România, aurul și repatrierea din capul lui Dragnea! Isărescu anunță că prețul operațiunii e piperat

2
2740
Liviu Dragnea, aur BNR
Liviu Dragnea a impus o lege pentru repatrierea aurului care crează costuri suplimentare pentru plătitorul de taxe și dureri de cap pentru autorități
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a anunțat într-o conferință de presă că repatrierea aurului îl va costa scump pe plătitorul de taxe român. Prețul va fi de 20 de ori mai mare decât cel plătit Băncii Angliei dacă aurul rămâne depozitat acolo.

Mutarea aurului a fost o inițiativă populistă a lui Liviu Dragnea prin care a încercat să distragă atenția opiniei publice de la proasta guvernare a PSD. Împreună cu senatorul Șerban Nicolae au depus o inițiativă legislativă în parlament prin care cereau repatrierea întregului depozit de aur în România. Legea a trecut ca prin brânzâ, dar a fost întoarsă de Iohannis de la promulgare.

VIDEO. Declarația lui Mugur Isărescu despre problema repatrierii aurului.

„Vom respecta legea, aşa cum a votat Parlamentul. Dar ne-am trimis punctul de vedere, şi la Guvern, şi la Parlament, şi am arătat adevăratele costuri ale repatrierii, pentru că în public s-au făcut multe afirmaţii şi s-au vânturat multe lucruri neadevărate. Şi despre costuri, şi despre aurul de la Londra, despre ce fac alte ţări. Încă o dată, spunem: nu am făcut nimic altceva decât ce au făcut şi alte ţări. Iar dacă ele şi-au repatriat o parte din aurul din străinătate, de la Londra sau New York, au ajuns cam la proporţia pe care o avem noi: 50% în ţară, 50% în străinătate”, a spus Isărescu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, costurile transportului sunt foarte mari, mai ales cele privind asigurarea.

„Ne costă mai mult decât comisionul rezonabil pe care îl cere Banca Angliei, dacă ţinem aurul acolo. Ne costă de vreo 10-20 de ori mai mult. Şi eu cred că ai noştri colegi de la direcţia de specialitate au fost chiar timizi în a spune toate costurile. Sunt costuri de asigurare foarte mari pentru orice transport de metale preţioase. Ne costă foarte mult transportul din mijlocul Londrei la aeroportul Heathrow, dacă ar fi adus cu avionul”, a precizat şeful băncii centrale.

Guvernatorul a refuzat să spună suma exactă, însă a precizat că aceasta depinde de anumite negocieri. În final, Parlamentul va fi cel care va decide, a adăugat Isărescu.

În luna august 2019, rezerva de aur a României atinsese un nivel record de 40 de miliarde de euro, fiind de peste 103 tone. În 1990, ea era de 64 de tone de aur.
Nu ne rămâne decât să sperăm că a mai rămas un pic de rațiune în Parlamentul României, iar nebunia din capul lui Dragnea nu va fi pusă în aplicare.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Șefii Poliției din Chitila sunt cercetați penal pentru că au permis să fie omorâtă tânăra mamă care le ceruse ajutorul

* Prăbușirea unui dinozaur. Teodor Meleșcanu, la DNA pentru că a făcut jocurile lui Dragnea

* VIDEO. Cât de greu au aterizat și decolat avioanele în timpul furtunii Ciara care a lovit Europa

* PSD aruncă în lupta electorală tandemul Floriana Jucan – Dana Budeanu. De ce?

* VIDEO. Vinovatul principal pentru Brexit, cu mâna în nas. Corbyn, o rușine pentru Marea Britanie

* Băsescu crede că Orban e folosit de Iohannis, poreclindu-l Ludovicus al II-lea Anticipatus

* VIDEO. Strigăte și panică într-un avion care a ratat de 5 ori aterizarea din cauza futunii Ciara

2 COMENTARII

    • PSD-ul a asigurat foarte multe locuri de munca pentru Romani. In afara Romaniei. Si pensionarii votind PSD au asigurat locuri de munca odraslelor tot in afara Romaniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here