Raport SUA: în 2021, România revine în topul marilor producători mondiali de grâne. Exportul de grâu va crește cu 54%, cel de porumb cu 31%

0
1729

Ploile abundente din această primăvară și clima favorabilă din ultimele luni vor duce în 2021 la o producție-record de cereale în România, estimează Departamentul Agriculturii din SUA. Se anticipează o creștere a producției cu 28%, în timp ce exportul de grâu va spori cu 54%, iar cel de porumb – cu 31%, scrie G4Media, preluând Rador.

Anul trecut, seceta a făcut praf recoltele fermierilor români într-o țară în care irigațiile sunt în continuare un deziderat. Anul acesta, însă, vremea a ținut cu agricultorii. Au fost precipitații abundente care au făcut ca umiditatea solului să fie optimă, iar temperaturile scăzute au întârziat vegetația.

România are astfel perspectiva de a reveni, în 2021, în topul exportatorilor mondiali de cereale. Conform americanilor, România a însămânțat anul acesta 5,3-5,5 milioane de hectare cu cereale, iar grâul și porumbul ocupă 85% din suprafețe. Porumbul a pierdut însă teren, pentru că, după seceta de anul trecut, mulți fermieri au renunțat la această plantă în favoarea culturilor de floarea-soarelui.

În schimb, cei care au insistat și au mers mai departe pe porumb au tras lozul câștigător: producția va fi cu 4% mai mare decât media ultimilor 5 ani. Și orzul va avea un randament mai bun cu 5% față de media ultimilor 5 ani.

Anul trecut (2020) a fost unul prost pentru agricultura din România. Producția de cereale a fost de 18,968 milioane tone, în scădere cu 37,6% față de 2019 din cauza secetei cumplite. Producțiile de grâu și porumb au avut o cădere de 37,7%.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Mihai Șora nu se sperie de amenințările lui Dan Voiculescu. Filosoful de 104 ani nu retractează nimic, ci îl ridiculizează încă o dată pe „turnătorul cu ifose de intelectual”

* O veste bună de la Comisia Europeană: intrăm în Spațiul Schengen! Marile avantaje pe care ni le aduce noul statut

* Marele jaf de la Capitală. Contracte rămase de la Firea: 400 de lei pentru înlocuirea unei șipci la o bancă, 4 lei pentru golirea unui coș de gunoi

* Guvernul a prezentat PNRR: în 5 ani se fac 434 km de autostradă, 311 km cale ferată modernizată, 3.000 km de șosele pentru biciclete, 45.000 hectare împăduriri

* Deputatul Lasca, „aghiotantul” Șoșoacăi, condamnat definitiv: 2 ani de închisoare cu suspendare, pentru că a bătut un șofer în trafic

Șoșoacă: „Veți fi pseudo-oameni, o altă specie! Vaccinul îl înlocuiește pe Dumnezeu, modifică structura ADN-ului! Provoacă avorturi, sterilitate. Experimentul va dura până în decembrie 2023”

E groasă: Ciolacu îl „izolează” pe Iohannis! „Nu mai stau de vorbă cu el până nu-și cere scuze pentru «Ciuma Roșie»”. Ghinion: președintele n-a spus niciodată „Ciuma Roșie”!

Furie în Italia: ucigașul judecătorului Giovanni Falcone a fost eliberat „pentru bună purtare”! A participat la peste 100 de asasinate. A răpit, omorât și dizolvat în acid un copil de 11 ani

* Lukașenko se dă de gol: l-a capturat pe Protasevici, deturnând un avion, pentru a-i face un serviciu lui Putin! Acum își dă prizonierul pe mâna separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei, să-l „interogheze” pentru că „a omorât oameni în Donbass”

* Ne râde Caucazul: România – Georgia 1-2! Cât o să-și mai roadă unghiile Mirel Rădoi pe banca naționalei de fotbal?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.