Primul vaccin împotriva Alzheimer a trecut cu succes și ultima fază a studiilor clinice pe om, a anunțat compania de biotehnologie Axon Neuroscience, citată de Science Alert. Descoperirea este realmente epocală, o adevărată revoluție și cotitură în medicină în tratarea unei maladii care poate fi considerată a Secolului XXI.
Vaccinul experimental, numit AADvac1, a fost bine tolerat de pacienți și a produs un răspuns bun al sistemului imunitar, relatează Science Alert. Testele au fost pe 193 de pacienți diagnosticați cu o formă medie de Alzheimer. 117 au primit medicamentul AADvac1, iar ceilalți 76 – un placebo.
Studiul a durat nu mai puțin de 24 de luni, timp în care pacienții au primit 11 doze din acest vaccin bazat pe peptide. Cei vaccinați au prezentat nivel ridicat de anticorpi IgG. Rezultatele îi îndreptățesc pe cercetători să afirme că vaccinul AADvac1 va fi eficient împotriva acumulărilor de proteine tau în creier. Aceste proteine sunt considerate printre principalele semne ale Alzheimer.
Persoanele vaccinate au acumulat mai lent proteine în creier, ducând la o neurodegenerare mai lentă prin comparație cu pacienții care au primit placebo.
Petr Novak, autorul studiului și cercetător la Axon Neuroscience, a concluzionat: “Din câte știu eu, aceasta este prima oară când o imunoterapie țintită asupra proteinelor tau a arătat dovezi clare ale impactului asupra procesului neurodegenerativ și un semn clar al efectului clinic în pacienții cu profilul bolii Alzheimer confirmat“.