Ucraina va primi încă 14 tancuri Leopard 2, după ce rușii reușiseră, în 10 zile de lupte, să distrugă „câteva“. Au apărut speculații și despre trimiterea a 200 de tancuri israeliene Merkava!

0
25079
Publicația germană Handelsblatt scrie că 14 noi tancuri Leopard 2 urmează să ajungă în curând pe front

Ucraina va primi încă 14 tancuri Leopard 2 A4, anunță publicația germană Handelsblatt. Danemarca și Olanda vor plăti pentru aceste tancuri care vor fi livrate de concernul Rheinmetall. Contractele s-au semnat deja și au fost aprobate de Guvernul german. În plus, au apărut informații care sugerează că la Kiev ar putea ajunge și circa 200 de tancuri israeliene Merkava.

Informațiile apărute joi sunt pur și simplu descurajatoare pentru ruși. După 10 zile de lupte, în ciuda declarațiilor tradițional ridicole ale purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, nu s-a putut confirma scoaterea din luptă a mai mult de două tancuri Leopard 2. Iar acum primes vestea că pe front urmează să ajungă alte 14 tancuri de acest tip.

Rușii au început să raporteze distrugerea a zeci de tancuri Leopard 2 încă de astă-iarnă, deși acestea au fost introduse pe front abia la începutul lunii iunie. Moscova susține că a distrus deja peste 100 de tancuri Leopard în ultimele două săptămâni, cu toate că Ucraina a aruncat până acum pe front doar 3 din cele 12 brigăzi mecanizate ale sale dotate cu echipament occidental. Realitatea diferă destul de mult față de raportările Moscovei.

Reuters scrie, într-o analiză, că ar fi vorba de „câteva“ tancuri Leopard 2 și circa 15% din totalul vehiculelor blindate Bradley livrate de americani pe care rușii le-au lovit. Aceasta nu înseamnă însă și distrugerea lor, pentru că ucrainenii sunt în ofensivă, recuperează vehiculele și le repară. Acest sistem extraordinar de eficient a fost inventat de germani în Al Doilea Război Mondial. Aceștia aveau un mod diferit de calcul al pierderilor față de celelalte armate. Un tanc era socotit distrus (pierdere ireparabilă) doar dacă nu mai putea fi recuperat ori reparat. Diviziile mecanizate erau urmate îndeaproape de secții specializate de service, cu mecanici, piese de schimb și vehicule de tractare, iar toate vehiculele avariate posibile erau duse în spatele frontului, pentru a fi reparate în măsura posibilităților.

După război, armatele occidentale au copiat acest sistem care acum este implementat și la ucraineni odată cu reorganizarea lor după modelul forțelor NATO.

200 de tancuri Merkava 2 și 3 ar urma să fie exportate de Israel către două țări. Se sugerează că acestea le vor trimite apoi Ucrainei

În paralel cu aceste evoluții care vor influența pe termen scurt luptele din sudul Ucrainei (cele 14 tancuri Leopard 2 A4 vor ajunge rapid pe front), se conturează o agravare a situației pentru ruși și pe termen mediu și lung. Israelul este pe cale să vândă, în premieră în istoria sa, celebrele tancuri Merkava către țări străine. Informația a fost confirmată oficial în cursul zilei de joi. Yair Kulas, șeful departamentului de coordonare a exporturilor din Ministerul Apărării de la Tel Aviv, a afirmat pentru publicația „Calcalist“, că „este vorba despre două țări cu care suntem în negocieri avansate“ pentru a le vinde 200 de tancuri Merkava. „N-am voie să le spun numele, dar una dintre aceste țări este din Europa“, a adăugat oficialul israelian.

În acest moment, Israelul a ajuns la generația a patra de tancuri Merkava – considerate printre cele mai bune din lume. Cele 200 de blindate care vor fi exportate fac parte din generații mai vechi – a doua și a treia –, dar care sunt de concepție 1983 și, respectiv, 1990, mult peste tancurile rusești T-72 și T-80.

Reuters sugerează că aceste 200 de tancuri Merkava 2 și Merkava 3 vor fi cumpărate de țările terțe pentru a fi livrate Ucrainei. Israelul nu a dat Kievului, până acum, decât ajutor umanitar și diplomatic, dar nu și arme, pentru a menține canale de comunicare deschise cu Moscova din cauza prezenței rușilor în Siria.

Prin această vânzare către țări terțe, care apoi ar urma să livreze tancurile Ucrainei, s-ar evita un conflict direct cu Rusia.

Aceste tancuri Merkava nu vor putea fi folosite însă în ofensiva actuală, pentru că birocrația va dura, apoi va fi nevoie ca echipajele și mecanicii ucraineni să fie instruiți pe aceste blindate.

Cel mai probabil, acestea ar putea fi aruncate în luptă la toamnă, în al doilea val de tancuri care sunt așteptate să sosească în Ucraina, odată cu Abrams M1A1 livrate de americani.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ciolacu, „mitraliat” în Parlament, la învestirea noului Guvern. Orban: „N-am cum să votez gonaciul lui Hayssam și vâslașul lui Dragnea“. Drulă: „Demagogie și minciuni. Dragnea vă dădea clasă la grafice colorate!”

* Caracatița din Buzău a lui Ciolacu: 104 rubedenii și prieteni care sug de la stat peste 6 miliarde de lei! Șeful PSD, viitor premier, n-a muncit până la 37 de ani

* Minciuna lui Iohannis: „Românilor li s-a promis stabilitate și au primit stabilitate”. În realitate, românilor li s-a promis „fără PSD” și „fără pensii speciale”, dar au primit PSD și super-pensii speciale! Iar stabilitatea a fost doar politică, nu și în privința prețurilor

* Prostie bubuitoare la Realitatea Plus. Fiica patronului: „Cei de la OMV-Petrom au găsit mai mulți țiței. Cei mai mulți țiței din ultimele decenii!”

* Un decret rușinos semnat de președintele Emil Constantinescu în 1999: grațierea lui Maricel Păcuraru, infractor cu vocație de recidivist. Acum e patronul Realitatea Plus, televiziune care face politică anti-europeană și rusofilă

* PSD-istul Mihai Tudose, acuzat de consiliera sa de la Bruxelles că a hărțuit-o sexual. „Îmi spunea să merg în fața lui ca să-mi vadă fundul. Vorbea vulgar, făcea aluzii: «Îmbracă-te mai mult în fustă, știi că ai craci frumoși!»”

* Prigojin anunță un viitor sumbru pentru banda lui Putin: „Suntem la 2-3 luni de plutoanele de execuție” / „Rusia va pierde teritorii”

* VIDEO+FOTO. Înregistrarea-cheie din TVR: cele 14 secunde în care Olaianos o „gâtuie” pe colega sa Nadine Vlădescu. O ridică în aer și o izbește de perete. Filmul agresiunii în 22 de fotografii

* Viața și moartea lui Silvio Berlusconi. I-a pupat mâna lui Gaddafi, îl admira pe Putin, l-a făcut „nazist” pe Martin Schulz, a triumfat de 5 ori cu AC Milan în Europa. De urmările Covidului n-a scăpat niciodată

* Furia tâmpă a lui Olăroiu: „Eu, când aud de UE, înnebunesc! Ce ne dă nouă Europa?! Ne pune tot felul de restricții, dar nu ne dă nimic în schimb”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here