„S-ar putea s-o vedem pe Kovesi candidată la prezidențiale din partea Dreptei. I-ar învinge fără probleme pe Geoană și Ciolacu. Cine dă președintele va face Guvernul. PNL n-are nicio problemă să basculeze spre USR” – estimările sociologului Alfred Bulai

4
974
Laura Codruța Kovesi ar avea mari șanse să câștige președinția României, dacă ar candida, spune sociologul Alfred Bulai

Cele patru rânduri de alegeri din România sunt de așa natură încât creează un efect de domino, urmând a genera reacție în lanț cu efecte cel puțin până în 2028, explică sociologul Alfred Bulai într-un interviu acordat Aktual24.ro. Alegerile pentru București vor influența decisiv alegerile prezidențiale, care la rândul lor vor juca un rol hotărâtor în soarta alegerilor parlamentare și formarea noului Guvern. Practic, sunt toate șansele ca pe 9 iunie bucureștenii să decidă – indirect – cine va conduce România în următorii ani.

Pe scurt, lucrurile stau astfel: dacă Piedone rămâne în cursa pentru București până la capăt, Nicușor Dan va câștiga fără probleme. Actualul primar are circa 30% din votanți care sunt „ai lui”, adică e acel segment de public mai educat, mai deschis la nou, europenizat, pro-democrație etc și care-l va vota indiferent de situație. Acestor 30% li se vor mai adăuga niște procente – variabile – din actualii nehotărâți. Tendința este ca oamenii nehotărâți să dea vot util, adică să meargă pe mâna celui care are șanse de victorie.

Dacă Piedone se retrage, Gabriela Firea are șanse mari de victorie. Cei doi își împart electoratul de stânga. Odată cu intrarea Gabrielei Firea în cursă, Piedone pierde șansele la Primărie, care oricum n-au fost prea mari. PSD-iștii, care nu se recunoșteau în doctorul Cătălin Cîrstoiu, se vor întoarce la candidatul partidului lor odată cu revenirea Gabrielei Firea. Piedone, în schimb, are un electorat al lui, stabil, de 10-15%, care provine și din zona AUR.

Profesorul Alfred Bulai, care este șeful Departamentului de Sociologie de la SNSPA, spune că Piedone n-a fost niciodată pe primul loc în sondaje, iar ceea ce i s-a livrat publicului au fost niște manipulări.

Cele două variante: 1. Nicușor Dan câștigă; 2. Gabriela Firea câștigă

Din cele două variante de mai sus se bifurcă, practic, drumurile României.

1. Nicușor Dan câștigă. Consecințele sunt că Firea cade în irelevanță definitiv în partid – ar fi a doua înfrângere în fața actualului primar –, iar Ciolacu iese întărit. În această situație, e posibil să vedem în septembrie un candidat comun PSD-PNL, care nu va fi însă Ciolacu sau Ciucă, ci – foarte probabil – un independent. Nu știm cine, dar nu Mircea Geoană. S-a vehiculat numele lui Ioan Aurel Pop, dar acesta nu vrea să candideze la președinție. Un independent susținut de PSD-PNL ar avea șanse să intre în finală, spune profesorul Bulai.

2. Gabriela Firea câștigă. PSD și PNL vor merge la prezidențiale pe cont propriu, iar Ciolacu va fi sub o mare presiune să candideze. Ar putea intra în turul 2, dar acolo va fi zdrobit de candidatul dreptei.

Geoană are șanse mici de victorie la prezidențiale

Mircea Geoană e dat favorit în sondaje, dar în realitate are șanse mici, spune sociologul. Nu pot exista doi candidați pe stânga, iar Geoană va pierde masiv când PSD-ul își va anunța propriul candidat. În finala pentru prezidențiale nu se pune problema să intre Geoană și cineva de stânga. Vor fi, în mod clar, un candidat al Dreptei și cineva de pe partea stângă – Geoană sau candidatul PSD.

Pe de altă parte, Geoană a făcut o prostie strategică anunțându-și prea devreme intenția de a candida. Lumea s-a plictisit deja de el, dovadă că 50% din electorat e nehotărât și așteaptă să vadă cine mai apare în cursă.

Foarte probabil, la prezidențiale nu-i vom vedea pe Cătălin Drulă sau Nicolae Ionel Ciucă. Este o șansă mare să apară în cursă Laura Codruța Kovesi, care n-a respins ferm această ideea. Ea s-a interesat ce forțe politice ar urma să aibă în spate. Kovesi ar putea să candideze dacă va fi susținută de Alianța Dreapta Unită și/sau PNL și va câștiga în fața lui Ciolacu ori Geoană. Alfred Bulai a menționat: „S-ar putea s-o vedem pe Kovesi. Ea n-a zis ca nu! A zis că, în principiu, ar vrea să știe cine ar fi în spate, care ar fi partidele care o susțin. Ar avea șanse! Evident! Evident! Atenție, depinde cu cine va fi în turul 2! Dar, după mine, i-ar bate și pe Geoană, și pe Ciolacu fără probleme”.

Există o șansă, în acest moment, ca în finala pentru prezidențiale să nu mai avem, pentru prima oară după Revoluție, un candidat PSD. Adică să intre candidatul dreptei și Geoană, spune Alfred Bulai.

Cine câștigă prezidențialele va face Guvernul și va conduce până în 2028. PNL n-are o problemă să basculeze peste noapte spre tabăra USR

Tabăra care va da președintele în septembrie va câștiga în mod clar alegerile parlamentare și va forma Guvernul cel puțin până în 2028. În spatele noului președinte se va alinia toată lumea imediat – inclusiv instituțiile de forță, care știu că vor trebui să lucreze cu el minimum 5 ani. Publicul va fi tentat să voteze cu tabăra care a câștigat prezidențialele, iar în lumea politică toți vor căuta modalități să se lipească la câștigători.

Scenariul pe care-l vede sociologul Alfred Bulai destul de plauzibil este ca Dreapta să dea președintele, pentru că „sunt mai mulți anti-PSD-iști decât PSD-iști în țara asta”, iar Alianța Dreapta Unită să obțină un scor bun la parlamentare.

Chiar dacă PSD ar obține cele mai multe locuri în Parlament, PNL nu va avea absolut nicio problemă să basculeze spre tabăra USR „în grup sau pe persoană fizică”. Partidul n-ar avea nevoie decât să renunțe „la vreo trei din conducere” ca să poată face alianța cu USR.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

4 COMENTARII

  1. Combinatii de aiurit electoratul!! NENEE,TE AUZI??? Cica Kovesi presedinte,combinata cu penelistii-adica hotii lui iohannis-acceptati de USR?!?😵‍💫😵‍💫😵‍💫🤨Tot felul de sociologi expirati,cu estimari bizare ,de genul astora debitate de acest ciudat…eu zic sa ne vedem de opiniile noastre ,sunt deja convinsa ca cei 67% care si-au vazut voturile aruncate la cos de iohannis si clica sa de tradatori vor stii ce sa voteze,nu e nevoie de pareristii astia sa mai convinga pe nimeni dintre ei…auzi ce tampenie scoate si mama Omida asta,ca USR (ATENTIE,nu spune NIMIC de celelalte partide din ADU!) va accepta HOTII lui iohannis,cica „PNL”!!Nu mergeti dupa fenta astora,sociologi formati la Stefan Ghiorghiu,chiar daca a fost intre timp cosmetizat, cu nume schimbat la deruta.👎👎👎😡

  2. A FOST FACUT SCAPAT buzatu !

    SINGURUL PROIECT PENTRU romania EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE ESTE: „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT, NE DAM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI SI NE LUAM „justitia” ADICA TOATA PUTEREA”

    NESECURISTUL maricel pacurariu: „Cine nu e infractor în ziua de azi înseamnă că e prost!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.