Reuters: drumurile pe unde au înaintat ucrainenii sunt presărate cu cadavrele soldaților ruși și vehicule arse. Ucrainenii au ajuns la 15 kilometri de „linia Surovikin“, principalele fortificații rusești

0
7938
Drumurile pe care au pătruns ucrainenii spre sud sunt presărate cu cadavrele rușilor și tehnica de luptă distrusă a acestora

Reporterii Reuters pătrunși până la Storojeve, pe urma brigăzilor blindate ucrainene care înaintează spre Marea Azov, au fost întâmpinați de un peisaj de coșmar. Drumurile sunt presărate cu cadavrele militarilor ruși uciși și de blindate distruse și arse. În acest moment, ucrainenii au ajuns la 15 kilometri de „linia Surovikin“, principalele fortificații rusești, acolo unde se va da și bătălia decisivă.

Scenele – relatează jurnalistul Vitalii Hnidii pentru Reuters – sunt pur și simplu macabre și stau mărturie despre ferocitatea luptelor în urma cărora trupele ucrainene au recucerit Storojeve și alte câteva sate în ultimele zile, ca parte a contraofensivei în sudul și estul Ucrainei.

Mircuri, când jurnaliștii Reuters au ajuns în sat, unii dintre soldații ruși morți zăceau pe pământul prăfuit, alături de carcasele vehiculelor lor, iar alții erau zdrobiți în iarba și pe câmpurile din apropiere, unde au murit.

„În interiorul satului, casele mici cu un etaj care mărginesc drumul au fost grav avariate de bombardamente, cu acoperișurile complet distruse sau cu găuri adânci. Un cărucior abandonat zăcea răsturnat la marginea drumului. Satul era tăcut, locuitorii săi fiind plecați sau stând departe de ochii oamenilor“, relatează corespondentul celebrei agenții de știri.

Un soldat ucrainean întâlnit de jurnaliști, care a preferat să se recomande doar cu numele Artem, le-a spus acestora: „În urmă cu trei zile am eliberat satul Storojeve. Puteți vedea cu ochii voștri cum s-a realizat acest lucru. Puteți vedea echipamentul distrus. Glorie Ucrainei!”.

Satul fusese ocupat de forțele rusești în martie 2022, la o lună după invazia declanșată de Rusia în Ucraina.

Militarii ucraineni au declarat pentru Reuters că aproximativ 50 de soldați ruși au fost uciși într-o „operațiune de curățare” și patru au fost luați prizonieri. Reuters nu a putut verifica numărul victimelor din tabăra rusă, deși cadavrele erau încă împrăștiate pe drum și pe câmpurile din apropiere.

Storojeve face parte dintr-un grup de așezări de lângă râul Mokri Iali pe care Ucraina spune că trupele sale le-au eliberat de când a început contraofensiva.

Reuters a ajuns marți și în satul Neskușne, aflat în apropiere, oferind prima confirmare independentă a avansurilor ucrainene de când Kievul a început contraofensiva.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ciolacu, „mitraliat” în Parlament, la învestirea noului Guvern. Orban: „N-am cum să votez gonaciul lui Hayssam și vâslașul lui Dragnea“. Drulă: „Demagogie și minciuni. Dragnea vă dădea clasă la grafice colorate!”

* Caracatița din Buzău a lui Ciolacu: 104 rubedenii și prieteni care sug de la stat peste 6 miliarde de lei! Șeful PSD, viitor premier, n-a muncit până la 37 de ani

* Minciuna lui Iohannis: „Românilor li s-a promis stabilitate și au primit stabilitate”. În realitate, românilor li s-a promis „fără PSD” și „fără pensii speciale”, dar au primit PSD și super-pensii speciale! Iar stabilitatea a fost doar politică, nu și în privința prețurilor

* Prostie bubuitoare la Realitatea Plus. Fiica patronului: „Cei de la OMV-Petrom au găsit mai mulți țiței. Cei mai mulți țiței din ultimele decenii!”

* Un decret rușinos semnat de președintele Emil Constantinescu în 1999: grațierea lui Maricel Păcuraru, infractor cu vocație de recidivist. Acum e patronul Realitatea Plus, televiziune care face politică anti-europeană și rusofilă

* PSD-istul Mihai Tudose, acuzat de consiliera sa de la Bruxelles că a hărțuit-o sexual. „Îmi spunea să merg în fața lui ca să-mi vadă fundul. Vorbea vulgar, făcea aluzii: «Îmbracă-te mai mult în fustă, știi că ai craci frumoși!»”

* Prigojin anunță un viitor sumbru pentru banda lui Putin: „Suntem la 2-3 luni de plutoanele de execuție” / „Rusia va pierde teritorii”

* VIDEO+FOTO. Înregistrarea-cheie din TVR: cele 14 secunde în care Olaianos o „gâtuie” pe colega sa Nadine Vlădescu. O ridică în aer și o izbește de perete. Filmul agresiunii în 22 de fotografii

* Viața și moartea lui Silvio Berlusconi. I-a pupat mâna lui Gaddafi, îl admira pe Putin, l-a făcut „nazist” pe Martin Schulz, a triumfat de 5 ori cu AC Milan în Europa. De urmările Covidului n-a scăpat niciodată

* Furia tâmpă a lui Olăroiu: „Eu, când aud de UE, înnebunesc! Ce ne dă nouă Europa?! Ne pune tot felul de restricții, dar nu ne dă nimic în schimb”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here