Decizie CEDO: Rusia l-a asasinat cu poloniu pe disidentul Litvinenko, la Londra. Regimul Putin, condamnat la despăgubiri

1
537
Disidentul rus Litvinenko pe patul de spital, după ce a fost otrăvit de agenți ruși la comanda lui Putin

Regimul Putin l-a asasinat pe disidentul rus Alexandr Litvinenko în 2006, otrăvit cu poloniu 210 (substanță radioactivă) pe când se afla în Marea Britanie, a stabilit marți Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), scrie AFP, preluată de News.ro.

După ce au cântărit toate depozițiile și probele existente, judecătorii CEDO au concluzionat că „există o prezumție puternică“ asupra faptului că asasinii „au acționat în calitate de agenți ai statului rus“.

CEDO a condamnat Rusia la plata a 10.000 de euro despăgubiri către văduva lui Litvinenko – pedeapsă mai degrabă simbolică, de natură să indice clar responsabilitatea acestui stat în privința asasinatului.

Rusia se face vinovată de încălcarea dreptului la viață și de faptul că a refuzat să coopereze cu CEDO, așa cum o obliga Convenția Europeană pentru Drepturile Omului

Instanța a notat că regimul de la Moscova n-a reușit să ofere argumente „satisfăcătoare și convingătoare“, dar „nici nu a respins concluziile anchetei publice britanice“. Poliția din Marea Britanie ajunsese la aceeași concluzie: agenți ruși l-au asasinat pe colonelul Litvinenko, fost ofițeri de informații în KGB.

CEDO a decis că Rusia se face vinovată de încălcarea articolului 2 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, care garantează dreptul la viață, dar și a articolului 38, care obligă statele membre să colaboreze cu CEDO și să furnizeze toate documentele necesare.

Judecătorul rus din completul de judecată a exprimat „opinie separată“ de restul instanței în privința încălcării articolului 2.

Rusia a reacționat imediat și vehement, anunțând că nu recunoaște hotărârea CEDO, care ar fi „nefondată“.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a anunțat oficial: „Până în prezent, ancheta nu a adus niciun rezultat, deci lansarea unor astfel de acuzaţii este cel puţin nefondată. Noi nu suntem pregătiţi să recunoaştem o asemenea decizie“.

Litvinenko, fost colonel KGB, a fost asasinat la ordinul lui Putin după ce a vorbit despre legăturile dintre crima organizată și serviciile secrete ruse

Cazul Litvinenko a făcut valuri uriașe acum 15 ani. Ofițer KGB, el a fost dat afară din serviciile secrete după ce a dezvăluit că se pregătea asasinarea unui milionar. A plecat în Marea Britanie, unde a obținut azil politic în 2001. De acolo, a denunțat corupția din Rusia și legăturile KGB cu mafia.

În toamna lui 2006, fostul colonel KGB a fost otrăvit cu poloniu 210. A murit pe 23 noiembrie în același an. Aflat în agonie, pe patul de spital, Litvinenko l-a indicat pe președintele rus Vladimir Putin drep autor al asasinatului. Ancheta britanicilor i-a identificat pe agenții sovietici Dmitri Kovtun și Andrei Lugovoi drept autorii efectivi ai crimei.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Dragnea și-a înființat partid: Alianța Pentru Patrie. L-a folosit ca paravan pe Codrin Ștefănescu. Doctrină ultra-naționalistă, anti-europeană

Dragnea se plânge că Antena 3 și RTV au refuzat să-l primească în emisiuni: „Mi s-a transmis că nu mai este cazul”

* A murit jurnalistul Horia Alexandrescu, tatăl Ancăi Alexandrescu. Avea 74 de ani

De ce a devenit Gâdea mare susținător al lui Cîțu

Soluția ieșirii din criză: „Iohannis să-și recunoască greșelile făcute, să renunțe la Cîțu și să refacă alianța cu USR-PLUS. Altfel, PNL se îndreaptă spre dezastru”

CTP: „Cîțu e respingător. Afectează imaginea, scorul electoral și încrederea în PNL și în Guvern, chiar dacă nu gândește rău din punct de vedere economic” / „Cel care a creat criza politică este Cîțu, să fie foarte clar!”

Dosar penal pentru cei 300.000 de euro drenați de Tudorache către televiziuni + Lazarus + Savaliuc, ca să facă reclamă unei minciuni: spitalul care nu există!

DOCUMENT. Cele 13 restricții impuse de Guvern celor nevaccinați anti-Covid, în localități cu rata de infectare de 3-6 la mie

 * Covid-19: riscul de a muri este de 11 ori mai mare la cei nevaccinați decât la cei vaccinați. Riscul de spitalizare: de 10 ori mai mare. Riscul de infectare: de 4,5 ori mai mare

VIDEO. Nunta tragică: mirele are dublă fractură de coloană vertebrală după ce a fost aruncat în sus și n-a mai fost prins. El a aterizat în cap. Nunta a continuat doar cu mireasa și invitații

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here