Rusia își va face bază militară și în Libia, după cele din Siria – un pas major spre a crea o amenințare directă pentru Europa, anunță Bloomberg. Conform sursei citate, Putin a ajuns la o înțelegere cu Khalifa Haftar, lordul războiului care controlează o mare parte a Libiei.
Baza navală a Rusiei va fi în legendarul oraș-port Tobruk, de o importanță strategică inestimabilă pentru Mediterana de Est. Este suficient să amintim că, în Al Doilea Război Mondial, germanii și britanicii s-au luptat aproape 3 ani pentru controlul asupra Tobrukului.
Rusia are deja o prezență militară importantă în partea de est a Libiei, unde acționau inclusiv mercenarii Wagner. În a doua jumătate a lunii septembrie, la Moscova ar fi avut loc o întrevedere între Putin și Khalifa Haftar, comandantul Forțelor Armate Libiene, în urma căreia s-a ajuns la acest acord.
În viitor, flota de război a Rusiei va primi astfel o bază în Libia, Tobruk fiind la doar câteva sute de kilometri de Grecia și Italia.
Înțelegerea este următoarea: Haftar vrea sisteme antiaeriene care să-i protejeze bazele și, de asemenea, vrea să-i fie antrenate forțele speciale, inclusiv piloții de pe avioanele sale de luptă. Va primi toate acestea de la Rusia. În schimb, el a fost de acord ca mai multe puncte folosite de mercenarii Wagner să fie avansate la rangul de baze militare rusești. Între acestea, portul-cheie Tobruk.
Khalifa Haftar (80 de ani) a făcut parte din armata libiană pe timpul dictatorului Muammar Gaddafi, ajutându-l pe acesta în lovitura de stat prin care a venit la putere în 1969. În 1973 a luptat contra Israelului în războiul de Yom Kippur. În 1987 a participat la un alt război de agresiune, când Libia a invadat Ciadul. Aventura s-a terminat iar foarte prost pentru libieni, iar Haftar a fost luat prizonier – moment penibil pentru Gaddafi, care avea pretenții de lider regional.
Eliberat în 1990, la intervenția SUA, Haftar a petrecut în America aproape 20 de ani, devenind și cetățean al acestei țări. În 2011 a revenit în Libia și a jucat un rol important în răsturnarea lui Gaddafi. Inițial, a rămas de partea democrației, dar apoi a alunecat într-o direcție opusă, iar în 2017 a fost acuzat de crime de război în Al Doilea Război Civil din Libia.
Azi, el este descris drept cel mai puternic lord al războiului din Libia, conducându-și facțiunea și teritoriile cu mână de fier. Cunoscut ca anti-islamist, Haftar este din 2015 comandantul suprem al armatei naționale libiene și are în intenție să candideze la președinție.
Acordul său cu Rusia a luat prin surprindere Statele Unite, iar Bloomberg notează că această mutare dă mari dureri de cap Washingtonului.