joi, mai 30, 2024
AcasăMainȘantaj murdar al UDMR: Dacă Guvernul PNL face alegeri locale în două...

Șantaj murdar al UDMR: Dacă Guvernul PNL face alegeri locale în două tururi, votăm moțiunea de cenzură a PSD!

-

UDMR continuă politica de șantaj la adresa Guvernului PNL, pe tema formei de organizare a alegerilor locale. Favorizat de alegerile într-un singur tur, care-i asigură primari în zeci de localități cu majoritate românească (exemplu: orașul Satu Mare), UDMR amenință cu acțiuni care vor duce la căderea Guvernului Orban.

Liderul deputaților UDMR, Attila Korodi, a declarat pentru Maszol.ro că formațiunea sa va vota în favoarea unei eventual moțiuni de cenzură inițiate de PSD, dacă actualul guvern va merge până la capăt cu intenția de a introduce votul în două tururi la alegerile locale din 2020.

”Este foarte probabil să înfruntăm guvernul. Pe de o parte, ar putea duce la căderea guvernului, iar pe de altă parte, este sigur că decizia va fi respinsă de Curtea Constituțională. Sunt sigur că vom găsi suficienți parlamentari care să ne sprijine”, a declarat Korodi.

- Advertisement -

Așadar, UDMR are două planuri.

 1. Dacă guvernul își va asuma răspunderea pentru alegerile în două tururi, UDMR va sprijini o eventuală moțiune subsecventă de cenzură pe care ar putea să o inițieze PSD.
 2. În paralel, UDMR va ataca la CCR decizia guvernului, invocând recomandarea Comisiei de la Veneția potrivit căreia orice modificare a legislației electorale trebuie făcută cu cel puțin 12 luni înaintea scrutinului. Aceeași Comisie de la Veneția recomandă însă și organizarea alegerilor în două tururi, ca fiind o formulă mai democratică, bazată pe un vot majoritar, nu minoritar.

Korodi nu exclude posibilitatea ca PNL să forțeze căderea propriului guvern, pentru a convoca alegeri anticipate. ”Bănuim că PNL, modificând legea electorală prin angajarea răspunderii, intenționează să provoace căderea guvernului, conducând la alegerile parlamentare anticipate solicitate de Klaus Iohannis, printr-o criză guvernamentală”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

5 COMENTARII

 1. De acord cu votul în două tururi.
  La Satu Mare e majoritate românească dar românii votează un maghiar primar, adică un iredentist. De mulțumiți ce sunt. Sau Ungaria îi amenință cu exterminarea.

  Divizia SRI 1 Decembrie 1918 Alba Iulia

 2. Foarte bine ! Să se forțeze alegerile anticipate pentru a nu mai depinde de toți trădătorii, hoții, interlopii, agramații … în luarea deciziilor pentru ‘repunerea pe șine’ a României !!! ✌

 3. Luați o localitate oarecare din Ardeal cu primar maghiar și o alta din Teleorman cu primar român.
  Și faceți comparație.
  A fost vot in două tururi, dar rumânii l-au trecut la un tur. Așa sa rămână.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -