Salvarea atletei vânate de Lukașenko a venit de la bunica ei! „M-a sunat când mă conduceau la aeroport. Mi-a spus că în Belarus nu sunt în siguranță”

2
82444
Krystsina Tsimanouskaya, sub protecția polițiștilor japonezi

Ajunsă în Polonia, atleta bielorusă Krystsina Tsimanouskaya (24 de ani) a explicat cum a reușit să evite repatrierea forțată, înainte de a concura la Olimpiadă în probele sale favorite (100 m și 200 m).

Ea a decis să caute o soluție de a „dezerta” de sub escorta KGB-iștilor regimului Lukașenko după ce bunica ei a sunat-o din Belarus și i-a spus că nu este sigur să revină acasă.

Telefonul bunicii a găsit-o în drum spre aeroportul din Tokyo, unde era condusă spre a fi îmbarcată cu forța în avionul de Minsk. A dat alarma, iar polițiștii japonezi au salvat-o din ghearele KGB-iștilor bieloruși.

Într-un interviu exclusiv acordat agenției Reuters la Varșovia, Krystsina Tsimanouskaya a spus că familia ei se temea că va fi trimisă într-o secție de psihiatrie dacă se va întoarce în Belarus. Sportiva a dezvăluit că bunica ei o sunase pentru a-i spune să nu revină acasă.

„M-am ținut la distanță întotdeauna de politică, nu am semnat nicio adeziune și nu am participat la niciun fel de proteste, nu am spus nimic împotriva guvernului din Belarus”, a spus atleta.

„Sunt sportivă și nu am înțeles nimic din politică. Încerc să nu fac altceva decât sport în viață și să nu mă implic politic. Poate suna crud date fiind toate lucrurile cumplite care s-au întâmplat în Belarus vara trecută, dar am încercat să mă feresc de asta. Tot ce mi-am dorit a fost să merg la Olimpiadă și să mă prezint cât mai bine. Am vrut să ajung în finală și să concurez pentru medalii”, a mai spus ea.

„Vă rog să nu vă întoarceți în Belarus, nu este sigur!”

Krystsina Tsimanouskaya a provocat valuri duminică, 1 august, când a spus că antrenorii ei, supărați de criticile pe cae li le-a adus, i-au ordonat să zboare imediat acasă, pentru că nu mai are ce căuta la Tokyo.

După ce a solicitat protecție de la poliția japoneză, atleta a zburat miercuri… dar nu ]n Belarus, ci în Polonia!

Polonia, care a oferit protecție mai multor activiști din Belarus vânați de dictatorul bielorus Aleksandr Lukașenko, le-a acordat Krystsinei Tsimanouskaya și soțului ei vize umanitare.

Bunica ei, însă, rămâne în țară. O bunicuță curajoasă, care i-a dat un sfat prețios într-un moment-cheie.

„Bunica m-a sunat când mă conduceau la aeroport”, a spus sportiva. „Am vorbit doar vreo 10 secunde. Tot ce mi-a spus a fost: «Vă rog să nu vă întoarceți în Belarus, nu este sigur!». Asta a fost tot, apoi a închis telefonul”, a spus sportiva.

Krystsina Tsimanouskaya și polițiștii japonezi

Mari campioni au fost arestați

Povestea Krystsinei Tsimanouskaya, amintind de dezertările sportive din timpul Războiului Rece, amenință să-l izoleze și mai mult pe Lukașenko. Dictatorul din Belarus se află sub sancțiuni occidentale după ofensiva împotriva opozanților săi, de anul trecut.

Atleta a petrecut două nopți în Ambasada Poloniei din Japonia înainte de a zbura la Viena și apoi către Varșovia.

Comitetul Național Olimpic din Belarus (CNP) a declarat că antrenorii au retras-o pe Tsimanouskaya de la Jocuri la sfatul medicilor, din cauza stării ei psihologice.

Tsimanouskaya nu s-a numărat printre puținii sportivi olimpici bieloruși care au avut curajul șă-și exprime public sprijinul pentru Opoziția din țara lor. Figurile marcante ale Opoziției au fost urmărite, încarcerate sau hărțuite după ce au început ample proteste anti-guvernamentale și împotriva lui Lukașenko, înainte ca acesta să câștige un al șaselea mandat prezidențial, în cadrul unor alegeri despre care observatorii spun că au fost trucate. Lukașenko, însă, neagă frauda electorală.

Represiunea s-a extins și la sportivii de elită. Unii, inclusiv fostul jucător olimpic de baschet Elena Leuchanka și decatlonistul Andrei Krauchanka, au fost întemnițați.

Sportul joacă un rol important în politica bielorusă, sub conducerea lui Lukașenko. Fost jucător de hochei și schior, acesta e cunoscut pentru faptul că a concurat în curse televizate în care adversarii săi cădeau chiar înainte de a trece linia de sosire.

Lukașenko a condus personal Comitetul Olimpic din Belarus până în acest an, când a fost înlocuit de fiul său, Viktor Lukașenko. Site-ul organizației îl citează pe acesta: „Sportul este ideologia noastră”.

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a început o investigație în cazul Krystsinei Tsimanouskaya. Vizate sunt autoritățile sportive ale dictaturii lui Lukașenko.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Sfaturile interlope ale lui Mirel Curea (EVZ) pentru eliminarea lui Mălin Bot: „Îl provoci și îl bați de se cacă pe el”. Dan Andronic și Robert Turcescu se hlizesc

* Sinistrul Curea despre Dan Barna: „E băbălău! E bou! E fraier! E labagiu! L-a prins aia în baie”. Infractorul Andronic îi ține isonul

* A fost arestat un om al lui Dan Voiculescu, fost deputat al lui Tăriceanu! Își șantaja fostul asociat să-i cedeze un iaz

* RUSOFILIE ȘI PROSTIE. Oana Lovin a fost chemată de patronul restaurantului La Copac să-l hărțuiască pe Dan Barna! „Horațiu mi-a spus: «Ți-am zis să-l aștepți să iasă afară, să nu faci asta înăuntru!»”

* Un sportiv de 42 de ani, sănătos tun, a murit de Covid după ce a refuzat să se vaccineze. La Terapie Intensivă regreta că nu s-a imunizat

* VIDEO. Șoșoacă, scelerată: „Dacă îndrăznește cineva să pună mâna pe noi, să ne vaccineze, va muri!”

* VIDEO. Mircea Geoană își conduce mașina după ce a tras zdravăn la măsea. Secretarul general adjunct al NATO este cercetat de Poliție

* Tata era lider sindical al polițiștilor, fiica presta dansuri orientale și fura curent! Beizadeaua a fost parașutată în Poliție și la Transelectrica

* Cele 4 pensii speciale ale lui Valer Dorneanu: 9.180 de euro pe lună, dintr-un venit total de 17.200 de euro

* Lionel Messi pleacă de la FC Barcelona, după 21 de ani!

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here