La doar câteva zile după izbucnirile bizare ale Rusiei la adresa evreilor – care au fost acuzați de „nazism” –, lucrurile s-au lămurit: atacurile au fost pricinuite de faptul că Israelul intenționează să ajute militar Ucraina, inclusiv cu celebrul „Iron Dome”! Guvernul israelian spune că „multe lucruri, de la căști până la sistemul antirachetă Iron Dome”, ar putea fi furnizate Kievului, afirmă oficiali de la Tel Aviv, citați de Haaretz.
Sâmbăta trecută, într-un interviu acordat unui post italian de televiziune, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a făcut o afirmație șocantă pentru un diplomat cu experiența și valoarea acestuia. Rusul a spus că nu e anormal ca Ucraina să fie nazistă cu președinte evreu (Volodimir Zelenski), pentru că se știe că și Hitler ar fi avut origini evreiești.
Declarația a șocat întreaga lume, pentru că Lavrov n-a făcut decât să reia o teorie conspiraționistă larg răspândită, dar care a fost demult demontată de istorici cât se poate de respectabili și profesioniști.
Guvernul israelian s-a arătat indignat de această aberație vehiculată la cel mai înalt nivel al statului rus și a cerut explicații. Replica a fost una neașteptată, Moscova acuzând și statul Israel de neo-nazism.
„Iron Dome” este un sistem anti-rachetă foarte eficient împotriva proiectilelor clasice de artilerie și a rachetelor de tip „Katiușa”, folosite intens de ruși
Întreaga scenă s-a clarificat marți: declarațiile respective au fost făcute pentru că rușii aflaseră deja că Israelul va ajuta militar Ucraina.
Vestea sprijinului oferit de israelieni a venit marți. Din tot armamentul pe care aceștia îl pot pune la dispoziția Ucrainei, fără îndoială că scutul antirachetă „Iron Dome” este cel mai valoros. Dezvoltat de armata israeliană și oamenii de știință din această țară, acest sistem este foarte eficient împotriva tirurilor de artilerie și a rachetelor cu rază scurtă de acțiune, în principal.
Instalarea „Iron Dome” în Ucraina ar reduce semnificativ capacitatea rușilor de a teroriza țara așa cum o fac acum, cu bombardamente aleatorii de artilerie și cu rachete asupra unor obiective civile.
„Iron Dome” (“Cupola de Fier”) și-a demonstrat eficiența deja împotriva atacurilor lansate de Hamas în Fâșia Gaza și nu numai.
În esență, acest scut antirachetă este un sistem de apărare dezvoltat de firmele israeliene Rafael Advanced Defense Systems și Israel Aerospace Industries, cu sprijinul financiar și tehnic al SUA.
Acesta este un sistem C-RAM (Counter Rockets, Artillery, Mortars – anti-rachetă, artilerie, mortiere) care țintețe mai ales proiectilele de artilerie clasică și rachetele cu rază scurtă de acțiune (de tip Katiușa), din care rușii au o puzderie.
Sistem complet automatizat, în care computerul ia toate deciziile și execută operațiunile. „Iron Dome” are însă și o slăbiciune – ar putea fi copleșit de volumul obuzelor trase de ruși
Sistemul „Iron Dome“ este total automatizat, adică aparatele identifică pericolul, îl evaluează și iau decizia dacă trebuie sau nu intervenit. Când radarul descoperă racheta sau obuzul tras de inamic, softul bateriei anti-rachetă analizează traiectoria, constată dacă va lovi sau nu o țintă și ia decizia dacă merită sau nu să intercepteze proiectilul.
Fiecare sistem de lansatoare are 20 de interceptori Tamir cu rază de acțiune 40 de kilometri. Un astfel de interceptor costă 20-100.000 de dolari.
Ucraina a solicitat deja de mai multe ori aliaților vestici să-i trimită sisteme antiaeriene cu care să contracareze artileria cu rază lungă de acțiune a Rusiei. SUA, Canada și Franța au anunțat deja că vor trimite atât artilerie grea, cât și radare speciale pentru artilerie și drone. Germania a anunțat, de asemenea, că va trimite sisteme antiaeriene Gepard. Slovacia a donat deja un sistem S-300.
Problema „Iron Dome” o reprezintă capacitatea operațională. Se estimează că rușii pot trage până la 4.000 de proiectile pe oră, pe când „Iron Dome” are doar 1.200 de interceptori care pot fi lansați simultan. Așadar, există un „prag de saturație” pe care rușii îl pot depăși. Dacă se atinge acest nivel de 1.200 de proiectile, unele dintre obuzele și rachetele lansate de ruși vor străpunge „cupola”.
O altă problemă, identificată de publicația Haaretz, o reprezintă mărimea teritoriului ucrainean, care nu se compară cu cea a Israelului.