„PNL va lua 33-34%, PSD 26-27%. Nu știu dacă USR-PLUS va reuși să-și conserve la urne cele 15% din sondaje”. Previziunile fondatorului IMAS pentru alegerile parlamentare

0
2997
Orban & Barna

PNL va câștiga detașat alegerile pentru Parlament din 6 decembrie, estimează sociologul Alin Teodorescu, fondatorul IMAS, într-un interviu acordat cotidianului Libertatea și publicat joi.

Avansul liberalilor va fi de circa 7% față de PSD, crede Teodorescu. Acesta se aștepteaptă ca USR-PLUS și Pro România, din cauza deficiențelor de organizare în teritoriu, să nu reușească să-și materializeze la vot procentele cu care sunt creditate în sondaje.

Dacă USR-PLUS va reuși să-și proiecteze la urne intenția actuală de vot, va putea forma majoritatea parlamentară alături de PNL, fără alte partide

„PNL își consolidează poziția la o diferență de aproape 10%, dar aceasta poate fi majorată sau scăzută. Mă gândesc la 33-34% pentru PNL, la un 26-27% pentru PSD“, a estimat Alin Teodorescu.

Acesta se întreabă dacă USR-PLUS, revelația alegerilor europarlamentare de anul trecut, va reuși să-și materializeze la urne intențiile de vot din sondaje. În acest caz, PNL și USR-PLUS ar putea să alcătuiască singure coaliția de guvernare pentru următorii 4 ani, cu ajungând la 50% în Parlament. În caz contrar, PNL și USR-PLUS ar trebui să mai coopteze un partid în coaliție – foarte probabil, UDMR.

„USR-PLUS poate sta la 15% în sondaje, dar nu știu dacă vor reuși să-și mențină și la urne procentele, pentru că structurile lor nu această abilitate de a mobiliza alegătorii. Aceeași poveste și cu Pro România, au 10-11 procente în sondaje, vor face 5-6% la urne“, a explicat Teodorescu.

Alegătorii s-au radicalizat după modelul suporterilor de la echipele de fotbal. Nu mai contează ce candidați propun partidele, pentru că vor fi votați oricum

Acesta nu a spus nimic despre UDMR – care, foarte probabil, va lua, ca de obicei, 5-7% –, PMP și ALDE. Dacă ultimele două nu reușesc să treacă pragul parlamentar de 5% (ambele se situează sub acest plafon acum), procentele se vor redistribui către partidele care au făcut pragul.

În această situație, ar fi de redistribuit circa 15% din voturi. Cu cota-parte care le va reveni, PNL și USR-PLUS și-ar consolida majoritatea parlamentară pentru următorii 4 ani.

Alin Teodorescu a menționat că, în acest moment, publicul s-a scindat și radicalizat asemenea suporterilor de la echipele de fotbal, iar argumentele raționale nu mai contează. Din acest motiv, nu mai contează că într-un partid sunt penali, traseiști, condamnați, infractori sau oameni de ispravă. Totul se reduce la un vot partizan, acordat automat o dată la 4 ani.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

O nouă escrocherie marca Radu Moraru: 300 de candidați-fantomă! „Nașul” vinde funcții publice de 200.000 de euro, instituind oficial „taxa de protecție” în politică

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here