În România, explozie de analfabeți funcționali. Mulțumim, PSD! Mulțumim, „Genunche”!

2
2277
Liviu Marian Pop, Ecaterina Andronescu
Două catastrofe pentru Educație: Liviu Pop și Ecaterina Andronescu

România are cele mai slabe rezultate din ultimii 9 ani la testele PISA 2018. Scorul obţinut este în scădere faţă de ultimele două testări la care România a participat (2012 şi 2015) la toate cele trei domenii testate: citire, matematică şi ştiinţe, potrivit rezultatelor PISA 2018 publicate de către directoratul pentru Educaţie al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

Guvernul PSD nu a reușit să aducă nicio îmbunătățire în domeniul educației. Mai mult, politicile din acest domeniu au dus la o explozie a analfabetismului funcțional.

Liviu Marian Pop, senator PSD, cel mai slab ministru al Educației de după 1990, a devenit celebru în sens negativ pentru greșelile sale de exprimare, spunând „genunche” în loc de „genunchi”, fiind și cel care, aflat la cârma ministerului, a aprobat realizarea unui manual de sport. Mandatul lui este definitoriu pentru haosul generat de PSD în domeniul educației, haos care s-a concretizat și în rezultatele slabe onținute de elevii români la testele PISA.

VIDEO. Fragment din emisiunea „Starea Nației” în care e ridiculizată exprimarea ministrului Educației Liviu Marian Pop.

Analfabetismul funcțional este o noțiune care se referă la persoanele care știu să citească, dar nu înțeleg ceea ce au citit. Mai precis, o persoană poate să reproducă verbal sau în scris un text, dar nu îl înțelege suficient pentru a-l folosi ca resursă în reușita unei acțiuni sau în performanță. Semnele grafice sunt recunoscute, dar conținutul de idei nu este înțeles decât, eventual, la un nivel foarte superficial”, conform definiției Wikipedia.

Procentul de analfabetism funcţional este de 44%, în medie, în creştere faţă de 2015. Rezultatele PISA arată performanţa sistemului de învăţământ, arată News.ro.

Rezultatele PISA 2018 la „citire” arată că România a obţinut un scor de 428 de puncte, în scădere cu 6 puncte faţă de testarea PISA 2015, cu 10 puncte mai puţin decât la PISA 2012 şi cu 4 puncte peste cel de la PISA 2009, conform Edupedu.ro.

La „matematică” rezultatele PISA 2018 înregistrează cea mai mare scădere faţă de testarea anterioară din istoria acestor teste. Este vorba despre 14 puncte pierdute de România faţă de PISA 2015 şi de 15 puncte faţă de PISA 2012.

Rezultatele PISA 2018 pentru „știinţe” sunt şi ele mai slabe, diferenţa faţă de cele de la PISA 2015 fiind de 9 puncte, iar faţă de 2012 de minus 12 puncte.

„Cauza este performanța didactică slabă a profesorilor. Profesorii sunt principalul factor de predicție a performanței elevilor. Sistematic este o diferență enormă între notele de la clasă și rezultatele de la Evaluarea Națională și nimeni nu este penalizat. Practic, ce ar trebui făcut: să se stabilească criterii de performanță pentru fiecare disciplină, pentru fiecare profesor de la fiecare disciplină și salariile să fie în funcție de performanța profesorilor”, a declarat Mircea Miclea, fost ministru al Educației, pentru site-ul specializat în problemele educației Edupedu.ro.

Îmbunătățirea sistemului de educație și orientarea învățământului înspre dezvoltarea copiilor reprezintă cerințe vitale pentru a le oferi perspective solide elevilor de astăzi.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* În apărarea României. Scrisoare către trădătorul Liviu Dragnea

* Tupeu de borfaș! De Ziua Națională, Dragnea susține că a intrat în pușcărie „de dragul României”

* Încă o crimă comisă în baza legii PSD-ALDE-Tudorel. Guvernul PNL o va schimba „în cel mult două săptămâni”, prin asumarea răspunderii

* Barometrul IMAS în campania prezidențială: PNL 39%, PSD 21,3%, USR-PLUS 18,2%, Ponta se prăbușește

* Încă o victimă a diasporei: „pișăciosul” Bădălău, cel cu „fetele alea”. PSD-iștii se pregătesc de un sacrificiu ritualic

* Pensionar de lux la 39 de ani, favoritul lui Dăncilă în MAI a fost executat de Orban. Nu mai cumulează pensia cu salariul de demnitar

* Iohannis, plecăciune în faţa Diasporei şi a României #Rezist, la şedinţa solemnă a Parlamentului

* Se-alege praful de Pro România! Ruptura definitivă a lui Mihai Tudose de Ponta, cu mesajul „Doar atât. Deocamdată…”

* Orban l-a dat afară pe șeful ANPC, nepotul unui lider stalinist, combinat cu interlopii lui Dragnea și cu fiul lui Năstase

 

2 COMENTARII

  1. Ierarhizarea e irelevantă, deoarece nu avem o programă aliniată la cerințele PISA! Înainte de a diminua salarizarea, trebuie ca reperele conceptuale ale proiectării Curriculumului să pornească de la principiul că scopul educației e ca elevul să ia bacul, iar RO să iasă bine la testele Pisa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here