România cumpără cu 454 de milioane de euro 32 de avioane F-16 vechi de 40 de ani, pe care Norvegia urma să le caseze

3
1689
Upgrade-ul pe care-l va face România la avioanele F-16 este cu mult mai important decât vechimea aparatelor propriu-zise

România e pe cale să cumpere, cu 454 de milioane de euro, 32 de avioane F-16 vechi de 40 de ani, pe care Norvegia se pregătea să le caseze. Afacerea este inițiată de Vasile Dîncul noul ministru PSD al Apărării, care a trimis Parlamentului o scrisoare oficială prin care cere aprobarea pentru achiziția strategică. România a cumpărat deja din Portugalia 17 avioane F-16, tot second-hand.

Conform G4Media.ro, Norvegia a vândut alte 12 aparate F-16, din același lot, către o companie americană care vrea să le utilizeze pentru antrenamente.

România a contactat 6 țări NATO, dar numai Norvegia s-a arătat dispusă să vândă

Din cei 454 de milioane de euro (fără TVA), 354 merg la guvernul norvegian. Alți 100 de milioane de euro ajung la americani, care se ocupă de suportul logistic și echiparea lor.
Configurația avioanelor F-16 care vor fi luate din Norvegia este M6.5.2, iar Ministerul Apărării spune că este superioară celor 17 avioane luate deja din Portugalia.

România a contactat mai multe țări membre NATO pentru a-și consolida flota avioanelor de vânătoare: Belgia, Danemarca, Olanda, Novergia, Portugalia și Grecia. Dintre cele 6 țări, doar norvegienii s-au arătat dispuși să vândă.

Norvegia se pregătea încă din septembrie 2019 să scoată din uz avioanele F-16 și, eventual, să le vândă.

Ce contează la avioanele de vânătoare: vechimea aparatului mai puțin, echipamentele instalate pe el – decisive

În cazul avioanelor de vânătoare propriu-zise, vechimea este mai puțin importantă. Totul se poate schimba și înlocui, inclusiv motorul. Decisive sunt echipamentele instalate pe aceste avioane care reprezintă, de fapt, niște platforme de luptă. Exceptând situațiile în care aparatele sunt deteriorate la propriu, acestea pot fi utilizate cu succes dacă se pretează la îmbunătățiri. Spre exemplu, la un avion F-16 contează în primul rând radarul, armamentul montat și dispozitivele de protecție.

Astăzi se întâmplă foarte rar ca două avioane să ajungă față în față, pentru a conta manevrabilitatea, viteza și iscusința piloților. Un avion cu un radar performant depistează inamicul de la 200 de kilometri distanță și deschide focul cu rachete aer-aer cu mult înainte de a-l vedea fizic la orizont. De asemenea, sistemele defensive, care pot înșela rachetele trase de inamic, sunt mai importante decât viteza avionului. Foarte importante sunt propriile rachete, pentru că unele sunt mai greu de derutat de sistemul defensiv al adversarilor.

Achiziționarea de F-16 este o etapă intermediară spre ținta finală: trecerea la avioane F-35, de generația a V-a, începând cu 2030

Pentru România, achiziționarea de F-16 este oricum doar o etapă intermediară înainte de achiziționarea noii generații de avioane F-35. Viorel Pană, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, dezvăluia astă-vară că România va trece la cumpărarea aeronavelor de generația a V-a (F-35) începând din 2030, iar până atunci „capacitatea de apărare de tranziție va fi asigurată de F-16”.

Vechea flotă de avioane de vânătoare a României, Mig-21, și-a epuizat rezerva de zbor. Mai important decât atât, Mig-21 nu are capacitatea tehnică de a suporta echipamente de generație modernă, mai ales că aparatele erau de fabricație sovietică (anii 1960), iar armamentul pe care-l achiziționează România este american.

În sfârșit, această tranziție spre F-35 cu avioane F-16 este necesară, conform experților, pentru ca piloții români să se familiarizeze cu tehnica de luptă americană, după decenii în care România a avut la dispoziție doar tehnologie sovietică.

O parte din modernizările avioanelor F-16 luate din Norvegia se vor realiza la Aerostar Bacău, așa cum s-a întâmplat și cu cele din Portugalia.

Comandorul Cătălin Micloș, comandantul Escadrilei 53 Vânătoare, echipată cu avioane F-16, explica astă-vară: „Ajung doar cei mai buni dintre cei mai buni. Procesul de selectie este destul de elaborat, incepand de la experienta de zbor pe care o au anterior, pana la un anumit set de insusiri psihologice in spcial care sa le permita adaptarea si ducerea actiunilor de lupta cu un avion foarte complicat, din punct de vedere tactic“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Generali ucraineni: armata nu va face față invaziei rusești. Se pregătesc războiul de gherilă și înarmarea populației

Expertiza e gata: Tudorache avea diamante de 1,8 milioane de euro! Ciolacu l-a ascuns pe fostul primar în Parlament

SERIAL: Sfârșitul Ceaușeștilor (18). O țară liberă, dar sub ocupație sovietică

Hohote uriașe de râs la mesajul lui Iohannis, aliatul PSD: „Toleranță zero pentru corupție! Rămân ferm angajat. Trebuie un efort comun pentru lupta împotriva corupției”

Cîțu, primul atac violent la Ciolacu și ministrul Câciu: „Cititul n-a omorât pe nimeni! Oameni fără pregătire vorbesc despre cum funcționează Finanțele. Profesioniști peste noapte”

Buzăianu în fața judecătorilor: „Radu Budeanu mi-a zis că «se duce să ducă mortul», adică pachetul cu bani, la sediul PDL”. Budeanu are Cancan, Gândul și ProSport

A fost prins hoțul care i-a furat portofelul reporterei RTV la Alba Iulia: activist AUR din Bacău, adus de partid să participe la „marșul Unirii”

Pensiile speciale pentru primari au fost amânate încă un an, după ce PSD și PNL au explicat cât sunt de necesare. Crize la Antena 3: „Terminați cu populismele, primarii au pensii mici!”

Bomba cu ceas pusă de Firea sub București: de la 1 martie, PUZ-urile criminale emise de fosta primăriță vor permite blocuri de 30 de etaje pe spațiile verzi

Influent ziar elvețian despre Kovesi: „Această femeie hotărâtă a condus DNA până a fost alungată de post-comuniștii aflați la putere”

Dragnea s-a despărțit de „nepoțica” Irina, dar a rămas cu feciorelnicul Codrin. Lacheul ar fi lucrat pe partea de gelozie

* Alertă: tulpina Omicron a ajuns și în România! Au adus-o din Africa de Sud o brașoveancă și un vasluian

* Încă un caz de factură aberantă la energie electrică. Furnizorul dă vina pe o „eroare de sistem”

* Planul invaziei ruse: capturarea a două treimi din Ucraina, inclusiv capitala Kiev! Trupele lui Putin ar veni până la granița cu România

* Ministrul Romașcanu a abuzat de imunitatea parlamentară pentru a nu deschide portbagajul mașinii, la un control de rutină al Poliției

3 COMENTARII

  1. ba boule avioanele alea au cele mai moderne sisteme de aparare din lume!…sunt singurele avioane de lupta care au facut fata escadrilelor rusesti din oceanul inghetat!!!..documenteaza-te ba boule inainte sa faci afirmatii aiurea..nici o tara din lume nu a avut curaj sa atace aviatia rusa ca norvegienii!!..la cate ore fac pilotii romani avioanele alea mai duc inca 15 ani de acum incolo…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here