sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăNewsCulise din scandalul achiziției de vaccinuri. „În ședința de Guvern s-a pus...

Culise din scandalul achiziției de vaccinuri. „În ședința de Guvern s-a pus întrebarea: «Domnule, dar de ce mai luăm încă 30 de milioane?!». Finanțele au semnalat că sunt probleme cu plata atâtor vaccinuri“

-

Decizia de a cumpăra zeci de milioane de doze de vaccin peste necesarul întregii populații a României i-a aparținut în exclusivitate premierului Florin Cîțu, care a ignorat avertismentele miniștrilor Sănătății și Finanțelor, a declarat marți seară fostul vicepremier Dan Barna, co-președinte USR-PLUS. DNA a anunțat marți că a deschis o anchetă privind achiziționarea de către România a unui număr de vaccinuri foarte mare, care depășește cu mult ceea ce ar putea folosi țara noastră.

Declarațiile au fost făcute într-o tensionată emisiune la Digi 24, în care moderatorul Cosmin Prelipceanu i-a imputat liderului USR-PLUS eșecul campaniei de vaccinare și faptul că Ministerul Sănătății, până de curând condus de miniștrii acestui partid, n-a pregătit valul 4 al pandemiei.

Dan Barna a afirmat că fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, i-a atras atenția premierului Florin Cîțu că n-are rost să se cumpere atâtea doze de vaccin, pentru că vor expira. România a achiziționat mai mult decât dublul necesarului pentru a imuniza toată populația, afirmă fostul vicepremier, decizia fiind asumată în totalitate de șeful Guvernului, fără a se cere măcar avizul consultativ al specialiștilor.

Procedura descrisă de Barna era următoarea: premierul Cîțu venea la ședințele de Guvern și ordona să se mai cumpere diverse cantități de vaccinuri de la diverse firme. Întrebat de miniștri de ce era necesară achiziționarea a zeci de milioane de doze suplimentare când nici cele existente nu erau consumate, Cîțu nu dădea niciun răspuns.

- Advertisement -

La un moment dat, fostul ministru al Finanțelor, Alexandru Nazare, i-a atras atenția lui Cîțu că sumele necesare pentru achiziționarea unor cantități atât de mari de vaccinuri încep să pună probleme, dar și el a fost ignorat.

Declarațiile lui Dan Barna despre modul în care s-a luat decizia achiziționării a zeci de milioane de doze de vaccinuri peste necesarul României

Nu știu cine a făcut acea sesizare la DNA, dar e foarte bine să se verifice această achiziție de vaccinuri, pentru că și fostul ministru de Finanțe (Alexandru Nazare – n. red.) a semnalat lucrul acesta, au fost mai multe decizii ale Guvernului și ale premierului, în speță, de a achiziționa vaccinuri chiar mult peste dublul necesarului teoretic pe care l-am fi avut ca țară. Și am ajuns în situația…

Nu știu dacă e bună sau proastă, eu înclin să cred că nu este o situație neapărat favorabilă, în care România este cel mai mare donator de vaccinuri. Deci le-am cumpărat, am cumpărat vaccinuri mult mai mult decât puteam să folosim, apoi am fost în situația să le donăm. Și nu din generozitate, pentru că suntem un stat generos, ci pentru că expirau.

- Advertisement -

Faptul că există o anchetă, să se lămurească de ce s-au alocat aceste resurse… Și, de fapt, nici nu s-au alocat, Vlad Voiculescu tot timpul a spus că unele cereri de achiziție venite dinspre premier erau pe sume nealocate, și atunci… Acolo e altă discuție.

Foarte bine, să vină DNA să verifice, poate e ceva în neregulă, poate nu e nimic, poate asta e strategia asumată și atunci n-avem ce să comentăm. Dar este un alt element. Ministerul Sănătății trebuia să plătească vaccinuri pe care premierul decisese să le cumpărăm, iar decizia nu ajungea în niciun moment, în niciun fel, nici măcar consultativ, la Ministerul Sănătății. Adică premierul a decis ce vaccinuri cumpără și câte, mult mai multe decât aveam nevoie, Ministerul Sănătății primea doar factura, nefiind întrebat.

În ședința de Guvern s-a venit de mai multe ori: «Domnule, dar de ce mai cumpărăm încă 30 de milioane?! Pentru că nu le-am consumat nici pe cele pe care le avem și vor expira! De ce facem această achiziție?». Nu s-a primit un răspuns.

Ministerul Sănătății n-a avut niciun rol în povestea asta, în afara aceluia de a plăti factura. Este unul din lucrurile pe care Vlad Voiculescu le-a semnalat. A spus: Nu putem noi să plătim doar factura, iar decizia pe necesitate, pe oportunitate, firească într-un Guvern, să nu fie la noi!

Era o decizie a premierului: «Se achiziționează această cantitate de vaccinuri». Nu era niciun aviz al cuiva. Pardon, era aviz de la Finanțe, nu zic că venea dimineața premierul cu șervețelul cu notițe. Era aviz de la Finanțe să se achiziționeze…

Iar Finanțele, și fostul ministru al Finanțelor, domnul Nazare, a spus-o în ședința de Guvern în mod explicit: «Avem o problemă cu alocările acestor sume foarte mari pe niște vaccinuri a căror necesitate nu rezultă de nicăieri»“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Apelul a 51 de parlamentari PNL: „Ludovic Orban poate reface majoritatea parlamentară” / „Respingem orice colaborare cu PSD”

De ce a devenit Gâdea mare susținător al lui Cîțu

Soluția ieșirii din criză: „Iohannis să-și recunoască greșelile făcute, să renunțe la Cîțu și să refacă alianța cu USR-PLUS. Altfel, PNL se îndreaptă spre dezastru”

CTP: „Cîțu e respingător. Afectează imaginea, scorul electoral și încrederea în PNL și în Guvern, chiar dacă nu gândește rău din punct de vedere economic” / „Cel care a creat criza politică este Cîțu, să fie foarte clar!”

* România, în pericol să fie băgată în carantină de UE. „Multe state europene se tem că românii şi bulgarii ar putea perpetua pandemia“

 * Covid-19: riscul de a muri este de 11 ori mai mare la cei nevaccinați decât la cei vaccinați. Riscul de spitalizare: de 10 ori mai mare. Riscul de infectare: de 4,5 ori mai mare

* La temelia „partidului lui Dragnea” stă gruparea pușcăriașului Dorin Lazăr Maior, îmbogățit pe baza certificatelor de revoluționar

Dosar penal pentru cei 300.000 de euro drenați de Tudorache către televiziuni + Lazarus + Savaliuc, ca să facă reclamă unei minciuni: spitalul care nu există!

* A murit jurnalistul Horia Alexandrescu, tatăl Ancăi Alexandrescu. Avea 74 de ani

VIDEO. Nunta tragică: mirele are dublă fractură de coloană vertebrală după ce a fost aruncat în sus și n-a mai fost prins. El a aterizat în cap. Nunta a continuat doar cu mireasa și invitații

- Advertisement -

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -