Scrisoarea a doi vechi țărăniști, lideri de partid, către premierul Ungariei. Lui Viktor Orban i se cere să recunoască Trianonul!

2
1855
Ion Varlam - Liviu Petrina - Viktor Orban

Un partid din România, grupat în jurul unui nucleu reprezentativ de foști fruntași ai PNȚCD (Liviu Petrina, Ion Varlam etc.), a transmis o scrisoare premierului Ungariei, Viktor Orban, îndemnându-l pe acesta să recunoască Tratatul de la Trianon și atrocitățile săvârșite de maghiar în cel de-al Doilea Război Mondial.

Scrisoarea este semnată de președintele Partidului Corectei Guvernări (PCG), Ion Varlam (fost deținut politic), și de președintele executiv, Liviu Petrina (fost secretar general al PNȚCD la începutul anilor ’90, în echipă cu Corneliu Coposu) – doi reprezentanți de vază ai istoricului PNȚCD.

Scrisoarea pledează pentru o reconciliere istorică româno-maghiară, după modelul celei franco-germane, în spiritul adevărului, fără ură și fără resentimente.

Scrisoarea lui Ion Varlam către Viktor Orban

„Excelenței  Sale 

Domnului  Viktor ORBAN

Primul-Ministru al UNGARIEI 

Excelență,

Partidul Corectei Guvernari (PCG) din România, continuatorul legitim al partidului istoric PNȚCD, ale cărui idealuri le duce mai departe,

1. Pledează pentru acţiuni care să ducă la o reconciliere între Poporul Român şi Poporul Maghiar, în speranţa că se va ajunge la o soluţie demnă, în genul celei dintre Franţa şi Germania.

În Programul PCG se preconizează ca România să încurajeze Ungaria în sensul recunoașterii răului pe care l-a făcut românilor în unele momente ale istoriei – spre pildă, în timpul ultimului Război Mondial.

Totodată, PCG încurajează autorităţile statului român să continue să acorde cele mai bune condiţii de vieţuire minorităţilor naționale și, în primul rând, celor maghiare şi secuiești.

2. Plebicistul de la 1 Decembrie 1918 și Tratatul de la Trianon din 1920 au consfințit înfăptuirea unui Act corect din punct de vedere atât creștinesc și moral, cât și politic, demografic și juridic.

Prin aceasta, relațiile româno-maghiare au fost despovărate de nedreptățile ce le-au însoțit multe secole. La aceasta s-au adăugat momente pozitive remarcabile: eliberarea de către România a Ungariei de sub totalitarismul comunist în 1919-20 și de sub cel nazist în 1944-45; eliminarea de către cele două popoare a stăpânirii sovieto-comuniste în 1989; alăturarea celor două state la Uniunea Europeană și la NATO.

3. Din păcate, cercuri ce încalcă principiul creștinesc al dragostei față de aproapele, instigate și de terțe interese nelegitime, au menținut între noi o atmosferă uneori ostilă, păguboasă pentru ambele popoare. În disputele romano-maghiare au fost aduse afirmații tendențioase, contrare Adevărului.

4. Pentru a însenina relațiile romano-maghiare, trebuie identificate și promovate acțiuni de reconciliere. PCG consideră că trebuie urmat exemplul germano-francez: preconizează constituirea unei Înalte Comisii de Reconciliere Romano-Maghiară, care să organizeze întâlniri bilaterale, cu participarea prelaților, diplomaților, istoricilor, economiștilor și a geografilor, în vederea realizării unui punct de vedere reciproc acceptat cu privire la momentele disputate din istoria relațiilor dintre cele două popoare.

Excelență,

Prețuim mult abordarea Dumneavoastră creștină și patriotică a realităților contemporane și a soluțiilor ce pot asigura demnitatea popoarelor, prosperitatea și pacea în lume.

De asemenea, apreciem în mod deosebit fermitatea cu care susțineți în instanțele europene și atlantice poziția Ungariei și opțiunile fundamentale ale națiunii maghiare.

Reafirmăm comandamentul rostit la 1 Decembrie 1918 de omul politic creștin-democrat Iuliu Maniu: «Românii nu vor să devină din asupriți asupritori».

Recunoaștem datoria și dreptul fiecăruia la dragostea pentru neamul său, dragoste care, pentru a nu se transforma în păcat și ură, trebuie să urce – cum spunea, recent, preotul senator Matei Boilă, un urmaț al lui Maniu – în mod obligatoriu spre dragostea lui Dumnezeu.

Cu Bună-Credință,

Ion VARLAM 

Președintele PCG,

Ex-consilier al Regelui Mihai I și al Președintelui PNȚCD Corneliu Coposu,

Fost deținut politic anti-comunist”

Liviu PETRINA

Președintele Executiv al PCG,

Ex-Secretar General al PNȚCD,

Fost membru al Parlamentului României

București, luni, 25 mai 2020

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Lista celor 103 municipii cu zone metropolitane pe 30 km, în care nu e obligatorie declarația pe proprie răspundere

2 COMENTARII

  1. Cum este posibil, ca acesti oameni de bine si de bun simt au fost indepartati de la conducerea PNTCD de
    lepra pesedista , care sufla in drámba rusiei ?

    Aceasta anomalie este un semnal puternic, ca statutul partidelor politice din Romania trebuie revizuit.

  2. Nu-mi place tonul umil cu care cei care se declara reprezentantii celui mai demn partid din Romania i se adreseaza acestui grajdar ajuns dictator.
    Nu-i ajungea PNTCD umilintta de a fi uzurpat de unealta securista Pavelescu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here