Rușii dau semnale tot mai contradictorii în regiunea Herson, unde pe de o parte sunt semne că evacuează administrația, părăsesc pozițiile din oraș și se retrag din anumite sectoare de front, iar pe de altă parte aduc trupe suplimentare – în cea mai mare parte militari dintre cei mobilizați recent.
În orașul Herson, singura capitală de regiune cucerită efectiv de la începutul invaziei, evenimentele par să indice abandonarea regiunii. Conducerea administrativă a fost mutată pe malul celălalt al Niprului. Steagurile Rusiei au fost date jos de pe clădiri. Trupele rusești au părăsit punctele de control din oraș, care acum e tot mai depopulat și, la prima vedere, cu foarte puține unități ale invadatorilor aflate încă în zonă. Rușii au început, de peste o săptămână, să care pe malul celălalt al Niprului autobuzele și alte utilaje care deserveau transportul în comun din Herson, după ce furaseră deja ambulanțele și mașinile de pompieri.
We have visual confirmation that Russians have abandoned some check points in Kherson City. The reaction of the passengers of that public bus speaks volumes. #Kherson #Ukraine pic.twitter.com/Qv43TV8Cej
— (((Tendar))) (@Tendar) November 3, 2022
Kiril Stremousov, adjunct al administrației de ocupație rusești în oraș, a spus joi că forțele rusești „se vor retrage, cel mai probabil, pe malul estic“ al Niprului.
Pe de altă parte, există și evoluții contradictorii. În primul rând, afirmațiile lui Stremousov nu sunt demne de toată încrederea, acesta făcând și în trecut declarații dubioase.
În același timp, rușii mențin încă unele unități de elită pe malul drept al Niprului. Abia când acestea vor începe să fie evacuate va fi un semnal evident că urmează abandonarea regiunii, consideră experții de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW).
#Russian forces are continuing to withdraw some elements from northwestern #Kherson Oblast, but it is still unclear if Russian forces will fight for Kherson City.https://t.co/DoJcpGYEKM pic.twitter.com/nqzcXVvXBN
— ISW (@TheStudyofWar) November 4, 2022
Pe front sunt aduse acum întăriri compuse din recruți mobilizați recent. Există presupunerea că rușii ar putea să-i folosească pe aceștia să apere mai departe regiunea, protejându-și trupele experimentate. Utilizând pe post de carne de tun mobilizații, comandanții ruși ar putea încerca astfel să-i facă pe ucraineni să plătească un preț cât mai mare pentru eliberarea regiunii. Inclusiv prin implicarea lor în lupte de stradă în orașul Herson.
Pentru generalii ruși, valurile de nou-veniți nu au valoare militară, aceștia fiind considerați trupe de mâna a doua, de care se pot dispensa fără probleme. Această strategie este deja vizibilă peste tot pe front, unde numărul pierderilor suferite de armata rusă a crescut uriaș, la o medie de peste 600 de oameni pe zi – cu vârfuri în care se înregistrează și aproape 1.000 de morți pe zi. Marea majoritate sunt așa-numiții „mobiks”, bărbații recrutați recent, după decretul de mobilizare parțială, care ajung pe front fără instrucție, echipați precar și cu moralul foarte scăzut.
Comandamentul ucrainean speră să reușească eliberarea întregii regiuni până la malul Niprului înainte de Anul Nou. Operațiunea este însă lentă, pentru că se urmărește atingerea acestui obiectiv cu pierderi cât mai mici. Cel mai probabil, rușii nu vor pleca din proprie inițiativă, încercând să prelungească luptele cât mai mult. Iar în ciuda bombardamentelor asupra lanțului logistic și a diminuării masive a rezervelor, rușii de pe malul vestic al Niprului nu dau încă semne că și-au scăzut puterea de foc.
Herson este una dintre cele patru regiuni anexate recent de Federația Rusă prin decret prezidențial semnat de Vladimir Putin, în urma falselor referendumuri organizate de armata rusă de ocupație. Alături de celelalte trei, Zaporojie, Donețk și Lugansk, regiunea de la gurile fluviului Nipru este considerată de Moscova ca fiind teritoriu rusesc, începând din acest an. La fel și Crimeea, anexată în 2014 fără rezistență militară și tot printr-o mascaradă de referendum.