joi, noiembrie 21, 2024
AcasăNewsSchimbare majoră: SUA se reindustrializează puternic! America își mută acasă producția, de...

Schimbare majoră: SUA se reindustrializează puternic! America își mută acasă producția, de la șosete și biciclete până la cipuri și baterii de mașini electrice

-

Statele Unite au declanșat un puternic proces de reindustrializare a țării, după decenii în care marile companii au relocat fabricile în țări mai sărace, pentru a reduce costurile, scrie „The Wall Street Journal“. Este un fenomen extraordinar de amplu și care se anunță de lungă durată, doar anul trecut (2022) investițiile pentru deschiderea de noi fabrici ridicându-se la 108 miliarde de dolari.

Motivele sunt multiple, dar în principal pandemia de Covid, conflictul cu China și războiul pornit de Rusia în Ucraina au jucat un rol determinant. Marile corporații au înțeles că dependența de evenimentele din alte țări și de lanțurile de aprovizionare globale le vulnerabilizează prea tare.

Blocajul din perioada 2020-2021, când pandemia a rupt lanțurile logistice, a generat pierderi colosale pentru companii. Războiul economic cu China, taxele impuse reciproc de Washington și Beijing au arătat că oricând lucrurile pot lua o turnură neașteptată și neplăcută.

În 2022 s-au realizat cele mai mari investiții din istorie în noi capacități de producție: 108 miliarde dolari

În același timp, Guvernul SUA a început să ofere stimulente masive pentru energia verde, ceea ce a încurajat revenirea pe pământ american a capacităților de producție.

- Advertisement -

Pentru Statele Unite, în ultimii ani a devenit vizibilă vulnerabilitatea apărută odată cu relocarea producției în state precum China. Chinezii au profitat de transferul de tehnologie al marilor companii occidentale pentru a-și crea propriile industrii performante. Există temeri că, într-un viitor deloc îndepărtat, China va depăși SUA ca PIB și în domenii tehnologice de vârf.

Măsurile luate pentru a contracara aceste evoluții se dovedesc foarte eficiente. Anul trecut s-au înregistrat cele mai mari investiții realizate vreodată, într-un an, în construcții legate de producție în SUA. E vorba de capacități de producție în toate domeniile, de la fabrici de ochelari, biciclete, suplimente pentru culturism și șosete până la baterii pentru vehicule electrice și CIP-uri. Producția în domenii de înaltă tehnologie este puternic susținută de subvenții guvernamentale.

O revigorare substanțială se anunță și în industria prelucrătoare și în cea constructoare de mașini. Elitele americane au redescoperit cât de important este să poată produce acasă lucruri, fără a depinde de țări și tehnologii terțe. Capacitatea de producție copleșitoare a SUA a fost determinantă în Al Doilea Război Mondial. Dar acum, după izbucnirea războiului din Ucraina, americanii au aflat că nu mai au unde să producă la scară mare armamentul necesar pentru a-i susține pe ucraineni. Se credea că războiul modern este despre tehnologie ultra-avansată și arme inteligente, dar conflictul violent din Ucraina a relevat că era o credință greșită și că, în continuare, într-o conflagrație de amploare contează și cantitatea, nu doar calitatea.

- Advertisement -

Experții au calculat că rezervele actuale ale armatei SUA ar permite doar câteva săptămâni de lupte la ritmul în care se consumă muniția în Ucraina. Iar fabricile care produc arme și proiectile sunt fie închise, fie relocate, fie cu producția mult redusă, fiind nevoie de luni și ani pentru a fi repuse la nivel normal de funcționare.

În 2022, capacitatea de producție a SUA a înregistrat cea mai puternică ascensiune după 2015. Chris Snyder, analist industrial la UBS, explică de ce: „Covidul le-a arătat tuturor cât de mare era riscul la care erau expuși“.

În ultimii doi ani s-au creat aproape 800.000 de noi locuri de muncă în industria prelucrătoare din SUA, în condițiile în care ar mai fi nevoie de încă 800.000.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Adrian Năstase spune că Putin e vânat de „statul paralel european”, cu contribuția unei românce care l-a „abuzat” și pe el! Coruptul Năstase e furios că judecătoarea Iulia Motoc ar putea ajunge la Curtea Penală Internațională, după ce a fost și la CEDO

* Cum a deturnat PSD protestul fermierilor și l-a transformat într-o diversiune anti-UE. „Așa se clocește o nenorocire făcută să acopere o tâmpenie”

* România va pierde încă 1,4 miliarde de euro din PNRR dacă nu renunță la pensiile speciale, anunță Marcel Boloș, ministrul Proiectelor Europene

* AUR, atacuri violente la adresa Ucrainei după dezvăluirea că George Simion s-a întâlnit cu ofițeri din FSB (KGB). Din comunicat lipsește dezmințirea întâlnirii cu agenții ruși

3 COMENTARII

  1. SINGURUL PROIECT PENTRU romania EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE ESTE „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT, NE DAM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI SI NE LUAM ‘justitia’, ADICA TOATA PUTEREA.

  2. E nesemnificativ. Investitia ”majora” e vreo 0,5% din pibul lor. La ei baza e privatul. Iar privatul merge dupa profit. Nu se intorc acasa ca asa i-ar place guvernului.

    • Mai face Ling-Si-Mping 2 ture cu bărcile lui in jurul Taiwanului și procentul se dublează 😂😂😂😂😂😂😂
      Frica păzește bostănăria ! 😂😂😂😂😂😂😂

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -