Vlad Voiculescu: „România a comandat irațional vaccinuri «fără număr» și a ajuns să vândă și să doneze mai multe milioane decât orice altă țară, altfel expirau“

12
428
Premierul Cîțu și-a asumat personal campania de vaccinare, astă-iarnă

Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății (ianuarie-aprilie acest an), a venit marți după-amiază cu dezvăluiri din interiorul Guvernului în privința achiziției de vaccinuri care face acum obiectul unei anchete DNA. Șeful filialei București a USR-PLUS afirmă că decizia de a se cumpăra vaccinuri în exces i-a aparținut exclusiv premierului Florin Cîțu.

Conform celor spuse de Vlad Voiculescu, atunci când a luat hotărârea achiziționării unui număr suplimentar uriaș de vaccinuri, primul-ministru a trecut peste capul Ministerului Sănătății, ceea ce a dus la primul conflict între fostul ministru și premier. Cîțu, spune Voiculescu, ar fi comunicat decizia direct la Comisia Europeană, stabilind că vaccinurile vor fi achitate din bugetul Ministerului Sănătății fără să întrebe dacă sunt bani, de câte vaccinuri e nevoie sau dacă e cineva de altă părere.

120 de milioane de vaccinuri comandate, 18,5 milioane cumpărate până azi, din care 9,95 milioane folosite, iar 5 milioane donate sau revândute

Situația a generat deja un blocaj în luna martie, când Ministerul Sănătății a rămas fără bani în urma cheltuielilor apărute brusc, acuză fostul ministru. România avea deja suficiente vaccinuri comandate atunci când Cîțu a făcut noua cerere, așa că, în final, s-a ajuns la vinderea sau donarea a milioane de doze nefolosite și care altfel ar fi expirat.

DNA a deschis o anchetă în privința comenzilor de vaccinuri făcute de România în urma unei sesizări depuse la parchetul anticorupție. Astă-vară s-a aflat că țara noastră a făcut comandă de 120 de milioane de doze de vaccin anti-Covid, dar premierul a precizat, în iulie, că acestea nu au fost cumpărate, comanda fiind parte dintr-o strategie asumată la nivelul UE și care ar permite revânzarea sau donarea lor în funcție de situație.

După apariția scandalului, colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a precizat că România a recepționat până acum 18,5 milioane de doze, din care 9,95 milioane au fost administrate, iar 3,7 milioane mai sunt încă pe stoc. Diferența de aproape 5 milioane a fost revândută sau donată.

Relatarea fostului ministru Vlad Voiculescu privind culisele achiziționării de către România a vaccinurilor anti-Covid

„Anchetarea de către DNA a modului în care România a achiziționat vaccinurile este bine-venită: românii trebuie să știe cum a decis Guvernul că e înțelept să le administreze banii în pandemie.

În acest context, poate vă amintiți că, pe la mijlocul lunii martie a acestui an, domnul viitor fost premier Cîțu a aruncat în public acuze la adresa mea cum că m-aș fi opus unei achiziții suplimentare de vaccinuri. Nu direct, ci «pe surse» – așa cum viitorul fost premier Cîțu, ajutat de consilieri angajați pe bani publici pentru nevoile de comunicare personale – a ales să comunice de altfel de fiecare dată când a vrut să își murdărească colegii din coaliția de guvernare.

Ce am făcut atunci a fost să aduc la cunoștința întregului Guvern, în mod oficial (se poate consulta atât memorandumul din partea Ministerului Sănătății cât și înregistrarea ședinței de guvern care poate pot fi solicitată de la Secretariatul General al Guvernului) câteva lucruri:

 1. Decizia de a comanda vaccinurile a fost luată de viitorul fost premier și comunicată Comisiei Europene (pentru că a fost vorba de o achiziție la nivel european) fără a se ține cont de opinia ordonatorul de credite (adică cel care plătea) iar acesta era Ministerul Sănătății. Am cerut ca această practică de a decide pe bugetul aflat în răspunderea mea, fără a fi consultat, să înceteze;
 2. Aveam deja un număr mare de vaccinuri comandate, în raport cu toate scenariile vis-a-vis de campania de vaccinare – fără a fi lăsați să ne implicăm de la nivelul Ministerului Sănătății, în nici un fel, în campania de comunicare sau în alte acțiuni care să îmbunătățească această campanie;
 3. Pentru achiziția de vaccinuri deja antamată de viitorul fost premier, Ministerul Sănătății avea nevoie de sume suplimentare cel târziu la rectificarea bugetară; în Martie, bugetul anual al MS fusese deja pus pe butuci prin deciziile premierului;

În urma deciziilor precipitate, tot prin decizia lui Florin Cîțu, România a comandat irațional vaccinuri fără număr, a cumpărat doze peste necesar și a ajuns în situația de a vinde și dona mai multe milioane de vaccinuri decât orice altă țară din Europa: nu din rațiuni umanitare, ci pentru că altfel ar fi expirat. Sper să aflăm din ancheta DNA și felul în care au fost distribuite aceste doze.

Românii chiar trebuie să știe. Pentru că, dacă nu ar mai simți că sunt prostiți și mințiți constant, poate-ar avea ceva mai multă încredere în cei care le cer imperativ și tot mai răstit să se vaccineze.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Apelul a 51 de parlamentari PNL: „Ludovic Orban poate reface majoritatea parlamentară” / „Respingem orice colaborare cu PSD”

De ce a devenit Gâdea mare susținător al lui Cîțu

Soluția ieșirii din criză: „Iohannis să-și recunoască greșelile făcute, să renunțe la Cîțu și să refacă alianța cu USR-PLUS. Altfel, PNL se îndreaptă spre dezastru”

CTP: „Cîțu e respingător. Afectează imaginea, scorul electoral și încrederea în PNL și în Guvern, chiar dacă nu gândește rău din punct de vedere economic” / „Cel care a creat criza politică este Cîțu, să fie foarte clar!”

* România, în pericol să fie băgată în carantină de UE. „Multe state europene se tem că românii şi bulgarii ar putea perpetua pandemia“

 * Covid-19: riscul de a muri este de 11 ori mai mare la cei nevaccinați decât la cei vaccinați. Riscul de spitalizare: de 10 ori mai mare. Riscul de infectare: de 4,5 ori mai mare

* La temelia „partidului lui Dragnea” stă gruparea pușcăriașului Dorin Lazăr Maior, îmbogățit pe baza certificatelor de revoluționar

Dosar penal pentru cei 300.000 de euro drenați de Tudorache către televiziuni + Lazarus + Savaliuc, ca să facă reclamă unei minciuni: spitalul care nu există!

* A murit jurnalistul Horia Alexandrescu, tatăl Ancăi Alexandrescu. Avea 74 de ani

VIDEO. Nunta tragică: mirele are dublă fractură de coloană vertebrală după ce a fost aruncat în sus și n-a mai fost prins. El a aterizat în cap. Nunta a continuat doar cu mireasa și invitații

12 COMENTARII

 1. DREPTUL (EXCLUSIV!!!) DE A CONCEPE-și-DERULA POLITICA ÎN DOMENIU ȘI-A AROGAT-O… PREMIERUL (FĂRĂ A IMPLICA MINISTERUL-SĂNĂTĂȚII ALTFEL DECÂT… CA EXECUTANT-STRICT!)!!!

  PREMIERUL ESTE 100% RESPONSABIL!!!

 2. D-le Parvu, Catzu si-a asumat.
  Pai la balbele Voiculesciene cu segmentarea si prioritizarea eu il dadeam afara pe loc. Catzu a gresit pentru ca nu l-a dat afara atunci, din primul moment.

  Toate tarile dezvoltate voiau vaccin, repede si mult. Romania a reusit sa aduca vaccin repede si pentru toata lumea.

  Ce face putzul asta de Voiculescu? Incepe cu sabotajele, insinuarile, carcotelile, instigarile.

  Pai aici e caz de tradare nationala d-le Parvu.

  Deci putzul obraznic ce spune:
  – vaccinuri putine numai pentru batrani si sociali si maggotii statului
  – instiga la masuri dure si vaccinare fortata
  – Bolovanul de Bode sa inceapa sa trimita cashketzii sa marsaluiasca prin casele babelor cufurite de frica
  – USR, PSD, AUR sa arunce tara in aer si sa-si distruga partenerii, ca doar ei au dat ordin, nu-i asa?

  Asta este USR+ si au fost la un pas sa le iasa.

  D-le Parvu, cufurelile astea din „Reguli pt Radicali” sunt cunoscute si intelese. Iar cei ce le aplica ocupa un loc special in strafundurile iadului. Impreuna cu tatuca Saul Alinsky…

  Jocul s-a incheiat. Pana si un prost ca mine intelege ca USR a devenit si este un pericol pentru tara ca si AUR, PSD, BOR.

  • Vă rugăm să NU vă mai adresați persoanei noastre!!!

   NU NE INTERESEAZĂ PĂRERILE dvs.!!!

   U.S.R.-P.L.U.S. NU SE ADRESEAZĂ PERSOANELOR CA DUMNEAVOASTRĂ: NOI ÎNȚELEGEM MESAJUL ACESTEI FORMAȚIUNI-REFORMATOARE și NU INTERESEAZĂ PE NIMENI NEPUTINȚA dvs. DE A-L ÎNȚELEGE!!!

   • Mai vedem că aveți și un limbaj deee… „Pataki”: „putzul” ș.a.m.d….

    NOI NU AVEM CE DISCUTA CU OAMENI ATÂT DE FANATIZAȚI ÎNCÂT SĂ AJUNGĂ A SE EXPRIMA NUMAI PRIN INSULTE!

    Vlad Voiculescu SPUNE FOARTE BINE CEEA CE SPUNE: ADEVĂRUL, adică!!!

    Cîțu este un PENAL LA-PROPRIU (în S.U.A.) și un ȚEPAR-de-BĂNCI, iar Guvernul-ROMÂNIEI… NU este Guvernul-LUI, ca să dea afară DISCREȚIONAR pe cineva, doar pentru că P.N.L. a obținut la alegeri 25%, față de cele 15% ale U.S.R.-P.L.U.S.!!!
    Acestea-s mentalități… CIOCOIEȘTI!!!

     • Aceeași retorică specifica bandiților bolșevici care jefuiesc țara dar au pretenția ca toată lumea să tacă pe motiv de trădare națională și amestec în treburile interne 😂😂😂
      Agenturili … 😂😂😂

      Auzi la licheaua bolșevică : „Ce face putzul asta de Voiculescu? Incepe cu sabotajele, insinuarile, carcotelile, instigarile.
      Pai aici e caz de tradare nationala d-le Parvu.” 😂😂😂

   • Acest „Dunn” este de-un anti-U.S.R.-ism… ISTERIC (!): probabil că poartă-n suflet sau în minte vreo… FRUSTRARE cauzată de numitul partid, suferință care-l chinuie și macină în așa hal încât își închipuie că interesează pe cineva că nu este el în stare să înțeleagă mesajul reformist al tinerelor generații, care vor ca P.S.D.-ul să NU se mai întoarcă la Putere, iar centrul-dreapta să ducă România spre DEZVOLTARE-și-JUSTIȚIE!!!

    • El, „Pataki” și ceilalți ca ei chiar nu observă că mai toți cititorii ZIARISTII.COM sunt… P.N.L.-iști-ADEVĂRAȚI (adică din tabăra-Orban!) și U.S.R.-iști, adică, implicit, susținători ai COALIȚIEI DE CENTRU-DREAPTA???!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here