Dacian Cioloș, fostul președinte al PLUS și, apoi, al USR (după fuziunea USR-PLUS), s-ar pregăti să-și lanseze un nou partid, scrie G4Media, citând surse apropiate politicianului. Cioloș a demisionat din fruntea USR pe 7 februarie, la doar patru luni după ce fusese ales (detronându-l prin vot pe Dan Barna). El a acuzat că nu e lăsat de „aripa Barna” să facă reformele promise în partid.
Jurnalistul Dan Tăpălagă a încercat să obțină o reacție de la Dacian Cioloș, dar acesta a evitat un răspuns concret. Întrebările privind intențiile lui Cioloș persistă încă din momentul demisiei de la cârma USR.
Traiectoria fostului lider de partid și premier este una sinuoasă. A fost comisar european pe Agricultură, apoi, în noiembrie 2015, a fost numit premier al României de către Klaus Iohannis, după demisia lui Victor Ponta. A stat un an în fruntea Guvernului, dar lipsa sa de hotărâre și de implicare, precum și unele măsuri destul de ciudate adoptate în timpul mandatului său, au dus la marea catastrofă din decembrie 2016, când PSD a câștigat 46% din voturi.
Un an mai târziu, Cioloș lansa Platforma România 100, care era mai degrabă o declarație de intenții. A urmat Mișcarea România Împreună, dar acest proiect politic nu s-a putut transforma în partid pentru că PSD și aliații săi l-au blocat în Justiție prin nesfârșite contestații și obstrucții. Așa că Dacian Cioloș a înregistrat aproape pe furiș un alt partid, numit PLUS (Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate), pe care l-a lansat în decembrie 2018, la Cluj.
Câteva luni mai târziu s-a format alianța politică USR-PLUS, ai cărei copreședinți au fost până anul trecut Dan Barna și Dacian Cioloș.
Cei doi au apucat drumuri diferite. Barna a încercat să candideze la prezidențiale în 2019 și a optat pentru politica internă. Cioloș a fost ales eurodeputat și a devenit șeful grupului Renew Europe, din Parlamentul de la Bruxelles.
În octombrie 2021, Cioloș a fost ales, oarecum surprinzător, președinte al noului partid USR, rezultat din fuziunea USR-PLUS. După ce a fost ales, el a demisionat de la șefia grupului Renew Europe, pentru a se concentra asupra vieții politice românești.
Aici a înregistrat însă un eșec de proporții, iar acum mai este doar simplu membru USR, după ce a demisionat în februarie de la cârma partidului. El este însă în continuare europarlamentar.
Nu trebuia facuta niciodata jonctiunea USR cu PLUS. Toata lumea a vazut ca e ceva dubios. Un patid minuscul se uneste cu unul mare iar membrii lor au dupa unire pondere egala in conducere. E ilogic. Si nici seful PLUS nu era vreo locomotiva ca sa se merite. Insa daca asa au decis serviciile…