Sare „tabla” de pe PNL. Nimic național, nimic liberal în scandalul „Tripleta penală Chirica-Alexe-Avram”

13
434
Costel Alexe și Mihai Chirica. În plan secund, Ludovic Orban

Mihai Chirica (lider PNL Iași și primarul Iașiului) – inculpat de DIICOT pentru omisiunea sesizării organelor judiciare într-un dosar de înșelăciune și constituire a unui grup infracțional organizat.

Costel Alexe (lider PNL Iași, președintele Consiliului Județean Iași și fost ministru al Mediului) – acuzat de DNA pentru luare de mită și instigare la delapidare, fapte săvârșite în perioada în care exercita funcția de ministru al Mediului.

Petru Avram (lider PNL Iași și fost director al Administrației Bazinale de Apă Prut Bârlad) – acuzat de DNA pentru abuz în serviciu.

Aceste știri de presă înseamnă mai mult decât „picanteriile” unui scandal politic. „Decapitarea” de către procurori a filialei PNL Iași reprezintă încă un semn clar că la nivelul conducerii PNL există încă o gravă confuzie morală, care poate fi extrem de toxică pentru stabilitatea țării, dacă nu va fi urgent rezolvată.

PNL „ediția 2021” – un partid în criză?

Escaladarea conflictelor interne în PNL a fost provocată – inevitabil, pe plaiurile mioritice – de accederea partidului la guvernare, după alegerile parlamentare din 2020.

În decembrie 2020, Ludovic Orban era acuzat că a sacrificat interesele partidului (cedând ministere importante aliaților USR-PLUS) pentru a obține satisfacerea unui interes personal, acela de a fi președinte al Camerei Deputaților.

În ianuarie 2021, Rareș Bogdan și Robert Sighiartău au încercat o „lovitură de partid”, în fruntea unui grup de „puciști”, cerându-i lui Ludovic Orban să se retragă de la conducerea PNL înainte de Congresul partidului (care va fi organizat în toamnă). Motivele acestei solicitări au fost rezultatele slabe de la alegerile parlamentare din 2020 și pierderea unor ministere importante în favoarea USR-PLUS.

În februarie 2021, într-o ședință de partid extrem de tensionată, deputatul liberal Florin Roman îl acuza pe Ludovic Orban că numirile în funcții publice sunt făcute de acesta pentru „prieteni”, că „face lucrurile nestatutar” și că „toate numirile în funcții sunt făcute fără să existe un vot pentru ele sau o analiză, în Comisia partidului, pentru persoanele propuse.

Tot în februarie, cel mai de succes primar liberal din țară, liberalul Emil Boc de la Cluj-Napoca, a avertizat că „PNL a trecut o linie roșie” și că „urmează o bătălie internă” între filiala PNL Cluj și conducerea centrală a partidului, ca urmare a faptului că PNL a renunțat la funcția de prefect al județului Cluj în favoarea UDMR.

În martie 2021, la ședința Biroului Executiv Național al PNL, prim-ministrul liberal Florin Cîțu era acuzat de senatorul Virgil Guran că în interiorul Guvernului comunicarea este foarte proastă și  că nu a finalizat numirile de secretari de stat propuși de partid.

În luna aprilie 2021, neînțelegerile dintre liderii PNL au fost oarecum „înghețate”, aceștia concentrându-se pe rezolvarea crizei politice prin care a trecut coaliția de guvernământ, ca urmare a demiterii ministrului USR-PLUS al Sănătății, Vlad Voiculescu, de către premierul Cîțu.

Prăbușirea organizației PNL Iași reprezintă deci o supurare gravă a disfuncționalităților existente în organizarea și conducerea acestui partid și, mai ales, în respectarea și implementarea de către național-liberali a principiilor liberale în activitatea propriului partid.

Va decide Ludovic Orban să retragă sprijinul politic pentru liderii PNL Iași, Chirica și Alexe?

În această serioasă criză în care se află PNL, liderul Ludovic Orban este chemat să facă dovada loialității sale față de valorile liberale și, implicit, față de valorile democrației europene.

Prima dovadă este (trebuie să fie!) retragerea sprijinului politic pentru cei doi liberali cercetați penal, Mihai Chirica și Costel Alexe.

Președintele Klaus Iohannis declara marți că „ar fi cazul să reacționeze politic și PNL; dacă n-o va face în următoarele zile, vom avea o discuție pe această temă”. Mesajul este străveziu. Mingea le-a fost aruncată lui Ludovic Orban și grupării sale, prin intermediul căreia acesta controlează partidul și guvernul.

Retragerea sprijinului politic pentru cei doi lideri PNL Iași este solicitată, de această dată într-un mod explicit și vehement, de trei organizații civice din Iași. Asociațiile „Împreună pentru A8”, „Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” şi „Reset” consideră că judeţul şi municipiul Iaşi sunt într-un blocaj moral, politic și administrativ, cu imaginea publică afectată grav:

„În urma inculpării, nici preşedintele CJ Iaşi şi nici primarul municipiului Iaşi nu mai pot fi consideraţi parteneri credibili în niciun tip de negociere politică locală, regională, naţională sau internaţională, pe termen scurt, mediu, sau lung, situaţie ce generează prejudicii consistente comunităţii ieşene, în ansamblul acesteia. Imaginea publică a celor doi este iremediabil afectată, consecinţă a acestor dosare penale recente, dar şi urmare a unei sume de acţiuni politice şi administrative personale, cu un amplu ecou negativ în opinia publică”

Dincolo de aspectul, să-l numim, poetic al respectării unor valori morale și doctrinare, se află pragmatismul politic, de cele mai multe ori cinic și total insensibil la… poezia principiilor.

Ludovic Orban va retrage sprijinul politic pentru cei doi lideri PNL Iași (în contextul în care, atenție, celor doi li se aplică prezumția de nevinovăție până la finalizarea judecării de către instanță a spețelor penale în care sunt inculpați!) numai și numai dacă beneficiile politice imediate și pe termen scurt vor fi mai mari decât pierderile.

Situația PNL Iași este relativ bună, partidul obținând cele mai multe voturi la alegerile locale din 2020: 50 de primari, 412 consilieri locali și 17 consilieri județeni.

Cu toată erodarea provocată de participarea la guvernare, PNL își poate asuma riscul organizării unor alegeri anticipate la Iași. Însă retragerea sprijinului politic nu înseamnă implicit pierderea funcțiilor de către cei doi liberali anchetați penal. Mai este necesară demisia lor, din PNL sau din funcțiile administrative deținute.

Ludovic Orban are însă datoria morală (implicit, și pragmatismul pe termen lung îi solicită) să-i excludă din PNL pe Mihai Chirica și Costel Alexe.

De ce ar fi extrem de toxică pentru statul român escaladarea crizei de leadership din PNL

Diferitele crize politice prin care a trecut actuala coaliție de guvernare au produs inevitabil prejudicii serioase intereselor națiunii noastre și statului român. Într-o măsură asemănătoare, o degradare a situației politice din PNL – care poate să ajungă până la confiscarea leadership-ului partidului de către un grup de interese imorale și antinaționale – va afecta statul român prin șocurile aplicate Guvernului și Parlamentului.

Țara se confruntă cu pandemia Covid-19. Sistemul sanitar este într-o criză destul de gravă, iar rezultatele obținute în campania de vaccinare nu sunt suficiente pentru a grăbi eradicarea pandemiei.

Pe fondul crizei social-politice provocate de Covid-19 și al unor disfuncționalități serioase și acumulate în timp în „sistemul imunitar” al statului român, și-au făcut tot mai puternic și mai toxic simțită prezență diferiți „agenți de influență” ai unor puteri străine și potrivnice națiunii noastre, inclusiv la nivelul Parlamentului României.

La granițele României se aude tot mai puternic zgomotul de război. Rusia lui Putin își mobilizează nu numai resursele militare, ci și (mai ales!) pe cele informaționale. Un cinic război „hibrid” este coordonat cu mare abilite și cu profesionalism de experții serviciilor secrete rusești. Țintele principale sunt democrația euro-atlantică, statele membrei ale Uniunii Europene și mecanismele de luptă împotriva pandemiei Covid-19 dezvoltate de acestea. România și românii se numără printre țintele acestui război purtat de regimul iliberal condus de Putin.

Economia României se află într-un echilibru tot mai precar. Guvernul dovedește că încă nu are capacitatea deplină de a obține fondurile puse la dispoziție de Uniunea Europeană pentru sprijinirea economiei noastre grav afectată de pandemie.

Altfel spus, situația este serioasă.

Dacă Ludovic Orban nu-și asumă curajul de a aplica măsuri urgente și eficiente pentru refacerea leadership-ului PNL (nu doar la Iași sunt probleme!) pe temelia valorilor morale și a principiilor liberale, el se va face vinovat de trădarea atât a național-liberalismului, cât și a națiunii române, pentru a cărei supraviețuire este responsabil ca lider al principalului partid din coaliția de guvernare.

Ludovic Orban, decizia îți aparține!

CITIȚI ȘI:

România sparge celula GRU de la Ambasada Rusiei! Adjunctul atașatului militar, expulzat pentru spionaj și declarat persona non grata

„Cervele” rusofile s-au ales cu dosar penal pentru „lovire sau alte violențe”! Anarhistele PSD-isto-AUR-iste riscă pușcăria

VIDEO. Teolog fanatic, anarhist: „Ne-au terfelit sfinții, ni L-au terfelit pe Hristos! Ordinarul ăla de vaccin nu mă interesează!”

* Revolta unui medic, după coșmarul din India: „Mai are tupeu Adina Alberts să spună ceva despre Covid, India, ivermectină, tratamente inventate? Se ia în continuare de vaccinuri?”

* Cîțu și Barna intervin la Primăria Capitalei. Îi cheamă la mediere pe Nicușor Dan + reprezentanții PNL și USR-PLUS. „Trebuie să avem un buget rapid”

* Dragnea rămâne la închisoare pentru că se consideră „deținut politic”. Judecătorii au constatat că infractorul PSD nu dă dovezi de îndreptare

* Alexe și Chirica, încolțiți de DNA și DIICOT: puși sub acuzare pentru corupție, cu restricții judiciare

Iată Mafia din Sănătate! În 10 ani, 7 mari infractori, susținuți de PSD sau PDL, au primit 25 de ani de pușcărie

Adrian Năstase, Petre Roman, Gabriel Oprea, Gheorghe Funar – printre foștii parlamentari care își vor pensiile speciale înapoi! Numărul celor care dau în judecată statul, ca să-și recupereze privilegiul, este de ordinul sutelor

Reglare de conturi între „locotenenții” lui Ion Iliescu: Mironov îl alungă pe Gelu Voican Voiculescu de la șefia Institutului Revoluției!

13 COMENTARII

 1. Liberalii stiau foarte bine ca dl Chirica va avea probleme mai tarziu dar au refuzat sa ignore semnalele, acu sa platesca cine trebuie!!!!! Iar pe Alexe, Orban nu-l va lasa din brate pentru nimic in lume, din pacate, prea multe itze incurcate acolo!!!! Iar „animalul politic” va gasi el un post caldut pe undeva, astia nu dispar cu una cu doua!!
  Desteptarea PNL, sigur mai sunt inca si alti oameni mai buni prin partidul asta…
  Si aveti grija cu USR ca prea ii curg balele madamei chichirau & co dupa posturile din concentrate si tot restul, ca dupa spusele dansei de ce sa aiba doar PSD si PNL oameni pe acolo, chit ca si oamenii USR sunt departe de valorile pe care le propavaduiau in campanie.

  • Chiar așa…, DE CE SĂ AIBĂ DOAR (!!!) P.N.L. POSTURI-de-CONDUCERE ÎN „DECONCENTRATE”, cuuu… NUMAI 10 procente (AMĂRÂTE!) mai mult obținute la vot față de U.S.R.-P.L.U.S.???!!!!!

   Nostim e că voi, „liberalii”, NU vedeți… PARUL-CÂT-CASA din ochii voștri (de exemplu: BANDA de ESCROCI de la Iași!), dar vă tooooot plângeți de Chichirău, care… v-a spus să NU vă înhăitați cu un DERBEDEU precum ex-P.S.D.-istul Chirica: fiți maiii… UMILI, dom’le, mai lăsați privirea și-n pământ…, că sunteți pe marginea prăpastiei, CU ATÂȚIA HOȚOMANI și CORUPȚI CÂȚI AVEȚI ÎN PARTID!!!
   Populația a cam început să vadă… ceea ce este de văzut: NU vă vedem bine, pe voi, P.N.L.-iștii, la alegerile (PATRU la număr!) din anul 2024!!!

   Atenție: NICIUN POLITICIAN U.S.R.-P.L.U.S. NU A FOST și NU ESTE ACUZAT DE CORUPȚIE sau de DETURNARE/FURT de BANI-PUBLICI, daaaaaaaaaaaaaa?!!!!!

 2. Asta înseamnă un partid cu state vechi! Ca și PSD, PNL este obișnuit cu minciuna și cu ocolitul realității. El este flexibil cu cu cei care încalcă legea, dacă aceștia aduc voturi și avantaje de tot felul pentru partid și oamenii lui. Ei știu că o mână spală pe alta; de aceea au acceptat ca primari, deja suspectați de corupție înaintea campaniei electorale, să treacă la PNL; de aceea au acceptat numiri cel puțin controversate, în funcții publice. Semne că sunt încălcări ale legii au fost de destul de multă vreme și la primarul din Iași și la președintele Consiliului județean, dar ei au fost muți și orbi! Iar ieșenii au votat nu se știe de ce, oamenii sau partidul. Pentru că noi, românii, ne conducem după principiul „Lasă că merge și așa”. Așa suntem noi și nu cred că ne vom schimba curând. Preferăm să stăm acasă și să ignormă dreptul suprem pe care îl avem: votul.

 3. De cand guvernul sau a fost denos prin motiune de cenzura Orban ne demonstreaza ca e un dragnea mai spalat, dar cu aceeasi mentalitate de vataf, iar PNL ne demostreaza, daca mai era nevoie, ca e un PSD mai spalat, dar tot nereformat, si care aplica cu ravna practicile PCR – pile, relatii, cunostinte.

  Reformarea trebuie sa inceapa cu Orban prin a face un pas in spate si in a ceda sefia partidului macar acum, daca nu a avut decenta sa o faca dupa ce guvernul sau a fost demis. Nu numai ca nu o va face, dar chiar se antepronunta ca va fi reales la asa numitul congres din toamna.

  #USLexista

  Profund dezamagit, un alegator de dreapta.

 4. Deocamdata sunt cercetati,nu sunt oficiali inculpati…mai degraba sare „tabla” de pe firma de stat numita DNA, firma care incepe sa claseze dosarele MARILOR CIUMATI,DOMNILOR ZIARISTI „LIBERI”!!!

  • D.N.A. o să-i bage la PUȘCĂRIE pe HOȚI, chiar dacă sunt (ACUM, căci Chirica este un fost VECHI P.S.D.-ist!)… „liberali”!

   Alexe ăla, de exemplu, pare a fi (conform MULTIPLELOR acuzații discutate public) MAI ESCROC și decât… P.S.D.-iștii, ceea ce… CHIAR ESTE O PERFORMANȚĂ!!!

  • Mă, tu ești și… NESIMȚITĂ (!), pe lângă BOLILE tale: cum de îți permiți (cu NERUȘINATĂ insistență!) să încerci să faci AICI educație (Sic!) redacției, ce interes poate să trezească AICI ceea ce scrie un… Orcan-din-Voluntariul-lui-Pandele, în revista lui???!

   Cine te roagă… să citești ceea ce se scrie AICI, dacă nu-ți place???!!!
   Ți s-a părut, cumva, că… te roagă cineva așa ceva?????!

   Faptul că tot încerci SĂ TE BAGI ÎN SEAMĂ (CA MUSCA-N LAPTE!) nu ar fi vreo problemă…, dacă nu ai insista cu astfel de OBRĂZNICII!
   RĂU a mai ajuns și Orcan ăla…, dacă a ajuns să plătească fel de fel de nefericiți, care să-i facă reclamă în ziarul… altuia!

   • Dacă tot vii cu PENIBILITĂȚI de-astea…, află că 99.99% dintre cititorii-fideli ai publicației ZIARISTII.COM ar spune, dacă ar fi întrebați, că unu’ precum Orcan-al-lu’-Pandele/Firea (!) NU ar fi demn nici să-iii… lustruiască (măcar peee… talpă!) pantofii lui Cartianu sau oricărui alt redactor sau colaborator DE AICI, daaaaaaaaaaa?!!!!!

    Citeștei, mă, publicația ăluia, dacă-și place, și lasă-i tu pe cititorii ZIARISTII.COM să-și urmărească publicația preferată!

    Cum îți tot spune toată lumea: NU TU hotărăști care trebuie să fie opinia/poziția unui autor de articol publicabil aici!
    Tu nu ești reprezentativă decât… pentru tine! ATÂT și NIMIC MAI MULT!!!
    NU-ți cere nimeni să citești ceva ce nu-ți place, delectează-te cu ceea ce apare în publicațiile care-ți merg la inimă și NU mai face AICI (!!!)… CRIZE de OM FRUSTRAT!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here