Ungurii lui Viktor Orban s-au făcut de râsul Europei: au mințit că UEFA le-ar fi aprobat folosirea hărții revizioniste a Ungariei Mari la meciurile de fotbal!

2
992
Viktor Orban și suporterii naționalei maghiare n-au așteptat aprobarea UEFA (care a venit marți), afișându-se deja încă de anul trecut cu harta revizionistă a Ungariei Mari la meciurile naționalei

Un scandal internațional a izbucnit după ce Federația Maghiară de Fotbal a lansat o minciună colosală și provocatoare. Forul fotbalistic de la Budapesta a pretins, într-un comunicat, că UEFA a aprobat folosirea de către maghiari a hărții revizioniste cu Ungaria Mare pe însemnele, simbolurile și inscripțiile de la meciurile oficiale. „Informația” a fost dezmințită ferm de forul care guverneză fotbalul european.

Povestea nu e nouă: Guvernul de la Budapesta e implicat direct în întreaga afacere. În urmă cu un an, însuși premierul Viktor Orban s-a afișat îmbrăcat cu un tricou al naționalei maghiare de fotbal, pe care era imprimată harta Ungariei Mari.

Publicația Szovetseg.mlsz.hu a scris că Federația Maghiară de Fotbal (MLSZ) a făcut demersuri la UEFA, pentru a fi permisă afișarea hărții cu Ungaria Mare. Forul european ar fi decis că aceasta nu constituie comportament rasist (deși nu despre rasism este vorba), dar a interzis alte simboluri și inscripții suplimentare, ca și scandări ale suporterilor pe această temă.

MLSZ a anunțat, într-un comunicat, că este permisă folosirea steagurilor și a altor materiale cu harta Ungariei Mari pe ele, sub pretextul că aceasta „simbolizează respectul Ungariei istorice și solidaritatea cu suporterii din străinătate“.

În realitate, Ungaria Mare este simbolul tezei revizioniste care bântuie țara vecină după 1920, și care are ca obiectiv suprem anexarea unor teritorii ce aparțin zi României, Ucrainei, Slovaciei, Croației și Serbiei. E vorba despre teritoriile cucerite și ocupate de regatul medieval maghiar în perioada sa de maximă expansiune.

În Ungaria, premierul Viktor Orban promovează de mulți ani această idee, pe care a dus-o la nivel oficial. Șeful Guvernului și-a pus o hartă a Ungariei Mari chiar deasupra biroului unde lucrează și a făcut numeroase declarații și gesturi controversate, care au dus la scandaluri diplomatice și tensiuni cu vecinii.

Anul trecut, Orban și-a atârnat de gât o eșarfă a Ungariei Mari la un meci al naționalei. România, Ucraina și Cehia au protestat oficial după acest incident, dar Viktor Orban le-a râs în nas: „Să nu vedem ce nu este. Echipa națională a Ungariei aparține tuturor maghiarilor, oriunde s-ar afla“.

La Federația Română de Fotbal s-a dormit adânc în tot timpul cât ungurii au făcut demersuri la UEFA și la FARE (forul care se ocupă cu discriminarea în fotbal). Abia marți seară, după comunicatul MLSZ privind pretinsa decizie a UEFA, federația de la București s-a trezit buimăcită că nu știe ce se întâmplă. Reacția n-a venit, cum ar fi fost normal, de la președintele Răzvan Burleanu, ci de la consilierul său, fostul jurnalist Andrei Vochin: „Mâine dimineață (miercuri – n. red.), FRF va solicita un punct oficial de vedere de la UEFA. Se poate deschide o cutie a Pandorei. Așa, și Serbia poate să vină cu un steag în care să fie și Kosovo“.

„UEFA nu a autorizat și nu va autoriza…”

În cele din urmă, Federația Română de Fotbal s-a trezit din adormire și a anunțat că, de fapt, maghiarii au mințit, iar UEFA nu le-a dat niciun acord să folosească însemnele Ungariei Mari pe stadioane, acestea rămânând – la fel ca orice alte manifestări revizioniste – interzise.

FRF a emis un comunicat din care redăm mai jos câteva fragmente.

„(…) FRF a solicitat forului de la Nyon punctul de vedere oficial cu privire la anunțul Federației Maghiare de Fotbal.

Ca urmare a răspunsului primit de la UEFA, facem următoarele precizări:

UEFA nu a autorizat și nu va autoriza afișarea simbolurilor menționate de Federația Maghiară de Fotbal la meciurile organizate la nivel european.

Considerăm că Federația Maghiară de Fotbal a greșit făcând anunțul respectiv, întrucât afișarea acestor simboluri reprezintă o abatere de la prevederile Regulamentului Disciplinar UEFA (mesaje cu conținut provocator și/sau politic), iar FRF va sesiza cu siguranță comisiile disciplinare, dacă va fi cazul.

Federația Română de Fotbal amintește că revizionismul nu este acceptat în fotbal și are încredere în comisiile disciplinare UEFA că vor sancționa afișarea acestui simbol cu potențial de incitare la ură și violență la meciurile din competițiile europene.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Donald Trump arată cum ar aduce pacea în „cel mult o zi”: ar lăsa Rusia să rupă bucăți din Ucraina! Fox News a cenzurat în favoarea fostului președinte

* Donald Trump zice că va fi arestat marţi! El invocă „scugeri ilegale de la biroul procurorului districtual din Manhattan, corupt şi extrem de politizat”

* Minciunile putiniste aduc amenzi grele RTV-ului lui Ghiță & Ciutacu: 75.000 de lei pentru „Zelenski nazist, tâmpit, diavol, nenorocit” / Mircea Toma (CNA): „Este un discurs al urii, extrem de periculos. Vorbim deja despre o chestiune de siguranță națională”

* Propaganda rusă anunță mincinos pentru a 7-a oară, prin Cozmin Gușă, că România „a început mobilizarea rezerviștilor” pentru a intra „în războiul lui Biden – Nuland – Zelenski”

* România lui Iohannis: a scăpat de pușcărie și Darius Vâlcov, „creierul“ lui Dragnea. A luat șpagă 4 milioane de lei, dar „fapta s-a prescris“!

* Record mondial: Guvernul lui Iohannis a ajuns la peste 200 de secretari de stat, de 5 ori mai mulți decât are Japonia! Grindeanu (PSD) are 9 secretari de stat, iar Boloș (PNL) – 7

* Culisele războiului din PNL: Iohannis, ținta reală a atacului lansat chiar de omul său, Rareș Bogdan, la adresa lui Aurescu. În tabăra liberală e panică din cauza prăbușirii în sondaje

* A mai fugit un PSD-ist corupt: baronul de Neamț, Ionel Arsene, condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare pentru luare de mită și trafic de influență

Doar în ultimele două luni, Guvernul Ciucă a înființat 26 de noi posturi la Secretariatul General, cu salarii medii de 14-16.000 de lei pe lună!

* Colonelul Turcescu și-a găsit locul: s-a angajat la televiziunea clanului Firea-Pandele! Milionarul putinist va fi plătit generos de locuitorii orașului Voluntari. Va fi coleg cu Oana Lovin și Mădălin Ionescu, prietenii ambasadorului Kuzmin

2 COMENTARII

  1. Provin dintr-o zonă unde trăiesc civilizat alături români, maghiari (și alte naționalități). Spre onoarea lor, nici unul din prietenii, vecinii sau colegii maghiari nu „mușcă” la asemenea nostalgii pe care unii din ei și le explică mai degrabă ca fiind create artificiali de un anumit gen de politicieni (și nu numai) cu narativă suspect de apröpiată Rusiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.