Rudy Giuliani, fost primar al New York-ului și avocat al lui Trump, a rămas fără drept de practică în Washington și New York, relatează Reuters. Curtea de Apel din Washington DC i-a suspendat licența de avocat după ce justiția a constatat că el alimentase, prin afirmații mincinoase, teoriile despre presupuse fraude la alegerile prezidențiale.
Giuliani a devenit cunoscut în România acum 3 ani, când i-a trimis președintelui Klaus Iohannis o scrisoare în care ataca dur DNA și lupta anticorupție din țara noastră. A doua zi, Ambasada SUA s-a delimitat ferm de demersul avocatului, afirmând că părerea lui personală nu este și a guvernului american.
La foarte scurt timp după aceea, Giuliani a afirmat că fusese plătit să scrie respectiva scrisoare de o firmă de lobby care îi aparținea avocatului lui Puiu Popoviciu, oligarhul român fugit la Londra, și care se ocupase și de Alexander Adamescu, alt milionar refugiat în capitala Marii Britanii din calea justiției române.
La vremea respectivă (în 2018, România era încă sub călcâiul lui Dragnea și al PSD și asaltul asupra justiției era generalizat), propaganda sistemului a prelucrat asiduu această scrisoare scrisă la comandă de Giuliani, textul fiind prezentat, la televiziunile oligarhilor, drept dovada supremă că procurorii fac abuzuri în România.
Rudy Giuliani a rămas fără licența de a practica avocatura după ce a incitat la revolta susținătorilor lui Trump din 6 ianuarie. El a susținut, fără probe, teorii conspiraționiste și acuzații despre fraude în alegerile prezidențiale din 2020
În urmă cu două săptămâni, Curtea de Apel a Districtului Columbia a suspendat dreptul de practică în avocatură a lui Giuliani și în New York, după ce s-a constatat că el dăduse declarații false, pretinzând, fără nicio dovadă, că alegerile prezidențiale din 2020 ar fi fost fraudate. Acum, el a rămas fără licență și în Washington.
La sfârșitul anului trecut, Giuliani – un aliat al lui Trump – inflamase opinia publică din SUA cu afirmații false despre așa-zisa măsluire a alegerilor prezidențiale. Avocatul a jucat astfel, apreciază tribunalul, un rol important în revolta susținătorilor lui Trump din 6 ianuarie, când aceștia au luat cu asalt Capitoliul. Afirmațiile false au amenințat interesul public și au erodat încrederea publică în procesul electoral, au stabilit judecătorii.
În România, cazul Rudy Giuliani ar putea oricând să servească drept temă de reflecție pentru măsuri similare împotriva numeroșilor politicieni și angajați ai televiziunilor deținute de oligarhi care sunt focare de fake-news.
Minciunile și teoriile conspiraționiste difuzate la posturile TV au jucat un rol foarte important în reticenta populației din România la vaccinare, arată studii recente.