Șeful tătarilor din Crimeea: „Rusia va părăsi toate teritoriile ucrainene, pentru că regimul Putin va cădea”

0
12199
Refat Ciubarov

Exploziile produse pe 16 august în Crimeea anexată de Kremlin sunt semnalul că regimul criminal de la Moscova se va prăbuși în cele din urmă, spune șeful tătarilor din Crimeea, Refat Ciubarov, într-un interviu acordat postului de radio Novosti Vremea. Rusia teroristă va părăsi toate teritoriile ucrainene ocupate de la debutul invaziei, crede acesta.

Refat Ciubarov este principalul reprezentant al Mejlis, cel mai înalt organism executiv al tătarilor din Crimeea. În 2016, la doi ani de la anexarea peninsulei, sceleratul Vladimir Putin a scos Mejlis în afara legii pentru “folosirea propagandei de agresiune și ură față de Rusia, incitarea naționalismului etnic și a extremismului în societate”. Mejlis a fost declarată organizație extremistă.

Deși Curtea Internațională de Justiție a somat Federația Rusă să ridice interdicția aplicată Mejlis, Putin a refuzat să respecte acea decizie obligatorie.

În 2014, anul anexării peninsulei, în Crimeea locuiau 232.340 de tătari.

„Autoritățile locale de ocupație au înconjurat perimetrul din jurul acelui depozit de muniții pe o rază de 5 kilometri. Toți locuitorii din acele sate au fost evacuați. Sunt peste 2.000 de persoane” 

Novosti Vremia: Care este versiunea dumneavoastră în legătură cu ceea ce s-a întâmplat pe 16 august în districtul Djankoi? Cum explicați aceste evenimente?

Refat Ciubarov: Mi se pare că toată Ucraina – și nu numai – știe că au avut loc două explozii în regiunea Djankoi. Cea mai puternică dintre ele s-a produs în apropierea satului care se numește acum Maiskoie. Există un vechi complex zootehnic abandonat, ferme. Invadatorii ruși au creat acolo un important depozit de muniții.

Autoritățile locale de ocupație au înconjurat perimetrul din jurul acelui depozit de muniții pe o rază de 5 kilometri. Toți locuitorii din acele sate au fost evacuați. Sunt peste 2.000 de persoane. Sunt pagube la case. Știu că școala este avariată.

A avut loc și o explozie la o stație electrică de pe șinele de cale ferată. În prezent, nu există servicii de tren. Când trenurile intră din Kerci, din Rusia, peste pod spre Crimeea ocupată, ajung la Djankoi, aproape în regiunea Herson, apoi se întorc în mijlocul Crimeii, la Simferopol sau Sevastopol. Acum nu există un astfel de mesaj, conform căruia calea ferată este reparată.

S-a instalat o mare panică în acest loc printre turiști. Oamenii raportează că multe mașini cu cetățeni ruși s-au îndreptat spre podul de peste strâmtoarea Kerci.

„Oamenii din Crimeea, care așteaptă restabilirea suveranității ucrainene, glumesc: podul de peste strâmtoarea Kerci este foarte jignit că trebuie să stea la coadă”

Novosti Vremia: Deci, acum cetățenii Rusiei fug pur și simplu din Crimeea? Puteți confirma această informație?

Refat Ciubarov: Cei care urmau să plece zilele astea nu au mai așteptat. De regulă, oamenii care își petrec vacanța în stațiuni stau acolo până la capăt. Acum ei spun: „Nu, nu, nu avem nevoie de asta, trebuie să plecăm”. În orice caz, traficul este nefiresc de aglomerat. Acest lucru sugerează că unii oameni au plecat sau vor să părăsească Crimeea cât mai curând posibil.

Novosti Vremia: Vedeți o legătură între evenimentele din regiunea Djankoi și exploziile din 9 august de la aerodromul militar de lângă Novofedorovka?

Refat Ciubarov: Crimeea este un teritoriu ocupat al Ucrainei. Există o sarcină de eliberare a sudului Ucrainei. Iar sudul Ucrainei nu reprezintă doar regiunile Herson și Zaporoje, ci și Crimeea. Văd o legătură între aceste ostilități ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Și în Melitopol, și în Novoalekseevka, regiunea Herson, aproape la granița dintre regiunea Herson și Crimeea ocupată, Novofedorovka, și astăzi lângă Djankoi.

Oamenii din Crimeea, care așteaptă restabilirea suveranității ucrainene, glumesc: podul de peste strâmtoarea Kerci este foarte jignit că trebuie să stea la coadă.

„Eliberarea regiunilor Zaporoje și Herson se va realiza concomitent cu procesele foarte profunde în Rusia însăși. Situația internă va deveni foarte complicată. Regimul se va prăbuși”

Novosti Vremia: Chiar și la începutul invaziei pe scară largă, conducerea Ucrainei a spus că sfârșitul războiului și victoria Ucrainei vor fi considerate momentul în care invadatorii eliberează complet teritoriile ucrainene. Desigur, acest lucru se aplică și Crimeei. Cum vedeți acum calea de a elibera peninsula ocupată temporar?

Refat Ciubarov: Cu o zi înainte, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, prin decretul său, a creat un Consiliu consultativ, pe care l-a condus. Acest Consiliu, așa cum se precizează în preambulul decretului, se va ocupa de dezvoltarea și punerea în aplicare a acțiunilor care vizează dezocuparea Crimeei și integrarea ulterioară a acesteia. Cred că aceasta este sarcina principală.

Chiar și în discursurile politicienilor ucraineni, în special ale lui Zelenski, în Strategia de dezocupare a Crimeii, aceste metode sunt foarte clar definite. Este clar că vom încerca să realizăm dezocuparea Crimeei prin evitarea pe cât posibil a operațiunilor militare pe teritoriul peninsulei. Așa s-a gândit până la 24 februarie.

Dacă vă amintiți, acum un an a avut loc primul summit al Platformei Crimeei. Peste 43 de țări au cerut Rusiei să părăsească Crimeea în mod pașnic. Pe 23 august va avea loc din nou primul eveniment al Platformei Crimeei, un discurs al președintelui și al șefilor altor state. Cred că vom auzi o mulțime de detalii.

Mi se pare că eliberarea regiunilor Zaporoje și Herson se va realiza concomitent cu procesele foarte profunde în Rusia însăși. Situația internă va deveni foarte complicată, iar regimul va cădea. Mi-aș dori foarte mult să sper că eliberarea Crimeei va fi fără ostilități violente. Rusia va părăsi pur și simplu toate teritoriile ucrainene, pentru că regimul Putin va cădea.

Unii oameni intenționează să se evacueze din Herson prin Crimeea, dar bărbații tineri mai ales pot fi supuși unor tragedii mai mari decât acolo unde se află acum”

Novosti Vremia: Cum se simt oamenii cu o poziție pro-ucraineană care sunt acum în peninsulă? Vin mesaje teribile. De exemplu, ieri a fost raportat că un DJ care a pus melodia ucraineană „Wild Field” pe un proiector a fost arestat pentru 10 zile. Pe 11 august a existat un mesaj că ocupanții efectuează noi percheziții la casele activiștilor din Crimeea.

Refat Ciubarov: Da, în fiecare zi există informații despre persecuția și represiunea făcute de către ocupanții ruși. Pe 24 iulie, Appaz Kurtamet, un tânăr din districtul Ghenicesk, a mers în Crimeea la rudele sale. A fost arestat la punctul de control Chongar. De atunci, nu știm unde se află. FSB și alții neagă că îl au, dar știm sigur că a fost capturat la granița cu Crimeea.

În mod similar, puțin mai devreme, în aprilie, a dispărut un locuitor din Herson, Arsen Ibragimov, care a vizitat Crimeea împreună cu mama sa. Unii oameni intenționează să se evacueze din Herson prin Crimeea, dar bărbații tineri mai ales pot fi supuși unor tragedii mai mari decât acolo unde se află acum, în Hersonul ocupat.

Procesele prizonierilor politici din Crimeea continuă. Acum au loc întâlniri zilnice active, procese ale lui Nariman Djelialov, primul adjunct al șefului Mejlis al poporului tătar din Crimeea. El a fost arestat pe 5 septembrie anul trecut, de îndată ce s-a întors de la o întâlnire a Platformei Crimeei, unde a participat la unele evenimente împreună cu președintele Ucrainei.

Mesaj pentru rușii veniți în Crimeea: „Este foarte important pentru noi ca acești oameni să nu aștepte intrarea Forțelor Armate ale Ucrainei ca să se întoarcă acasă, să părăsească pământul nostru”

Novosti Vremia: Cum reacționează localnicii la exploziile din 16 august și ce s-a întâmplat înainte în Novofedorovka?

Refat Ciubarov: Crimeea este foarte diferită în ceea ce privește comportamentul oamenilor. Dacă vorbim despre tătarii din Crimeea și o parte dintre ucraineni, atunci ne dăm seama că ei așteaptă întoarcerea la Ucraina, restabilirea suveranității Ucrainei. Pentru ei, aceste evenimente care au avut loc astăzi sunt un semnal foarte puternic că Ucraina nu uită de Crimeea și că Forțele Armate ucrainene vor elibera Crimeea cu siguranță. Acest lucru le dă bucurie.

Dar, în același timp, ei, ca toți oamenii, desigur, se tem de ostilități. Sfătuim oamenii să pregătească măsuri de protecție personală astfel încât să fie în siguranță.

Este foarte important pentru noi comportamentul unei părți foarte mari a coloniștilor, care sunt conștienți că încalcă grav legile și s-au stabilit pe teritoriul nostru ucrainean, ocupat de ruși. Înțelegem că există o mulțime de astfel de oameni – până la un milion. Și este foarte important pentru noi ca acești oameni să nu aștepte intrarea Forțelor Armate ale Ucrainei ca să se întoarcă acasă, să părăsească pământul nostru înainte să se întâmple asta.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Rusia declară stare de urgență în Crimeea: noi explozii în peninsulă. O unitate de elită ucraineană ar fi stat în spatele atacurilor

* Generalul Marcenko: „Pentru a recupera Crimeea, va trebui să distrugem podul. Să le luăm ocupanților șansa de a-și întări trupele”

* Trădare la vârf: un general ucrainean din GRU a trimis Rusiei informații secrete. Încolțit, a încercat să-i împuște pe anchetatori

* Ucrainenii l-au aruncat în aer pe Krikulenko, fost deputat de Donețk, cu clubul său de noapte cu tot

* Asasinii GRU trimiși de Putin să-i ucidă pe ministrul Apărării și pe șeful GRU din Ucraina au fost arestați de serviciile secrete de la Kiev

* După 32 de ani, se confirmă oficial implicarea URSS în instalarea regimului Iliescu. Rechizitoriul Parchetului General: „Nu există probe relevante ale existenţei teroriştilor în decembrie 1989”

* VIDEO. Sumbra telenovelă mediatică „A murit Florin Salam!”, în 10 pași. „Lăsați-mă în pace, oameni răi ce sunteți! Mă omorâţi voi, cu vorbele, copiii mei plâng”. Derapaj inexplicabil la Știrile Pro TV, cacealma obișnuită la RTV

* „Nu-ți face griji, tu urmezi!” Scriitoarea J.K. Rowling, autoarea seriei „Harry Potter”, amenințată cu moartea după ce a condamnat atacul unui fanatic musulman asupra scriitorului Salman Rushdie

* David Popovici i-a depășit deja, la viteză, pe legendarii Michael Phelps și Caeleb Dressel. După recordul mondial la 100 m liber, are și al treilea timp din istorie la 200 m liber. La nici 18 ani, e dublu campion mondial și dublu campion european

* Simona Halep triumfă la Toronto, urcă pe locul 6 în lume și are șanse mari să se califice la Turneul Campioanelor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here