România va primi 25.157 din cele 150.000 de doze de Remdesivir pe care Comisia Europeană le-a comandat, în cadrul unui contract de 63 de milioane de euro, pentru a fi distribuite țărilor membre aflate în luptă cu epidemia de coronavirus. Remdesivir este un medicament antiviral care și-a dovedit eficacitatea împotriva virusului Sars-CoV-2, deși inițial era destinat altor afecțiuni.
România a primit a doua cea mai mare cantitate din întreaga Uniune Europeană, după Spania, în primul rând pentru că revirimentul epidemiei este foarte violent în țara noastră și estimările indică o creștere masivă a numărului de cazuri grave.
Dozele vor veni în 3 tranșe: 7 august, 11 septembrie, 9 octombrie. Un pacient are nevoie de 5 doze de Remdesivir
În ultimele săptămâni, aproape zi de zi s-a bătut recordul persoanelor internate la terapie intensivă. Luni, 3 august, s-a ajuns la 419 bolnavi de Covid la ATI. „Repartiția realizată de reprezentanții Comisiei Europene ține cont de numărul cazurilor la 14 zile și, în acest context, România a primit a doua cea mai mare cantitate după Spania“, au explicat reprezentanții Ministerului Sănătății.
UE a negociat în numele țărilor membre și a obținut 150.000 de doze de la compania care produce Remdesivir (Veklury). Dintre acestea, 25.157 vor ajunge în România, în 3 tranșe. Pentru tratarea unui pacient e nevoie de 5 doze, deci țara noastră va acoperi necesarul pentru puțin peste 5.000 de oameni în stare critică.
Prima tranșă intră în câteva zile, pe 7 august – 6.026 de flacoane, informează Ministerul Sănătății. Vor putea fi tratați puțin peste 1.200 de bolnavi.
Cea de-a doua tranșă va fi primită pe 11 septembrie – 10.336 flacoane care vor ajunge pentru 2.067 pacienți.
Cea de-a treia tranșă este prevăzută pentru 9 octombrie – 8.795 de flacoane suficiente pentru 1.759 de pacienți.
În varianta cea mai optimistă, România va reuși să stopeze valul epidemic, iar cea de-a treia tranșă poate că nu va mai fi necesară. Acest scenariu este însă socotit puțin probabil.