat exercitat după suspendare.

(6) Indemnizația pentru limită de vârstă se actualizează ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizația brută lunară a unui deputat/senator aflat în exercitarea mandatului, cu aceeași dată.

(7) Indemnizația pentru limită de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum și cu orice alte venituri realizate.

(8) Indemnizația pentru limită de vârstă este supusă impozitului pe venit și contribuției de asigurări sociale de sănătate.

(9) Cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Camerei Deputaților și al Senatului, și se plătește de acestea.

(10) Cererea pentru acordarea indemnizației pentru limită de vârstă se depune la Secretariatul general al Camerei Deputaților sau al Senatului, după caz.

(11) Modul de aplicare a prevederilor prezentului articol se stabilește prin norme metodologice, aprobate de Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului.

ARTICOLUL 482

Nu beneficiază de indemnizația pentru limită de vârstă, prevăzută la art. 481, deputații și senatorii care au fost condamnați definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracțiuni de corupție prevăzute la art. 289-291 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, precum și pentru infracțiunile prevăzute la art. 254-257 din Legea nr. 15/1968 privind Codul penal al României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 65 din 16 aprilie 1997, cu modificările și completările ulterioare.”

Articolul II

„(1) De indemnizația pentru limită de vârstă prevăzută la art. 481 alin. (1) din Legea nr. 96/2006, republicată, cu completarea adusă prin prezenta lege, și în aceleași condiții, beneficiază și deputații și senatorii care au avut anterior intrării în vigoare a prezentei legi calitatea de parlamentar.

(2) Cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă prevăzut la alin. (1) se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de către un deputat/senator aflat în exercitarea mandatului, corespunzător fiecărui an de mandat, în limita a maximum 3 mandate.

(3) În cazul persoanelor prevăzute la alin. (1), indemnizația pentru limită de vârstă se acordă începând cu luna următoare depunerii cererii la Secretariatul general al Camerei Deputaților sau al Senatului, după caz.”

Concluziile unei legi ticăloase

Așadar:

  • Legea 357 a fost votată de majoritatea PSD-ALDE în decembrie 2015, în ajun de Crăciun, în ciuda avizului negativ și a criticilor dure venite de la Guvernul Cioloș.
  • Articolul-cheie este Art. 481, alineatul 4: „Pentru mandate incomplete, indemnizația pentru limită de vârstă se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de un mandat parlamentar”. Așadar, la calcularea pensiei speciale se iau în calcul și mandatele incomplete, cu condiția să însumeze cel puțin un mandat (adică 4 ani x 12 luni = 48 de luni). Două mandate parțiale pot însuma un mandat întreg, deci îi asigură fostului parlamentar o pensie specială.
  • Dacă ar fi pus condiția ca parlamentarul să aibă cel puțin un mandat întreg / neîntrerupt, legiuitorul ar fi adăugat un cuvânt la acest articol, și anume: „... dar nu mai puțin de un mandat parlamentar întreg / integral”.
  • Ideea este întărită de alineatul 3: „Cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă (…) se acordă în limita a 3 mandate și se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată”. Așadar, se calculează fiecare lună, inclusiv din mandatele mai mici de 4 ani.
  • Apropo: poți avea un mandat întreg (sau parțial) și după ce ți-ai dat demisia dintr-un alt mandat! Ciolacu, de exemplu, va fi parlamentar și în legislatura 2020-2024, putând avea chiar un mandat întreg. Nimeni nu garantează că-și va da din nou demisia. Și, de fapt, nici nu va fi nevoie să și-o dea, pentru că pensia specială și-a asigurat-o deja.

Cazul Ciolacu: șeful PSD beneficiază de pensie specială!

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a scris luni pe Facebook (după ce aflase planul celor de la USR):

„Cât contribui, atât primești – este singurul principiu corect care trebuie să stea la baza pensiei. Voi #demisiona din Parlament în ultima zi de mandat pentru a #nu beneficia de #pensiespecială! La fel am făcut și acum patru ani, la fel voi face și acum.

Legea spune că pensiile speciale se acordă doar pentru cei care au cel puțin un mandat întreg de parlamentar.

În mandatul meu, #PSD a asumat o direcție clară în ceea ce privește această nedreptate crasă la adresa milioanelor de pensionari care au pensii pe baza contributivității. Am inițiat și am votat legea prin care toate pensiile speciale care depășesc 7 mii de lei sunt impozitate cu 85%. Nu este suficient, dar este singura varianta constituțională în acest moment.

Îmi doresc să reușim ca împreună să îi dăm jos pe toți cei care s-au cocoțat pe Everestul financiar al pensiilor speciale. O bună ocazie a fost ratată din nou de Guvernul Orban în acest an, când a refuzat să dea o #ordonanțădeurgență pentru #eliminareapensiilorspeciale, act normativ care s-ar fi aplicat imediat. Câteva miliarde bune de lei economisite astfel ar fi fost mult mai utile la #Sănătate în lupta cu pandemia sau pentru a pregăti școlile pentru ca elevii să-și poată continua procesul educațional!!”

Demagogie și minciună! 

Demagogie – pentru că, în 2015, deputatul Marcel Ciolacu s-a aflat printre semnatarii inițiativei legislative privind introducerea pensiilor speciale pentru parlamentari. De asemenea, partidul său – PSD – a fost cel care a impus această nedreptate.

Minciună – pentru că șeful PSD scrie: „Legea spune că pensiile speciale se acordă doar pentru cei care au cel puțin un mandat întreg de parlamentar”. Fals! În realitate, legea votată chiar de ei (inclusiv de Ciolacu) spune că pensiile speciale se acordă doar pentru cei care au „cel puțin un mandat parlamentar”. În retorica sa mincinoasă, Ciolacu a introdus un cuvânt – „întreg” – care în lege nu există.

Ciolacu speculează o portiță pe care șmecherii din PSD și-au lăsat-o în lege: să pară că un demisionar din Parlament nu poate beneficia de pensie specială (asigurându-și, astfel, o armă electorală), dar, în fapt, respectivul parlamentar să beneficieze bine-mersi de acest privilegiu nerușinat.

Precedentul Dragnea. Nu întâmplător, primul care a speculat șmecheria, pentru imagine, a fost Liviu Dragnea. În octombrie 2016, cu mai puțin de două luni înaintea alegerilor, acesta și-a dat demisia din funcția de deputat, lăudându-se pe toate televizoarele că nu vrea să beneficieze de pensia specială. Dar la 65 de ani va putea încasa această pensie, în caz că până atunci nu va schimbată legea, pentru că mandatele parțiale ale pușcăriașului (decembrie 2012 – octombrie 2016, decembrie 2016 – mai 2019) însumează mai mult de un mandat!

Cazul USR: parlamentarii acestui partid vor beneficia de pensie specială doar dacă mai obțin un mandat de cel puțin o lună

Toți cei 13 senatori și 25 de deputați USR și-au dat marți demisia din Parlament, oferind aceeași motivație: nu vor să beneficieze de pensia specială.

Afirmația e valabilă pentru cei care vor rămâne cu un singur mandat, și acela incomplet (decembrie 2016 – noiembrie 2015).

Pentru senatorii și deputații care vor fi realeși – și majoritatea se află în această situație -, un al doilea mandat, fie el și de numai o lună, îi va încadra printre beneficiarii pensiei speciale, conform legii. Se va întregi astfel un mandat, după „amputarea” operată prin demisia de azi.

Există și posibilitatea ca parlamentarii realeși să aibă un al doilea mandat întreg.

Teoretic, mai există și varianta ca un fost parlamentar, trecut de vârsta pensionării (acum, fixată la 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei), să nu aplice pentru pensia specială. Articolul 481, alineatul 10, precizează: „Cererea pentru acordarea indemnizației pentru limită de vârstă se depune la Secretariatul general al Camerei Deputaților sau al Senatului, după caz”.

Spre deosebire de demagogii de la PSD, în cazul USR este evidentă determinarea de a elimina pensiile speciale. Ei au avut inițiative parlamentare în acest sens (ca și PNL, și PMP), au și anunțat că vor condiționa participarea la viitoarea guvernare de eliminarea prin lege a pensiilor speciale.

Dar anunțul privind renunțarea la acest privilegiu nerușinat, introdus de PSD, nu este tocmai exactă. Pur și simplu, legea actuală îi plasează printre posibilii beneficiarii de pensii speciale – cu sau fără voia lor – și pe parlamentari USR care vor prinde un al doilea mandat. E drept că majoritatea sunt departe de vârsta de pensionare, iar până când vor împlini ei 65 de ani, multe se pot schimba. Chiar ei, împreună cu PNL, pot schimba sinistra lege impusă de PSD!

Pensiile speciale au fost eliminate de Guvernul Boc în anul 2010, dar au fost reintroduse – și multiplicate – de guvernările Ponta și Dragnea.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

  1. Din partea USR ori e politicianism ieftin ori e pura incompetenta parlamentara. Dupa 4 ani de mandat nu ai voie sa nu cunosti legea, mai ales cind ai facut atita tam-tam pe subiectul asta.
    Ori e incompetenta ori e smecherie, da la fel de rau.
    USR ar trebui sa invete sa arunce bumerangul. Ca in loc sa obtina ce vor isi dau cu el in cap.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -