Presa rusă prezintă cazul năucitor a 6 ofițeri de logistică ruși care au scăpat doar cu niște pedepse simbolice după ce au fost prinși și găsiți vinovați de furtul a peste 360 de tone de kerosen pentru avioane în regiunea Irkuțk. Cea mai mare sancțiune primită a fost o amendă de 50.000 de ruble, echivalentul a 627 de dolari.
Postul de știri regional Tayga.info relatează cum căpitanul Valeri Spivak, instructorul Serghei Brovko, locotenentul superior Anton Molceanov, căpitanul Denis Grebennikov, căpitanul Dmitri Kutuzov și maiorul Andrei Chistiakov au câștigat milioane de ruble furând masiv și în repetate rânduri combustibil special, pentru avioane de luptă.
Cei 6 au fost prinși, la un moment dat, și s-a făcut proces. Pedepsele au fost simbolice.
Spivak a fost condamnat pentru falsificare de înregistrări oficiale, consemnând că a fost folosită o cantitate mult mai mare de kerosen decât în realitate. El a câștigat 819.000 de ruble (10.270 de dolari) pentru acest furt, bani pe care i-a returnat statului, și a fost amendat cu 50.000 de ruble (627 de dolari).
Instructorul de inginerie aviatică Serghei Brovko a fost condamnat pentru o escrocherie similară, alimentând un avion cisternă Il-78, în decembrie 2021, cu 41.000 kg de kerosen mai puțin decât trebuia să transporte. Șeful depozitului de combustibil i-a plătit cel puțin 275.000 de ruble (3.448 de dolari) pentru acest furt. Combustibilul a fost ulterior anulat de Ministerul rus al Apărării.
Șefii de depozite au scăpat basma curată
Același șef de depozit, un bărbat pe nume Faskhiiev, a fost implicat într-o altă escrocherie alături de inginerul-șef al escadrilei de antrenament, locotenentul senior Anton Molceanov, care a realimentat avioanele cu aproape 170 de tone mai puțin kerosen decât ar fi trebuit.
Faskhiiev i-a plătit lui Molceanov 2,4 milioane de ruble (30.096 de dolari), dar a scăpat de acuzații! El a apărut doar în calitate de martor în ambele cazuri și a susținut că Brovko și Molceanov au inițiat escrocheria. Ambii ofițeri au fost amendați cu 50.000 de ruble (627 de dolari) fiecare.
Este probabil ca Faskhiiev să-i fi înșelat și el pe cei doi ofițeri – documentele tribunalului militar consemnează că a cumpărat kerosenul cu 11-12 ruble pe litru (nu pe kilogram – 1 litru de kerosen înseamnă 0,819 kg), câștigând substanțial din această marjă la vânzarea combustibilului.
Cazuri similare de falsificare a registrelor de realimentare cu combustibil au fost judecate în cadrul celui de-al doilea Tribunal Militar Districtual de Est împotriva căpitanului Denis Grebennikov, a căpitanului Dmitri Kutuzov și a maiorului Andrei Chistiakov. Aceștia au fost plătiți cu cel puțin 1,7 milioane de ruble (21.318 dolari) pentru că au făcut să dispară aproximativ 150 de tone de combustibil.
Din nou, șeful depozitului de combustibil a fost responsabil pentru tranzacția ilegală, dar se pare că nu a fost acuzat. Cei trei ofițeri au pledat vinovat și au fost amendați fiecare cu sume cuprinse între 35.000 și 50.000 de ruble (439-627 de dolari).
Corupția și furturile subminează efortul de război al Rusiei
Furturile sunt endemice în cadrul forțelor armate ruse. Mulți militari ruși consideră combustibilul ca fiind o „a doua monedă” (după ruble) pe care și-o însușesc „la liber“, adesea cu ajutorul directorilor de depozit corupți care acționează ca intermediari. Inclusiv începută în Ucraina, în februarie 2022, a fost marcată de aceste furturi. Multe vehicule blindate rusești au rămas fără combustibil pe traseu, înspre obiectivele pe care urmau să le atingă, după ce șoferii, managerii de depozite și ofițerii îl vânduseră pe sub mână bielorușilor. Același lucru a fost raportat în Belarus, înaintea invaziei, în privința tancurilor. Lăsați de conducerea armatei fără hrană și cu solde mizere, mulți tanchiști și-au vândut motorina din rezervoare pentru băutură ori mâncare.
Dar combustibilul nu este un caz particular. Zilele trecute, presa rusă a relatat despre un căpitan arestat pentru că furase 7 motoare de tancuri T-90, existând suspiciunea că le-ar fi vândut pe sub mână chiar ucrainenilor.
Alți 6 ofițeri au fost arestați acum câteva luni pentru că furau motoare de camioane militare KAMAZ.
După ce ucrainenii le-au distrus un număr uriaș de tancuri în primele luni de război, rușii au încercat să scoată din depouri alte blindate, pentru a înlocui pierderile. Însă conducerea armatei a descoperit că, în cea mai mare parte a ei, flota de tancuri aflată în conservare nu mai e funcțională. Rețele mafiote, în cooperare cu generali din Ministerul Apărării și paznicii depourilor, au furat de pe tancuri sistemele optice scumpe, motoarele, protecția reactivă și multe alte piese, făcând cea mai mare parte a vehiculelor inutile.
Nație înapoiată, vând orice ca să facă rost de băutură. Dar când exemplul pleacă de la cel mai înalt nivel, omul simplu și cu minte putina își zice că nu se face gaură in cer daca pune mâna si el să-și completeze veniturile. Comunismul ăsta i-a tâmpit pe foarte multi