Rusia a pornit o campanie de recrutare, pe Dark Web, a unor persoane dispuse să incendieze diverse obiective contra diverse sume de bani. Campania pare să vizeze întreaga Europă. În Ucraina, acest lucru e cel mai vizibil, iar piromanii de ocazie sunt plătiți cu 1.500–2.000 de dolari pentru fiecare incendiu declanșat, scriu mai multe publicații din această țară.
Rușii vizează Kiev, Lvov, Dnepr, Odessa și alte orașe, iar țintele indicate executanților sunt, de obicei, vehicule ale armatei ucrainene. În ultimele zile, astfel de incidente s-au produs în trei orașe.
Publicația ucraineană Strana relatează: „Un Mitsubishi Pajero al unui militar din Brigada 80 Independentă de Asalt a fost incendiat în Lvov. La fața locului au fost găsite două sticle de kerosen. Două vehicule ale forțelor armate ucrainene au fost incendiate în Odessa. E vorba de un SsangYong și un Nissan Navara. Al patrulea caz a fost înregistrat în Rivne, unde a fost ars un Nissan X-Trail, pe care voluntarii l-au adus la Forțele Armate Ucrainene pentru transfer“.
1/ Ukrainians are reportedly being recruited by Russians on the dark web to carry out arson attacks in Lviv, Kyiv, Dnipro, Odessa and other cities for between $1,500–2,000 each. Ukrainian Army vehicles have already been reported burned in three cities. ⬇️ pic.twitter.com/oPp1WPEVSJ
— ChrisO_wiki (@ChrisO_wiki) July 15, 2024
Publicația independentă rusă Important Stories a descoperit că pe una dintre cele mai mari platforme Dark Web în limba rusă au apărut, începând cu 6 iunie, anunțuri prin care li se cerea oamenilor să incendieze vehicule militare în Ucraina.
„Anunțurile sunt postate într-o secțiune pentru așa-numiții «atleți» – persoane puternice din punct de vedere fizic, dispuse să îi bată sau să îi mutileze pe alții pentru o recompensă, precum și să comită incendii și alte forme de deteriorare a proprietății. Inițial, practica angajării acestor persoane a fost răspândită pe piața drogurilor pentru a «pedepsi» curierii de droguri lipsiți de scrupule, dar ulterior s-a extins și în alte domenii. Clienții oferă de la 1.500 la 2.000 de dolari pentru incendierea mașinilor forțelor de securitate ucrainene și ale angajaților centrelor teritoriale de recrutare din Lvov, Kiev, Dnepr, Odessa și alte orașe. Solicitările sunt postate în limba rusă, autorii lor sunt utilizatori recent înregistrați care nu au fost activi în alte secțiuni ale site-ului. Ei comunică cu interpreții prin mesagerii criptate sau Telegram. Unul dintre clienți susține că acționează doar din motive de pacifism. Același utilizator a încheiat miercuri după-amiază o înțelegere cu autorul incendierii reușite a unui vehicul militar, când au apărut știri despre incendierea vehiculelor Armatei Ucrainene”.
Această nouă strategie pare să fie parte a unei ample campanii rusești de sabotaj și incendiere la nivel european. Deși țările europene întârzie să reacționeze la cel mai înalt nivel în mod oficial față de agresiunea hibridă rusească, aceasta a escaladat permanent în ultimul deceniu, dar mai ales după invazia începută în Ucraina în februarie 2022.
Totuși, la Summit-ul NATO din 9-11 iulie, ținut la Washington, s-ar părea că s-au pus totuși în mișcare lucrurile, iar Occidentul va începe să răspundă adecvat acestui tip de agresiuni.
Bun articol. Da de gandit. Bravo Matei Udrea!