Doar 9,7% din călătorii care folosesc zilnic transportul în comun din București își plătesc biletul (210.500 din cei 2,172 milioane). Restul „fac blatul”

0
1184

Vrem o țară ca afară, dar comportându-ne după vechile obiceiuri. Cam aceasta ar fi concluzia după publicarea datelor care arată că sub 10% din călătorii care folosesc transportul în comun din București și Ilfov își și plătesc biletul. Potrivit Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI), din cei 2,172 milioane de călători înregistrați zilnic, doar 210.500 își și achită biletul sau au abonament.

TPBI a anunțat că, începând din septembrie, va intensifica masiv controalele în mijloacele de transport în comun. De la 1 august, s-a adoptat o nouă schemă tarifară, care integrează transportul de suprafață cu metroul. Acum se poate cumpăra abonament prin card de transport sau plăti biletul ori abonamentul prin aplicația gratuită de mobil 24Pay. În lipsa internetului, călătorul poate să-și achite călătoria prin SMS. În sfârșit, dacă are card bancar contactless, o persoană poate să plătească direct cu acesta, la validator, în toate autobuzele Otokar și Mercedes Hibrid, precum și pe liniile de tramvai 1-10 și 41.

Toate aceste facilități care vin în întâmpinarea călătorilor n-au dus însă și la creșterea numărului de plătitori. Așa că TPBI a cerut și obținut sprijinul poliției, agenții urmând să participe la echipele de control.

Persoanele prinse fără bilet sau abonament vor trebui să achite o suprataxă de 80 de lei – contravaloarea unui abonament lunar pe toate liniile. Dacă nici această suprataxă nu e achitată, urmează o amendă de 300-500 de lei.

Comunicatul TPBI privind controalele din mijloacele de transport în comun, după constatarea că peste 90% din populație nu-și plătește biletul

Doar 10% din costurile serviciului de transport sunt acoperite de încasări în Regiunea București – Ilfov; din septembrie, TPBI intensifică activitatea de control.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI) anunță că, începând cu data de 1 septembrie 2021, va intensifica activitatea de control al biletelor și abonamentelor în mijloacele de transport în comun, având în vedere că foarte mulți călători circulă fără titluri de călătorie valabile și numai circa 10% din costurile acestui serviciu sunt acoperite din încasări.

TPBI precizează că, deși capacitatea de transport a fost îmbunătățită prin creșterea vitezei comerciale odată cu reorganizarea și optimizarea transportului public din regiune și prin înnoirea flotei operatorilor, numărul călătorilor plătitori a scăzut constant în ultimii doi ani.

În prezent, capacitatea de transport oferită zilnic de toți cei patru operatori se ridică la 2,172 milioane călători, în vreme ce numărul de călători plătitori (deținători de abonamente sau persoane care au validat biletele în vehicule) ajunge la circa 210.500.

Pentru a diversifica opțiunile de plată, TPBI a introdus la 1 august 2021 o ofertă tarifară nouă, care este integrată cu transportul regional și cu metroul și face apel la călători să nu mai circule cu mijloacele de transport în comun fără bilet sau abonament. Totodată, facilitățile de plată sunt multiple, publicul putând opta pentru cumpărarea unui card de transport sau pentru plata biletului ori a abonamentului prin intermediul aplicației gratuite de mobil 24Pay. În situația în care nu beneficiază de internet pe telefonul mobil, călătorul poate trimite un mesaj prin SMS și își va plăti astfel biletul de 90 de minute cu orice mijloc de transport de suprafață sau cel de 24 de ore. De asemenea, dacă are un card bancar contactless, călătorul poate plăti cu acesta direct la validator în toate autobuzele Otokar și Mercedes Hibrid sau pe liniile de tramvai 1/10 și 41.

Cu toate aceste posibilități oferite, foarte mulți petenți reclamă faptul că în rândul călătorilor există persoane care nu dețin titlu de călătorie, dar, printr-un comportament agresiv față de echipele de control, nu sunt sancționați. Pentru a evita potențialele conflicte, TPBI a obținut sprijinul autorităților locale, care vor asigura prezența unor reprezentanți ai poliției în cadrul echipelor de control.

Mai mult, prin noua politică tarifară, suprataxa a fost mărită la 80 de lei (echivalentul unui abonament lunar pe toate liniile), iar călătorii frauduloși care acceptă să o plătească pot utiliza cardul de suprataxă ca titlu valabil de călătorie în ziua respectivă. A fost mărită și amenda pentru contravenienții care nu achită suprataxa, aceștia fiind obligați să plătească între 300 și 500 de lei după încheierea procesului verbal.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Dragnea nu mai e „grav bolnav”, cum spunea la tribunal. Acum „e apt de luptă” să-și ia partidul înapoi, anunță pajul său

* Orban, zdrobit în BPN al PNL, la vot, de „tabăra Cîțu”: 47-1. A fost singurul care s-a opus numirii lui Dan Vîlceanu în postul de ministru al Finanțelor

* Ceas de 21.000 de dolari la mâna cu care Tudorache-Diamant strânge semnături pentru demiterea lui Clotilde Armand

* Adio, Colonele! Te las cu rucsacul tău plin cu pietre, care ți-a încovoiat spinarea. Curea și Andronic să-ți lumineze calea!

* Iurie Roșca, agent KGB și propagandist-șef al Sputnik în Basarabia – 3 ani interdicție de intrare în România! A fost întors de la Vama Albița

* Fostul șef al ANI, Horia Georgescu, se distrează pe un yacht de lux, cu șampanie scumpă, pe Coasta de Azur. Dezvăluirile fugarului Rizea

* Fugarul Rizea: „Dana Budeanu se mărită cu Andrei Hrebenciuc. Acel inel cu diamante, cu care se laudă acum, e luat din banii furați de familia Hrebenciuc, tată și fiu!”

* „Monstrul din Fundeni” a avut mulți complici în uciderea educatoarei: polițiști de la Secția 7, procurori, judecători. Individul a devenit o fiară după ce și-a călcat cu mașina copilul de 2 ani

* VIDEO. Joe Biden: „De ce să lupte și să moară soldații americani într-un război pe care afganii au refuzat să-l poarte?” / „Am făcut planuri, împreună cu liderii afgani, dar ei au renunțat la luptă și au fugit din țară” / „Guvernul afgan a descurajat SUA din a organiza un exod în masă”

* Faliment european al fotbalului românesc: Steaua Roșie Belgrad – CFR Cluj 4-0! FCSB, CSU Craiova și Sepsi au capitulat de mult

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.