Fostul președinte afgan a fugit în Dubai cu 169 de milioane de dolari! Acuzația vine de la un ambasador al său

0
1245
Ashraf Ghani

Fostul președinte al Afganistanului, Ashraf Ghani (72 de ani), și-a părăsit țara cu un elicopter încărcat cu bani. El a primit azil în Dubai  (Emiratele Arabe Unite), din „motive umanitare”.

Ashraf Ghani a părăsit țara duminică, 15 august, în timp ce talibanii ocupau Kabulul. El avea să motiveze ulterior că a vrut să evite vărsarea de sânge.

„A trebuit să fac o alegere grea: să stau să înfrunt talibanii înarmați care voiau să intre în palat sau să părăsesc țara mea dragă, căreia mi-am dedicat viața să o apăr în ultimii 20 de ani. Ar fi fost un dezastru umanitar în orașul acesta de 6 milioane de locuitori dacă s-ar fi înregistrat nenumărate victime și distrugeri în Kabul. Talibanii m-au determinat să plec, au venit aici să atace Kabulul și oamenii din Kabul. Ca să evit vărsarea de sânge, cel mai bine a fost să plec”, a transmis președintele fugar luni, prin Facebook.

A primit azil în Dubai

Încă din ziua fugii lui Ashraf Ghani, a fost un mister țara în care s-a refugiat. S-a vorbit mai întâi de Tadjikistan, apoi de Uzbekistan, chiar și de Oman.

Miercuri, Emiratele Arabe Unite (EAU) au elucidat misterul: acest stat l-a primit pe Ghani în emiratul Dubai, acordându-i azil din ”motive umanitare”, potrivit „Daily Mail”.

„Ministerul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale al Emiratelor Arabe Unite poate confirma că Emiratele Arabe Unite i-au întâmpinat pe președintele Ashraf Ghani și familia sa în țară din motive umanitare”, a transmis oficial statul din Golf.

Cea care anunțase că Ashraf Ghani s-a refugiat în Uzbekistan a fost Ambasada rusă din această țară, dar informația era nu era precisă. Președintele afgan a vrut într-adevăr să ajungă în fosta republică sovietică din nordul Afganistanului, dar oficialii de la Tașkent nu i-au dat permisiunea de a ateriza.

Refugiați în Emirate: regele Spaniei, președintele Afganistanului, premierii Pakistanului și Thailandei

Emiratele au fost timp de 8 ani casa liderului opoziției pakistaneze, fostul prim-ministru Benazir Bhutto, înainte ca aceasta să revină în țara ei și să fie asasinată, în 2007.

În 2017, emiratul Dubai l-a găzduit pe Yingluck Shinawatra, fostul prim-ministru thailandez, condamnat în absență la 5 ani de închisoare.

Juan Carlos, regele Spaniei, și-a găsit adpost în Emirate anul trecut, în august, după ce au început să apară acuzațiii despre originea ilicită a averii lui.

Acum, în 2021, în Dubai se refugiază și președintele Afganistanului, Ashraf Ghani, care a părăsit palatul său din Kabul de teama talibanilor.

Ambasadorul din Tadjikistan: „Ghani a fugit cu 169 de milioane de dolari. E o trădare a patriei și a națiunii!”

Când a fugit în Emiratele Arabe Unite, președinte afgan Ashraf Ghani avea asupra sa 169 de milioane de dolari, acuză Mohammad Zahir Aghbar, ambasadorul Afganistanului în Tadjikistan.

Ambasadorul de la Dușanbe a calificat fuga președintelui Ghani drept “o trădare a patriei și a națiunii”, informează BBC.

Ambasadorul Mohammad Zahir Aghbar a vorbit într-o conferință de presă la Ambasada afgană din capitala tadjică Dușanbe. El a anunțat că Ambasada intenționează să-l recunoască pe fostul adjunct al lui Ghani, Amrullah Saleh, drept președinte interimar al Afganistanului.

Într-un mesaj audio difuzat marți seară pentru BBC News, Amrullah Saleh a spus că este „președintele interimar legitim al Afganistanului” și a promis că „războiul nu s-a terminat”.

Într-un mesaj pe Twitter, Amrullah Saleh a scris: „Sunt pe teritoriul ţării, pentru o cauză şi cu un scop. Cu credinţa solidă în dreptate. Avem legitimitatea de a ne opune opresiunii susţinute de Pakistan şi dictaturii brutale. Alăturaţi-vă rezistenţei!”.

Conform unor surse locale, Amrullah Saleh se află într-o regiune care nu este încă ocupată de talibani, în Valea Panjshir din nord-estul Afganistanului, la circa 150 de kilometri de Kabul.

Rușii au vorbit primii despre banii cu care ar fi fugit președintele afgan

Primii care au vorbit despre banii cu care a fugit președintele Ashraf Ghani au fost cei de la Ambasada rusă din Kabul. Nikita Ișcenko, purtător de cuvânt al Ambasadei, a declarat pentru agențiile RIA și Reuters: „Patru mașini au fost umplute cu bani. Au încercat să îndese încă o parte din bani într-un elicopter, dar nu au încăput toți. O parte din bani au rămas în urmă, pe asfalt”. Ișcenko a citat „martori” drept sursă a informației.

Reprezentantul special al Rusiei în Afganistan, Zamir Kabulov, spusese mai devreme că nu se știe câți bani a lăsat în urmă guvernul fugar de la Kabul.

„Sper că guvernul care a fugit nu a luat toți banii din bugetul de stat. Acești bani, dacă au mai rămas, vor fi piatra de temelie a bugetului”, a spus Kabulov pentru un post de radio din Moscova.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Dragnea nu mai e „grav bolnav”, cum spunea la tribunal. Acum „e apt de luptă” să-și ia partidul înapoi, anunță pajul său

* Orban, zdrobit în BPN al PNL, la vot, de „tabăra Cîțu”: 47-1. A fost singurul care s-a opus numirii lui Dan Vîlceanu în postul de ministru al Finanțelor

* Ceas de 21.000 de dolari la mâna cu care Tudorache-Diamant strânge semnături pentru demiterea lui Clotilde Armand

* Adio, Colonele! Te las cu rucsacul tău plin cu pietre, care ți-a încovoiat spinarea. Curea și Andronic să-ți lumineze calea!

* Iurie Roșca, agent KGB și propagandist-șef al Sputnik în Basarabia – 3 ani interdicție de intrare în România! A fost întors de la Vama Albița

* Fostul șef al ANI, Horia Georgescu, se distrează pe un yacht de lux, cu șampanie scumpă, pe Coasta de Azur. Dezvăluirile fugarului Rizea

* Fugarul Rizea: „Dana Budeanu se mărită cu Andrei Hrebenciuc. Acel inel cu diamante, cu care se laudă acum, e luat din banii furați de familia Hrebenciuc, tată și fiu!”

* „Monstrul din Fundeni” a avut mulți complici în uciderea educatoarei: polițiști de la Secția 7, procurori, judecători. Individul a devenit o fiară după ce și-a călcat cu mașina copilul de 2 ani

* VIDEO. Joe Biden: „De ce să lupte și să moară soldații americani într-un război pe care afganii au refuzat să-l poarte?” / „Am făcut planuri, împreună cu liderii afgani, dar ei au renunțat la luptă și au fugit din țară” / „Guvernul afgan a descurajat SUA din a organiza un exod în masă”

* Faliment european al fotbalului românesc: Steaua Roșie Belgrad – CFR Cluj 4-0! FCSB, CSU Craiova și Sepsi au capitulat de mult

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here