Rusia continuă să limiteze livrările de gaze naturale către Europa tocmai când continentul se îndreaptă, potrivit meteorologilor, spre o perioadă cu temperaturi scăzute, scrie Reuters. Drept urmare, îngrijorările privind o criză energetică au reapărut, iar prețul de referință al gazelor a crescut marți cu peste 30%.
Pentru a 15-a zi la rând, scrie agenția de știri, Yamal-Europe, o conductă a Rusiei care livrează în mod normal gaze din Siberia către Europa, avea marți flux invers, din Germania către Polonia. Livrările către Ucraina și Slovacia sunt de asemenea reduse cantitativ.
Mai mulți oficiali ai UE au acuzat Rusia, care reprezintă sursa a peste 40% din gazul folosit de Europa, că folosește criza energetică pentru a șantaja. Moscova ar restricționa livrările de gaz pentru a se asigura că va obține aprobările necesare pentru startul livrărilor prin noua conductă Nord Stream 2, care ar alimenta direct Germania, fără să mai treacă prin Ucraina și Polonia.
Rusia neagă totul, replicând în schimb că situația s-ar rezolva dacă ar fi pusă în funcțiune Nord Stream 2.
Situația de la conducta Yamal-Europe a făcut ca prețurile la gaze să explodeze marți. De dimineața până la ora 14.29 GMT, costul pe megawatt/oră (Mwh) a crescut cu 23,2 euro, până la 95,2 euro.
În România, deja prețul gazelor a produs distorsiuni majore. Tarifele au crescut și cu 50% față de astă-vară, aruncând în aer imediat și prețul tuturor celorlalte produse. Fabrica de îngrășăminte chimice de la Târgu Mureș, care aproviziona jumătate din agricultura românească, s-a închis. La fel foarte mulți mici distribuitori de gaze, afectați de decizia Guvernului de a plafona prețurile către populație. De la 1 aprilie, această plafonare va fi eliminată și atunci se așteaptă niște creșteri uriașe de preț pentru consumatorii casnici.