Ringier transmite „încrederea noastră deplină în rolul lui Cătălin Tolontan”. Elvețienii par să se teamă de un „exod” al redacțiilor „Libertatea” și GSP, dar încă nu dau înapoi de la demiterea lui Țepelin

2
572
Cătălin Tolontan are alături colectivul unit al jurnaliștilor de la "Libertatea" și GSP, ceea ce face dificilă riposta patronatului

În timp ce „Libertatea” și „Gazeta Sporturilor” (GSP) continuă să relateze amplu despre conflictul dintre jurnaliștii celor două publicații și patronatul de la Ringier, compania elvețiană a emis miercuri un prim semnal că nu e pregătită de o plecare în masă a angajaților. Într-un nou comunicat, Ringier neagă că l-ar fi demis pe Cătălin Țepelin din poziția de redactor-șef la GSP din cauză că acesta s-ar fi opus imixtiunilor în politica editorială, dar transmite în același timp un mesaj discret către directorul editorial Cătălin Tolontan, pe care-l asigură în comunicat că beneficiază în continuare de „încredere deplină”.

E greu de anticipat în ce direcție va merge conflictul dintre jurnaliștii celor două importante publicații, pe de o parte, și compania elvețiană care le deține, pe de altă parte. Ringier iese foarte șifonată din această afacere, iar „Libertatea” și „Gazeta Sporturilor” publică în continuare pe larg reacții de la Comisia Europeană, de la diverse ONG-uri care se ocupă de libertatea presei și editoriale ale unor colaboratori pe tema demiterii lui Țepelin.

Compania elvețiană, care are o istorie de aproape 200 de ani în presă, va trebui să suporte impactul negativ de imagine pe toate piețele unde activează, inclusiv acasă, în propria țară.
Pe de altă parte, dacă din comunicatul dat publicității miercuri rezultă că Ringier nu e pregătită să treacă la acțiuni de forță, în același timp patronatul nu dă nici semne că ar fi dispus să facă un pas înapoi și să-l readucă pe Cătălin Țepelin la conducerea GSP.

În acest moment, este evident că jurnaliștii de la Ringier România controlează comunicarea publică și sunt cu un pas înaintea companiei, care nu are nici mijloacele necesare să facă față acestui duel.

Comunicatul Ringier: „Suntem într-o comunicare constantă și deschisă cu managementul celor două redacții. Credem cu tărie că o abordare jurnalistică bazată pe fapte este primordială și nu susținem narațiunile emoționale care se îndepărtează de adevăr”

„Ca urmare a anunțului din 3 octombrie, cu privire la plecarea redactorului-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin, Ringier Sports Media Group (RSMG), compania-mamă a Gazetei Sporturilor, dorește să facă precizări suplimentare pe marginea acestui subiect.

Despărțirea de Cătălin Țepelin a fost punctul culminant al unor divergențe strategice și operaționale, care se acumulau de ceva timp. Părțile au ajuns la o decizie comună, concretizată prin semnarea unui acord de încetare a contractului de muncă al lui Cătălin Țepelin. Înțelegem că această desfășurare a faptelor, mai ales în mijlocul unui an plin de provocări pentru Ringier România, a fost o surpriză pentru mulți dintre colegii lui Cătălin Țepelin. Mulți dintre acești colegi au avut o colaborare îndelungată si agreabilă, atât cu Cătălin Țepelin, cât și cu GSP.

Realizăm, de asemenea, că momentul în care a fost luată această decizie, în contextul discuțiilor în curs de desfășurare despre libertatea și independența editorială, poate duce la neînțelegeri. Cu toate acestea, este important să subliniem faptul că cele două situații nu sunt legate. Conducerea RSMG a declarat în mod constant că decizia în ceea ce îl privește pe Cătălin Țepelin este una pur managerială și operațională.

În acest context, dorim să reiterăm încrederea noastră deplină în rolul lui Cătălin Tolontan, în calitate de coordonator al redacțiilor GSP și Libertatea. Aceasta include autoritatea de a stabili viitorul redactor-șef al GSP. Cu toate acestea, Cătălin Tolontan a ales să nu accepte această responsabilitate.

Timp de peste 190 de ani, în peste 20 de țări, mărcile media ale Grupului Ringier au fost piloni ai independenței, integrității și fiabilității jurnalistice. Vorbim inclusiv de peste 30 de ani de servicii cu o verticalitate de nezdruncinat în România. În lumina dialogurilor actuale din România privind această tranziție, considerăm că este esențial să punem în lumină acest istoric și această moștenire. Situația este foarte îngrijorătoare pentru conducerea Ringier și RSMG. Suntem la fel de îngrijorați ca mulți dintre angajații noștri. Rămânem loiali angajamentului ferm de a găsi cele mai bune soluții și suntem într-o comunicare constantă și deschisă cu managementul celor două redacții. Credem cu tărie că o abordare jurnalistică bazată pe fapte este primordială și nu susținem narațiunile emoționale care se îndepărtează de adevăr.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Șoc la „Gazeta Sporturilor”: redactorul-șef Cătălin Țepelin – concediat de patronii elvețieni de la Ringier! Jurnaliștii, în frunte cu Cătălin Tolontan, l-au aplaudat la plecare

Pleacă Tolontan de la Ringier? Ruptură totală: „Libertatea” și „Gazeta Sporturilor” au deschis edițiile online cu protestul jurnaliștilor față de imixtiunea patronilor în politica editorială

* Dat afară de la Digi 24, CTP renunță și la contractul cu „Gazeta Sporturilor”, înfierând „jivinele cu sânge rece numite trustul Ringier”

* Primul baron PSD prins în flagrant cu șpaga luată ca să angajeze un medic: primarul din Mioveni, Ion Georgescu. PSD e destructurat corupt cu corupt

Cum arată „reforma administrației”: în 2023, PSD și PNL au angajat la stat câte 21 de oameni pe zi! În administrație sunt cu peste 50% mai mulți angajați decât în 1990

Judecătorii au câștigat deja un miliard de euro de la statul român, din procese pe care tot ei le-au judecat. Urmează alte 3,2 miliarde euro – peste 1% din PIB-ul României!

VIDEO. George Simion devine agresiv când e întrebat „de ce ține cu rușii”. Derbedeu și la Festivalul „Micul de Aur”

EDITORIAL CARTIANU. România văzută prin portbagajul lui Buzatu

Planul Rusiei de a destabiliza Europa printr-o nouă criză a refugiaților, după modelul celei siriene din 2015. De data asta, ținta sunt țările africane din Sahel

Capturat de un PSD-ist din „gașca Firea”, rugby-ul ne face de râs în lume: 8-82 cu Irlanda, 0-76 cu Africa de Sud, 0-84 cu Scoția. Suntem cea mai slabă echipă de la Cupa Mondială

2 COMENTARII

  1. „dorim să reiterăm încrederea noastră deplină în rolul lui Cătălin Tolontan,,,”. Ce gluma buna!
    Experienta personala (inclusiv cu cei din lumea jocurilor de noroc) imi spune ca imediat dupa ce va numi un alt redactor sef la Gazeta Sporturilor, Catalin Tolontan va fi demis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here